Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Selena B217 cu probleme


Guest TudorV

Recommended Posts

Va salut,Am intrat in posesia unui radio Selena B217 care e semi-functional. Mai exact: pe toate gamele de unda (mai putin pe UL) pare ca si-a pierdut sensibilitatea. Pe UM, US si UUS se aud cateva posturi mai puternice, in rest e tacere, nu se aude nici fasaitul caracteristic atunci cand nu e acordat pe niciun post. Pe UL merge satisfacator, suna oarecum ca un radio normal, adica fasaie intre posturi si se aud si cateva statii mai slabe (francezii, de exemplu). M-am uitat inauntru si contactele de la comutatorul de game sunt curate.O alta problema: daca dau volumul mai tare, dupa jumatatea cursei se aude un huruit urat in difuzor.M-as apuca un pic de depanare, mentionez ca am cunostinte de radio si electronica, am mai surubait una-alta dar nu sunt nici pe departe un specialist intr-ale reparatiilor. Orice sfaturi referitoare la pasii pe care as putea sa-i fac pentru a depista defectele sunt binevenite.Multumesc!

Link to comment

Pe ultrascurte nu se pot prinde decat unele armonice, nu avem emitatori, deci lasam deoparte...Daca functioneaza relativ bine pe lungi si slab pe medii si scurte, sunt semne bune.Puneti pe degetul aratator o carpa de bumbac udata cu spirt si stergeti bine contactele de pe fiecare latura a rotactorului, in mod repetat, pana cand carpa ramane curata. Ar trebui sterse si lamelele arcuite, dar accesul deplin la ele se obtine prin scoaterea celor doua suruburi mici de la capetele regletei. La final, se verifica daca regleta fixa cu lamele este pozitionata corect stanga-dreapta, astfel ca sa calce fiecare contact de pe rotactor pe mijlocul lamelei aferente.Apoi, seara (oferta bogata de posturi de diverse intensitati), obligatoriu cu radioul pe fereastra, se prinde un post pe medii si, cu o tija de plastic, se zgandara fiecare contact de la rotactor, mai ales la extreme, unde sunt legaturile catre cele trei sectiuni ale condensatorului variabil (doua de intrare si una la oscilatorul local). Veti constata o intrerupere si o modificare a tariei receptiei si va veti convinge daca defectul este la comutator.Apoi, se vor masura tensiunile etc.Huruiala este ceva legat de placa cu amplificatorul de audio (are un integrat). Ori huruie, ori nu mai merge reglajul de ton, ori dupa un timp taria scade si se reface la resetarea radioului. astea sunt defectele tipice la acest model.

Link to comment

O mentiune legata de ultrascurte: B217 are din constructie banda vest pe FM. Asadar se aud posturile reale, insa doar cele mai puternice. Si este complet absent fasaitul caracteristic de pe FM atunci cand aparatul nu e acordat pe niciun post.

Link to comment

Deci aveti varianta pentru export. In acest caz, pe ultrascurte are toata banda, adica 87,5...108,0MHz.Insa sensibilitatea este de doar 0.02mV/m, inferioara fata de situatia radiourilor actuale. Acesta este si motivul ca nu are zgomot intre posturi, amplificarea in banda este relativ mica. Insa s-ar putea sa fie si ceva dezacordat, nu se poate da un verdict de la distanta. Oricum, in cartea tehnica spune asa: la receptia UKW, pentru ameliorarea receptiei posturilor indepartate, se va incerca inclinarea antenei si rotirea ei in jurul articulatiei (chestie dependenta de polarizarea undelor...). La posturile slabe, trebuie relaxat butonul de CAF, la cautare.

Link to comment

Poti incepe depanarea curatind cu alcool izopropilic contactele schimbatorului de game (lamelele si "punctele" de contact dupa rotor) asa cum a aratat @selena. De multe ori a fost suficient sa fac aceasta operatiune pentru a repune in functiune acest tip de aparate (Selena, VEF).

Link to comment

Am curatat lamelele cat am putut de bine dar nu am rezolvat mare lucru. Sensibilitatea a ramas la fel de slaba. Chestia e ca acum vreo 30 de ani stiam ca Selenele erau cele mai bune aparate radio pe care le puteai gasi la noi, asa ca nu cred ca asta e modul normal de functionare. Am facut rost de schema si o sa ma apuc de masurat tensiunile. O fi dus vreun electrolitic pe undeva? Desi aparatul nu e chiar asa de vechi, cred ca e produs prin 1989 sau 1990, pentru ca scrie "Made in Republic Belarus" pe el, nu "Made in USSR".

Link to comment

La un Selena de-al meu se manifesta o sensibilitate prea mare, pe postul local intra in acrosaj. Cauza: electroliticul ce ar fi trebuit sa se incarce la iesirea din detector si sa micsoreze amplificarile la etajul de medie frecventa isi pierduse capacitatea.In cazul tau este invers. Dar cum se manifesta instrumentul indicator al acordului, prezinta deviatie mare pe posturi, chiar daca se aude slab? Intreb asta deoarece Selena are o particularitate: instrumentul este conectat la primul tranzistor din media frecventa, si nu la iesirea din detector. Daca instrumentul abia se clinteste pe post, inseamna ca defectul este spre intrare.

Link to comment

Nu am vrut sa intervin pana acum...in general la aparatele de varsta aparatului dvs. condensatoarele electrolitice incep sau sunt deja deteriorate, uscate(trebue sa tineti cont ca sunt cu electrolit).Pe langa asta electoliticii rusesti sunt cele mai slabe componente produse de industria CCCP :rade: mult mai slabe calitativ pe langa electroliticii industriei capitaliste de aceeasi varstra.Sfatul meu e sa masurati si sa schimbati condensatoarele electrolitice ca prim pas in depanare...asa cum a spus si colegul @selena.In rest consider ca sunt aparate supraestimate fata de performantele reale.

Link to comment

Dar cum se manifesta instrumentul indicator al acordului, prezinta deviatie mare pe posturi, chiar daca se aude slab?

Buna intrebarea. Instrumentul ala nu funtioneaza corect. Cand pornesc aparatul, acul sare in partea stanga si acolo ramane.
Link to comment

Nu am vrut sa intervin pana acum...in general la aparatele de varsta aparatului dvs. condensatoarele electrolitice incep sau sunt deja deteriorate, uscate(trebue sa tineti cont ca sunt cu electrolit).

Mda, ma gandeam eu ca pana la urma va trebui sa verific si electroliticii, mai ales daca spuneti ca cei sovietici n-au fost de o calitate prea buna.Apropo de electrolitici. Am facut rost zilele astea de un Unitra Julia Stereo de pe la inceputul anilor '80. Functioneaza impecabil, superb radio. Tot cautand diverse informatii despre acel model, am citit pe undeva ca electroliticii polonezi din vremea aia erau foarte buni si ca rareori fac probleme, chiar si la 30 de ani vechime. Asa o fi?
Link to comment

Obligatoriu, trebuie trecut la masurarea tensiunilor, conform schemei. Pentru AM, tensiunile se masoara pe unde medii, fata de masa, cu un voltmetru cu impedanta de cel putin 100k/V, deci un digital ar fi foarte bun.Ceea ce masori poate sa difere fata de scrie pe schema cu 15%.Daca acul se da peste cap, prima zona unde masori este la tranzistorul VT7: 3,7V in E, 0,3V in C, 3,1V in B.In emitor, este grupul paralel R10=470, C12=33n.Din Emitor, se ajunge la contactul 12, apoi la 22, unde este conexiunea cu borna minus a instrumentului. Borna plus a instrumentului este conectata la bara 31, unde este tensiunea +3,9V. Rezulta ca instrumentul masoara curentul prin emitor, componenta continua.Daca nu gasesti aceste valori +/- 15%, verifica incepand cu alimentarea, apoi revii la VT7 si masori rezistente etc.

Link to comment
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines