Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tester tuburi L3-3 lamuriri


Vizitator

Postări Recomandate

În fond, prea complicat nu e de operat, doar atenţie şi ceva experienţă, ce se poate căpăta sacrificînd cîteva lămpi mai slabe.Evident după tipărirea cartelelor.

Am cartelele originale, dar cun nu am timp,montez tuburile cumparate selectionate direct pe amp,reglez ce e de reglat si la revedere,probabil ar fi interesant o selectie in functie si de fisss-ul tuburilor in special cele NOS si nu numai...
Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Pentru facut cartele eu folosesc CorelDraw cu ajutorul caruia am desenat un dreptunghi de dimensiunile unei cartele si cele 4 orificii de ghidare. La imprimare iese exact cu dimensiunile date, se potrivesc orificiile perfect. In Corel se lipeste fotografia cartelei dorite peste chenarul anterior mentionat, se trage de margini pana se suprapune perfect. Imprimare pe hartie xerox obisnuita, intra pinii direct prin hartie, nu mai trebuie nici o preducea.

Dupa ce am facut chenarul initial e mai usor sa scot la imprimanta o cartela decat sa o caut in teancul celor originale. Pentru lipire se ia cu copy din pdf-ul cu cartele de pe jogis cartela dorita.

Se pot face si imbunatatiri, de ex. setul original de cartele contine o cartela pentru masurat trioda 1 din 6n2p respectiv alta cartela pentru trioda 2 din acelasi tub. De fapt difera doar 2 pini intre cele 2 cartele, se observa prin suprapunere transparenta tot in corel. Asa ca am facut o cartela la care schimb doar cei 2 pini, mult mai simplu decat schimbarea cartelei. La fel am facut si pentru ECC82 folosind un adaptor de soclu.

 

In privinta traducerii documentatiei, nu prea ii vad rostul. Am reparat 3 asemenea catometre (L3-3) fara nici o traducere, care e destul de simpla folosind google translate din rusa in engleza apoi in romana (apar mai putine erori decat direct din rusa-romana), oricum mai sunt necesare destule corecturi pentru care trebuie un pic de habar. Dupa cateva pagini am lasat-o balta, mi-a folosit mai mult deslusirea schemei (pentru reparat). Ca defecte, o data un cond. in scurt, alta data o borna fisurata dadea la masa, mai dificil a fost cu unul foarte oxidat - o aditionala bobinata pe Ug1intrerupta si acometrul varza. Schimbarea acometrului nu merge din prima ca acometre de acelasi model au rezistenta interna diferita, insa rusul a prevazut un potentiometru pentru asa ceva. La fel nu masura S, toate bune, pana la urma era frecventa cu vreo 100 Hz mai jos de 1400 si iesea din banda filtrului asa ca nu mai arata aproape nimic.

Pentru folosit, 40% se intelege din butoanele lui, 40% prin experimentari, pentru restul de 20% trebuie citit. Pentru masurarea lampilor uzuale pentru care are cartele, citind pe cartela si vazand butoanele .... cam spune singur ce e de facut (tinand seama ca nu-i bucatar sau mecanic auto cel ce vrea sa masoare lampi).

 

Per ansamblu e un aparat solid si de calitate, cum il lauda si pe jogis, odata pus in functiune si etalonat ... sa ai doar timp si lampi de masurat, eu unul am pus sute bune de lampi in soclurile lui.

Editat de mojnost
Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Am sortat de curand mai multe 6s33s folosind L3-3 cu alimentare exterioara a filamentului si cu un soclu extern, folosind cartela pentru 6n13s. Am schimbat doar un pin al cartelei - scala pentru panta, de la 7,5mA/V la 15mA/V, Ua=120V si Ug1=-43V. Am inceput cu Ug1=-41V dar unele tuburi (putine) depaseau 150mA curent anodic. Pentru a fi stabil tubului ii este necesara o incalzire de 10 minute doar filament si inca 5-10 min. cu tensiunea anodica, am notat doar dupa ce curentul anodic a fost stabil timp de un minut. Rezultatele au fost in plajele 60-150mA respectiv 8-14mA/V pentru -41V Ug1, am masurat doar tuburi NOS. O imprastiere destul de mare a parametrilor.

 

6s33s curve.jpg

Editat de mojnost
Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Buna seara posesori de catometru L3-3 !

Voi "reinvia" acest topic, actualizand putin informatiile.

Asta, ptr. ca intre timp, am fost nevoit sa-mi refolosesc catometrul L3-3 achizitionat in 2010 :)

 

La 18.11.2012 la 13:07, zbodeoc a spus:

Cartela din atasament e facuta de cineva de la noi, eu am cules-o de pe diyaudio, mi se pare...

Da, cartela respectiva e facuta de mine. Eu sunt acel "cineva de la noi" , hi hi.

Topicul in care am postat pe Diyaudio.com este aici :

Russian L3-3 tube tester

Eu am inceput sa postez acolo cam din octombrie 2010, de pe la pagina 5 .

 

Istoria catometrului meu este urmatoarea:

- am cumparat catometrul fara documentatie, cu ceva probleme la bord ;

- am descarcat toata documentatia pe care am gasit-o la vremea respectiva pe net, din pacate exista doar in limba rusa si partial in germana;

- am muncit 3 luni cu Google Translate ca sa traduc toate foile de care am avut nevoie;

- am listat schema pe foi A3 , evidentiind traseele, blocurile functionale si pinii de interconexiune (cele in care intra "cuiele") in culori diferite.

Apoi am procedat la repararea aparatului. Nu au fost probleme mari, am avut de schimbat cativa condensatori, de inlocuit niste rezistori si cateva tuburi care nu mai erau in parametri. Dupa ce reparatiile s-au incheiat, am procedat la punerea la punct a generatorului pentru masurarea transconductantei, filtrele audio care il urmeaza, apoi la testele finale ale aparatului, conform documentatiei.

Evident, toate tensiunile indicate pe instrumentul aparatului le-am verificat (si inca le mai verific) si cu multimetru extern.

De asemenea, masurarea pantelor am verificat-o si static, treapta cu treapta si construind tabele Excel, ca sa ma asigur ca se verifica relatia S=dIa/dUg1 (ptr. Ua=ct.).

 

Treaba cu constructia cartelelor mi-a venit dupa ce am citit ce au incercat altii (in speta, acel Arthur).

Am preferat sa o iau pe drumul propriu, batatorit de mine. Asta m-a ajutat sa inteleg mult mai bine functionarea aparatului. Recunosc ca am combinat totul cu simulari in LTSpice, pe modele de tuburi verificate in prealabil de altii.

Etapele au fost asa:

- prima data, am construit o macheta in Excel. Cartelele au iesit OK, dar era cam inestetic sa le generez in modalitatea respectiva si orificiile nu picau la fix in dreptul gaurilor din matricea aparatului, trebuia sa ma chinuiesc sa le potrivesc.

- ulterior, am folosit aplicatia ExpressPCB, destinata proiectarii de circuite imprimate :) Am construit o macheta utilizand grid-ul in milimetri, care acum se potriveste aproape perfect pe gaurile matricei lui L3-3. Evident, am folosit pentru model, cartela universala originala. Apoi, pentru fiecare model de tub la care am avut nevoie sa construiesc cartele, am creat cate un sheet Excel in care am notat pinii care trebuie setati, am inserat poza soclului, apoi am realizat tabele de masuratori bazate pe punctele ridicate de pe graficele extrase din foile de catalog ale tuburilor.

Inarmat cu toate datele astfel sintetizate, stergeam pad-urile care nu mai erau necesare, si voila! - aia era cartela. 

 

La fel am procedat si pana ieri seara... hi! - o sa va spun mai jos de ce.

 

Iata cum se prezinta cartela universala in macheta ExpressPCB realizata de mine:

cartela-universala-L3-3-Express-PCB.png

 

Varianta in PDF este cea prezentata de colegul care a postat-o (zbodeoc).

 

Toata munca povestita mai sus am transformat-o in 3 dosare care contin documentatia si schema marita a catometrului, traducerile, adnotarile, experimentele si bineinteles, cartelele generate. A fost o perioada foarte frumoasa (2009-2014) in care m-am ocupat de lumea tuburilor electronice, iar catometrul L3-3 si simulatorul LTSpice m-au ajutat enorm. In prezent... cam toate echipamentele si componentele pentru lucrul cu tuburi, sunt depozitate in pivnita si garajul tatalui meu :)

Si vor mai ramane acolo o buna perioada de vreme...

 

Peste niste ani, am fost nevoit sa masor unele tuburi pentru care altii au construit diverse adaptoare.

Mie mi-a fost lene, asa ca am recurs la o solutie mai simpla, dar periculoasa pentru aparatul in sine, daca nu e folosita cu atentie: folosind un comutator, scurtcircuitez 2 linii de alimentare (atunci cand una din ele nu este introdusa in circuit), astfel incat sa aduc una dintre tensiunile necesare la pinii soclurilor destinate tuburilor de testat.

 

Pana in prezent, am fabricat cartele pentru urmatoarele tuburi testate:

2K2M, 6A8_CO-242_ECH81_ECH84, 6B8S, 6K7, 12BY7A, 6146A-B-W, ECC81, ECC83, ECC84, ECC85, EF80, EF89, EL84, GU29, GU50 (configuratie pentoda dar si ca trioda), RV12P2000, RL12P35.

 

In seara asta, am reusit sa termin o cartela pentru tubul E442 .

Iata mai jos aspectul final:

 

E442-PDF.jpg

 

La 18.11.2012 la 13:07, zbodeoc a spus:

Cartele iti faci din link-ul lui Cosmin cu ajutorul unei preducele de 2-3 mm, listind la 77-78% pe hirtie obisnuita sau mai groasa putin, nu gasesc ca-i critic asta.

 

Referitor la fabricarea cartelelor pentru L3-3 ... am descoperit recent pe DiYAudio o postare a userului "cerker" care spunea (in 2019) urmatoarele: 

 

Citat

Hi,
I finally put out a new alpha release on my card generator:
L3-3 Test Card Generator download | SourceForge.net
Still the old disclaimer: It's an alpha version and as a single developer, it's not possible for me to test all eventualities, so there may still be bugs which can lead to damage to your tester or tested tube. Please check every card carefully before using it on a real device.
Christian

 

Ei bine, am avut o surpriza foarte placuta. 

Accesand link-ul respectiv, am descarcat ultima varianta a aplicatiei dezvoltate de userul " cerker1985" - adica Christian Erker. Aplicatia genereaza efectiv carduri pentru L3-3, dar nu le poate printa. In schimb, aveti butonul "Save test card", care salveaza cardul in format grafic PNG. Printati imaginea respectiva si va iese cardul 1:1 .

 

Eu am preferat sa il generez cu metoda proprie, dar am fost foarte incantat de facilitatile introduse de aplicatia lui Christian, ptr. ca mi-a permis sa-mi verific munca. De asemenea, pe viitor voi folosi probabil mai des aplicatia acestuia, ca sa pierd mai putin timp prin metoda proprie. Avantajul metodei mele e ca ma forteaza sa citesc documentatia catometrului si astfel sa pot jongla cu niste setari pe care altfel, din aplicatia lui Christian, ar fi mai greu sau imposibil (de exemplu setarea afisarii pe o alta scala, daca vreau).

 

NOTA: ultima versiune a lui Christian este L33Konverter_Snapshot_191229b . La pornire, n-a rulat din prima, afisand mesajul "This application failed to start because no qt platform plugin could be initialized ". Am rezolvat-o simplu, descarcand versiunea anterioara si copiind de acolo subfolderul "platforms", care contine fisierul "qwindows.dll" . 

 

Cartelele generate nu trebuie musai gaurite cu preducea (doar in situatia in care le faceti din carton, precum cele originale). Eu am listat pe hartie A4 obisnuita si am intepat in prealabil gaurile desenate, cu un ac de gamalie. Apoi, cand am pus cartela pe matricea catometrului, am infipt pur si simplu "cuiele" in gaurile initial punctate, trecand prin hartie.

Metoda nu ofera o estetica deosebita, dar e practica si rapida, nu te mai chinui cu preduceaua. Oricum, dupa ce am efectuat masuratorile, foarte rar m-am reintors la cartelele astfel muncite ... 

 

In speranta ca cele de mai sus vor fi utile si altora, va urez succes in experimente si proiecte, spor in toate si numai bine!

Cezar

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

O postare care tradeaza un adevarat pasionat de cercetare si de asemenea "dinozauri"! Felicitari pentru munca depusa, intr-o epoca in care "frecarea ecranelor" rezolva "totul"...

Am lucrat vreo 10 ani cu L3-3, era o scula pe care te puteai baza. Am trecut la uTracer intre timp, pentru ca lucreaza in regim dinamic si poti genera fisierul Spice al tubului real. Unii parametri nu-i poti masura cu uTracer, spre deosebire de L3-3, poate fi upgradat, dar... mie mi-e lene sa mai desfac tot ansamblul... deocamdata. 

Spor in toate!

 

Link spre comentariu
Acum 13 ore, darius_bv a spus:

Am trecut la uTracer intre timp, pentru ca lucreaza in regim dinamic si poti genera fisierul Spice al tubului real.

Unii parametri nu-i poti masura cu uTracer, spre deosebire de L3-3, poate fi upgradat, dar... mie mi-e lene sa mai desfac tot ansamblul... deocamdata. 

Spor in toate!

Salut Darius,

Multumesc ptr. urari si gandurile bune!

uTracer mi se pare ceva teribil de misto, dar nu lucrez atat de mult cu tuburi ca sa merite investitia .

Daca zici ca genereaza modele Spice, poate nu te superi daca voi apela la tine sa te intreb daca ai vreun model la indemana, ca sa nu ma mai chinuiesc sa caut prin alte parti... :)

Spor si tie si toate cele bune !

C.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Salut, 

 

Pentru cine are norocul să cumpere un L3-3 nou, este recomandat un rodaj de pornire. 

Se deschid capacele laterale, se pornește catometru și se lasă 24ore să funcționeze în gol. 

Trebuie supravegheat, în primele 2-3 ore o să dispară mirosul de nou și de praf încins ( tipic pentru aparatele pe lămpi care se încălzesc după o pauză mai lungă. Din păcate nu am găsit nici măcar o copie în românește a manualului de utilizare. 

Este foarte utilă pentru înțelegerea funcționarii, operării și utilizării cartelei universale. 

Practic, cartela universală și  un catalog de tuburi pot realiza verificarea oricărui tub fără o cartelă dedicată. 

Pe termen lung este mai practică realizarea unor cartele pentru fiecare lampă pe carton ( cred că este carton de 250 coala) . 

De asemenea, obținerea unui tub care să fie măsurat cu precizie și păstrat ca etalon, pentru a se verifica catometru înaintea unor măsurători. 

Pentru verificarea unui tub dacă este funcțional și cât mai are de emisie nu este nevoie să fii foarte riguros, însă când ai 100tuburi și trebuie măsurați parametrii să fie împerecheate trebuie să ai certitudinea că rezultatele sunt cele corecte. 

 

 

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări