norad Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Va salut,La mansarda unei case din caramida trebuie amenajat spatiul pentru a deveni locuibil.Planseul mansardei este din beton armat si a fost turnat pentru a fi podeaua unui etaj. Am discutat cu diversi mesteri si ingineri si au incercat sa ma convinga ca peretii interiori de la mansarda trebuie facuti din gips carton (rigips) si nu din BCA, adica din ce as vrea sa-i fac eu; ca se fac mai repede, ca izoleaza mai bine, ca sunt mai usori, ca vor iesi mai drepti etc.Unul din dezavantajele majore pe care le vad eu la peretii din rigips este izolarea fonica. Cea termica nu ma intereseaza, caci sunt pereti interiori.M-au trimis pe diverse site-uri de comparatie in ceea ce priveste izolatia fonica a peretilor din BCA si rigips; peretele rigips tip sandwich cu vata minerala castiga intotdeauna. Asta dupa masuratorile producatorilor. Or, peretele tip sandwich are prin interior un schelet metalic, iar metalul conduce al dracului de bine sunetul. Practic, intr-un asemenea perete se afla niste profile metalice verticale la distanta de 40-60 cm unul de altul.Pe paginile celor care sustin ca peretele sandwich nu apare acest schelet metalic. Peretele lor este alcatuit din doua placi de rigips cu o suprafata nespecificata (poate infinita) intre care se afla vata minerala si nimic altceva. Nici distantiere, nici profile. nici suruburi, nimic.Recent am fost intr-o cladire cu birouri ce are peretii interiori din rigips. Am stat intr-un birou ce avea peretele comun cu baia. S-a dus o persoana la baie si nu mi-a scapat nici un sunet ce ar fi trebuit amortizat de peretele de rigips tip sandwich. Sau poate am avut eu o hiperacuzie de moment...Am batut usor in perete si s-a auzit bataia pe tot etajul. Asta nu se intampla in cazul peretelui de caramida sau BCA.Astept niste pareri de la persoane care au pereti interiori din rigips.Sau, niste rezultate cu niste masuratori reale de amortizare a sunetului intre pereti din rigips cu schelet metalic si cei din BCA, la aceeasi grosime.Multumesc. Link to comment
raileanu florin Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 mai repede se fac din gips carton si intre foi se pune vata minerala peretele se face de 10 grosime asa cum fac eu prin bucuresti cind sunt sunat pentru amenajari pe la moluri asa fac pereti .cu bca ridici acum pereti si la vara trebuie tencuiti ca sar putea sa apara fisuri acum ramine sa va alegeti bafta Link to comment
gaby Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Sa vezi distractie cand iti intra soricei intre panourile de rigips. Eu cand mi-am facut casa la mansarda am folosit BCA bazandu-ma pe experianta altora patiti cu soriceii. Link to comment
Guest Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Este de preferat ca sarcina peretilor sa se descarce pe axele pereti/grinzi, de la etajele inferioare. Se poate si in afara lor, daca placa peste nivelul inferior reprezinta o dala cu grosime considerabila... 15-20cm. In afara acestor doua situatii de fata, recomandarea este pentru pereti usori. Legat de acustica, nu are sens sa intru in detalii, scriu pana maine. Pe scurt, fonoabsorbante sunt prin natura lor, materialele cu masa ridicata, sau cele concepute special. Orice material este fonoizolant, intr-o oarecare masura. Conteaza si in ce masura. Aici intervin niste parametri exprimati in cifre, si e destul de complicat de discutat aici... practiv vorbim de acustica. Peretii din gips carton, cel putin aceia pe care ii intalniti la tot pasul, sunt o solutie nefericita, pentru ca sunt construiti foarte prost. Este plina piata de rigipsari aparuti peste noapte, in lipsa de alte activitati. Pare un sistem constructiv simplu, dar nu e chiar asa. Am vazut in scoala, materiale specifice pentru completarea acestui sistem constructiv, pe care inca nu le-am intalnit pe santiere... Daca descarci corespunzator sarcinile, in proportie cat mai mare (poti face mici exceptii, 2-3 pereti subtiri), si te incanta varianta zidarie, mergi pe asta. Daca doresti totusi gipscarton, RIGIPS este o marca, nu un produs (terminati odata cu el)!, afla executia corecta a peretilor dublu placati. Scheletul metalic este izolat de suprafetele pe care se monteaza, folosind garnituri de izolare, se executa dublu placare (se intersecteaza panourile la montaj), se folosesc panouri acustice (NIDA Acustic, -4dB in plus), se indroduc membrane fonoizolante (Stickson, de ex.), etc. P.S. La dracu', poti pune si tabla de otel de 1mm, sub gipscarton... THINK!!! Link to comment
adicontakt Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 off topic: sunt curios cati zic incaltaminte sport si nu adidasi sau motofierastrau si nu drujba si exemplele pot continua Link to comment
Purple Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Peretii interiori pot fi din BCA de 20cm grosime. Vor izola fonic suficient...Sau blocuri ceramice, dar conditia este ca sub acesti pereti sa fie ori alti pereti sub ei, la parter sau sa aiba grinda de beton armat dedesupt. Link to comment
draku Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 off topic: sunt curios cati zic incaltaminte sport si nu adidasi sau motofierastrau si nu drujba si exemplele pot continuasau fotocopiere in loc de xerox...in blocurile vechi se aud prin planseu toate zgomotele din baia vecinilor...la fel si prin peretii de bca comuni... Link to comment
molioa Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 daca crezi ca poti avea musafiri soricei, BCA! Link to comment
norad Posted November 18, 2012 Author Share Posted November 18, 2012 Multumesc pentru raspunsuri.Vecinii cresc gaini si/sau alte oratanii, prin urmare au si hambare cu porumb.Asadar, soareci sunt. Cativa au intrat si in casa (naiba stie pe unde). Cred ca i-am bagat cand am adus sacii cu cartofi sau ceapa din beci.Ramane sa fac peretii din BCA. Link to comment
__farad__ Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Nu m-am putut abtine. Poti zidi si cu caramida refractara. Soarecii vor gasi o fisura pe unde sa intre. Ca gipscartonul este mai usor de rontait decat BCA-ul este clar. Daca structura casei suporta foloseste BCA. @nomikos 90% dintre constructori habar nu au cum se realizeaza CORECT un perete de gipscarton. Cea mai des intalnita situatie este atunci cand peretele este mai inalt de 2.60m cat are placa. Toate straifurile (completarile) sunt aliniate la partea de sus. Ori eu stiam ca trebuiesc "intretesute", adica incep cu placa intreaga de jos, urmatoarea o pun de sus, astfel incat sa nu am rosturi in linie intre placi pe toata lungimea peretelui. Deci mai conteaza si cum nu doar cu ce Link to comment
Guest Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 @nomikos 90% dintre constructori habar nu au cum se realizeaza CORECT un perete de gipscarton. Cea mai des intalnita situatie este atunci cand peretele este mai inalt de 2.60m cat are placa. Toate straifurile (completarile) sunt aliniate la partea de sus. Ori eu stiam ca trebuiesc "intretesute", adica incep cu placa intreaga de jos, urmatoarea o pun de sus, astfel incat sa nu am rosturi in linie intre placi pe toata lungimea peretelui. Deci mai conteaza si cum nu doar cu ce Clar... e mai simplu de explicat asa: Se monteaza similar cu parchetul laminat, completezi cu un straif sus, si cu restul ramas incepi de jos... si tot asa. E cel mai simplu, fara pierderi, etc... Mai mult decat atat, sistemul nu a fost conceput pentru simplu placare. Dar, bugetul decide pentru unii... P.S. Atentie, nici BCA-ul nu este un bun fonoizolant. Cel mai bun fonoizolant uzual este betonul. Pentru pereti usori, materiale cu masa ridicata, cum ar fi spuma de cauciuc... Asta asa, ca fapt divers... Link to comment
djlove Posted January 25, 2013 Share Posted January 25, 2013 Nu sunt constructor, dar mai lucrez pe santiere in domeniul electric.Din ce am vazut eu la pereti din gips-carton de multe ori constructorii mai seriosi pun intai un strat de osb de 7-9mm si apoi peste el placa de gips, cred ca in felul asta mai castigi ceva la izolatia fonica + la rezistenta mecanica a peretelui. Link to comment
Guest Posted January 25, 2013 Share Posted January 25, 2013 Se pot adauga unele materiale, dupa caz/necesitati... Spre exemplu, la camerele de valori din sucursalele bancare, se aseaza inainte de gips, foi de otel. Daca ansamblul perete are ca montanti/traverse, in variantele de 2mm, si asterni inainte de gips tabla de cel putin 1mm, rezultatul final e surprinzator...Depinde de ce vrei sa obtii... Link to comment
norad Posted February 4, 2013 Author Share Posted February 4, 2013 Pana la urma am facut peretii din BCA cu grosimea de 10 cm. A fost cea mai buna solutie...impotriva soarecilor. In capcanele cu lipici am prins vreo 5 pana acum. N-am gasit gaura pe unde intra la iernat. Cand se va incalzi va trebui sa iau centimetru cu centimetru la verificat.In fine, un amic de-al meu are o casa din caramida si tavanul este din grinzi de 12x12 cm din rasinoase. Grinzile sunt la circa 60 cm unele de altele. Vrea sa-si amenajeze mansarda dar nu e sigur "cat tine" tavanul.Ii rog pe cei care au studii in domeniu, cum calculati incarcarea maxima pe o grinda din lemn de rasinoase de 4m lungime (sectiune 12x12cm) cu sarcina la mijloc ? Dar daca sarcina este distribuita uniform pe toata grinda ?Presupun ca se ia cazul cel mai nefavorabil, dar se exclud eventuale defecte de structura ale grinzii.Am pus o schita mai jos.Presupun ca e o problema banala de anul I de la Facultatea de Constructii.Multumesc.P.S. Scuze ca n-am folosit aceeasi unitate de masura peste tot. Link to comment
Guest Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 In primul rand, trebuie sa faca podina peste grinzile alea. Si, atunci, deja discutam in alte conditii. Fie ca vorbim de OSB, fie ca vorbim de dulapi, ca podina, ele formeaza impreuna cu grinzile un ansamblu mult mai rezistent... Incarcarile se distribuie altfel. Apoi, "planseul" nu trebuie tratat ca un element constructiv independent... Se regaseste si el intr-o constructie. Sunt tot felul de trucuri care se pot face, contrafise, contravantuiri, tiranti de otel, ascunse inteligent in peretii de compartimentare din mansarda, care ajuta enorm... Cam greu de explicat sau de gasit solutii, fara un context clar! In general, pentru grinzi se folosesc sectiuni mai inalte, gen 160 x 120, 180 x 120, 200 x 120, etc., pentru ca rezistenta la incovoiere este proportionala cu distanta de la axa neutra, a fibrelor care preiau eforturile din incovoiere................................. Eeeeeeeeeeeeeee mai complicat... Solutia 120 x 120 la 60cm, cu dulapi (50mm), sau OSB (25mm, eventual dublu strat), este destul de des intalnita. Sunt mii de mansarde construite asa, si n-au fost probleme. Oricum, asta nu inseamna ca poti parca masina la etaj. Mai usor cu mobilarea... Asta ca sa nu mai amintesc ca, aceleasi grinzi trebuie sa sustina si plafonul nivelului inferior (Gips, sau ce-o fi el...), eventual anumite instalatii. Link to comment
Recommended Posts