Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema amplificator cu tuburi el84...


Recommended Posts

salutare tuturor!..am construit recent un amplificator stereo cu el 84 dupa schema de la radio electronica traviata si am o mare problema,la frecvente joase in special toba mare de la o nu stiu ce piesa sa zicem se aude cu pocnituri pe masura ce ridic volumul ..amplificatorul nu are brum,nu oscileaza ,el merge corect ,doar ca nu stiu cum sa scap de paraiturile astea la joase...daca s-a mai lovit cineva de asa ceva si stie ce as putea face ,rog sa ma ajute si pe mine...multumesc!

Link to comment
  • Replies 34
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Pocniturile pot veni din foarte multe cauze , am sa enumar cateva :- sursa de alimentare are un condensator defect- probleme in scolurile tuburilor- probeleme cu reactia negativa- condensatoare de cuplaj intre etaje cu curent mare de fuga- o problema de bucla masa care se manifesta doar la nivel mare prin autooscilatii cu frecventa foarte joasa- tub suspect (uzat sau daca e NOS cu defect de fabricatie)- etc.- etc.

Link to comment

mersi pentru raspunsuri...bucla de masa nu am...e verificat circuitul ,tuburile sunt noi,fiecare amplificator are sursa lui cu puntea lui,cu condensatorii lui,am dublat valoarea condensatorilor care era pe schema (cei de filtraj la retea),plus ca nu am brum de masa ,masa celor doua canale (amplificatoare) se uneste pe jackul de intrare si de acolo este legata a carcasa ,care este impamantata,nu am nici un zgomot dubios nici cu volumul la maxim...sunetul este foarte clar,doar ca la un volum mai mare apar baraiturile astea in special pe toba mare ,sau unde e dinamica mai mare la joase...din pacate nu mai am schema in format pdf ,schema este de la radio travita...rog pe cine o are ,sa o posteze daca este bine voitor,ca sa stiti despre ce este vorba ...in alta ordine de idei baraitul asta apare in acelasi timp pe ambele canale..pt userul ''hoitu'' ..care reactie trebuie intrerupa..feedbackul?

Link to comment

canalele nu au alimentare comuna ....au fiecare traful lui ,cu puntea lui si asa mai departe ...se aude baraitul si daca ascult un singur canal..adik daca il decuplez pe cealalt....o sa incerc sa decuplez feedbackul,desinu stiuce rezolv...teoretic s-ar auzi mai tare fara reactie nu? e ca si cum in loc de rez de reactie ai fi avut un potentiometru de gain si l-ai scoate...ar fi volumul la blana e corect?

Link to comment

Paraiturile alea..ar venii de la scapari ale condensatoarelor pe calea de semnal.Daca transformatorul de iesire este tot de traviata,eu as incerca cu un condensator de 1nf paralel pe primar.Oricum,transformatorul ala nu poate sa redea joasele bine.

Link to comment

are condensator de 1 nf pe primar ..nu stiu daca conteaza ca este pe film sau ceramic, eu am pus pe film...singura chestie pe care nu am prevazut-o este un condensator de 3,9 pf intre pinul 7 ,adik anodul si pinul de intrare de la el 84...pe schema apare,dar am incercat sa pun acest condensator si oscleaza rau ...mai este o problema..schema de la traviata are o valoare de condensator gresita resectiv un condensator de la egalizator e scris 4,7 pf inloc de nf..este posibi si asta de 3,9pf sa fie de fapt 3,9 nf? ...transformatoarele sunt oiginale de la traviata ambele...

Link to comment

Condensatorul ala de 3,9pf..de atata e..fix de 3.9pf. E pus de fabricant din cauza transformatorului de iesire. Trebuie ceva de calitate acolo.Incearca sa inseriezi condensatorul care il ai tu de 3.8pf cu o rezistenta de 10..100k.Oscileaza...pentru ca nu ai legaturile la masa corespunzatoare! Ai incercat sa inversezi firele la primar? Eu sper ca esti constient ca exista o sansa buna sa alergi dupa cai verzi pe pereti cu trafurile alea de iesire.Eu am injectat semnal la o traviata de la un mp3 cowon.Pana nu i-am taiat bine din joase din mp3,nu se intelegea nimic la iesire,si asta si la volum mic..

Link to comment

trafurile astea ale mele mergbine la joase...vezi sa nu cumva sa ai un condensator stiroflex in scurtcircuit la corectorul de ton..eu am gasit asa ceva...ale mele chiar suna trafurile...ce fire sa inversez la primar ...primarul are 2 infasurari cu priza mediana......o infasurare are 15 ohmi fata de priza iar cealalta are 416 ohmi fata de priza ...sa inversez priza cu capatul care are 416 ohmi?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines