Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa ATX modificata (dupa nel56)


Recommended Posts

  • Replies 28
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Trafo driver e facut de tine sau recuperat de la vreo sursa?

e recuperat.... e cu acelasi cod care a sugerat autorul.am pus si alte 2 trafuri driver recuperate la fel, deci slabe sanse sa fi fost toate 3 defecte.

...Hai sa continuam discutia aici. nu este neaparat nevoie ca trafo driver sa fie defect ca sursa sa nu functioneze corespunzator, se poate intampla pur si simplu sa nu corespunda cu configuratia din primar, desi nu sunt convins ca ar fi cazul in situatia de fata, dar era o ideie...Ma uitam la schema gandindu-ma ca totusi este destul de simplista, daca si pcb-ul este corect proiectat si ai respectat valorile componentelor atunci eroarea trebuie ca-ti apartine altfel nu pricep. Banuiesc ( dar nu sunt sigur ) ca @smilex se refera la faptul ca nu este tocmai indicat sa se regleze tensiunea pe o plaja atat de larga... Si ca veni vorba de stabilizare, inductanta de pe iesire tu ai facut-o sau este tot recuperata?
Link to comment

Ma refer la faptul ca variatia divizorului plimba pe verticala caracteristica globala, parca n-ar ajunge ca si alimentarea face asta... Nu pot in cateva cuvinte sa ma explic. Se poate gasi o solutie dupa ce rezolvi problema.

masurat pe ramura care are bucla de reactie

De ce spui asta, pe cealalta ramura e altfel?
Link to comment

doar pe ramura aia am masurat, pe cealalta nu m-a interesat sa masor. eu alimentez partea de comanda prin traf de 12v, deci ajunge vreo 11.7v la tl494. daca alimentez si primarul la 220vca sursa da acei 1.7v pe iesire, dar daca scot alimentarea partii de comanda -traful de 12v- si las primarul alimentat se aude un tiuit.@Marian, da au aceasi inductanta, de faza cu inversatul nu am tinut cont in ce sens te referi la inversare?traful forta e unul recuperat EI-33 la care folosesc secundarul de 12v.

Link to comment

Nu cred ca este atat de simplu sa plantezi componente recuperate, mai ales cele electromagnetice deoarece chiar acestea decid de multe ori daca sursa este sau nu functionala si trebuie proiectate pentru circuitul respectiv si cerintele in cauza. Referitor la infasurarile inductantei, daca sunt facute pe acelasi miez acestea trebuie sa fie defazate ( sper ca m-am exprimat corect ), adica cea de pe o ramura sa fie conectata intr-un sens si cea de pe cealalta ramura in sens invers, spre exemplu daca bobinezi ambele infasurari in paralel atunci pe o ramura conectezi la diodele redresoare inceputul unei infasurari si la cealalta ramura conectezi la diode sfarsitul celeilalte infasurari. Cum deasemenea nu cred ca este tocmai indicat nici sa opresti alimentarea circuitului de comanda lasand reteaua din primar alimentata, asa cum ti-am spus dincolo tranzistorii de forta depind de driveri sa fie blocati la momentul potrivit altfel exista riscul ca amandoi sa conduca simultan, lucru evident fatal pentru ei.

Link to comment

Scoate inductanta si ramai cu puntea goala. Pui pe extreme (+ si - punte) un 10-22ohmi si vezi ce obtii. Recomand inserierea alimentarii cu un rezistor, bec, etc.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines