Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare- sesizor lumina


Guest dxdata

Recommended Posts

Ceva simplu in ceva groaznic . De 4 zile ma tortureaza o problema , teste am facut o groaza , practic principiul ii simplu 'un intrerupator la sesizarea lumini...', in schema de ai jos ,, montajul merge ok la lumina normala , bec/soare etc, obtin 7v +++... la ce am eu nevoie lumina ii cu mult mai mica decat lumina de la bec ,masurata voltajul obtinut este de 80-90 mV ,, cum pot sa obtin actionarea releului la aceasta lumina ?, nici-o idee

post-58192-139829522451_thumb.png

Link to comment
  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ai putea sa desenezi schema cu simboluri (inclusiv 2N3904) ca sa inteleaga toata lumea? Cred ca ai alimentarea inversata si fototranzistorul de asemenea desenat invers.Poti sa faci schema de mai jos adaugand inca un tranzistor npn (de exemplu tot 2N3904).

post-29403-139829522466_thumb.jpg

Link to comment

hm, simplu la magazin!!! da!!!, 25ron un intrerupator crepuscular , sunteti sigur ca v-a actiona la intensitatea lumini de care vorbesc ? ,,si daca imi va trebuie mai mult de 3-4 buc. plus taxa transport 20ron, momentan nu am cum sa platesc, orcum ms ,,,..azi inca cateva ore de teste ,si cred ca mi-am distrus sursa de curent ,, sper sa rezolv cu sursa si o sa incerc schema dvs ,, cred ca am testat si aceasta configuratie dar fara rezistenta si dioda pe releu

post-58192-139829523112_thumb.png

Link to comment

Iar daca vrei doua leduri indicatoare pentru starea releului, le poti conecta ca in schemele de mai jos. Ai doua variante, dupa cum releul este legat la masa sau la plus.Atunci cand tranzistorul conduce, el si dioda 1N4148 sunteaza ledul verde, care se stinge. In schimb se aprinde ledul rosu.

post-29403-139829523241_thumb.jpg

Link to comment

Tot la categoria "doua tranzistoare" mai poti incerca varianta urmatoare, unde releul este anclansat la intuneric, ca in schema data e tine. Un potentiometru permite reglarea sensibilitatii (poate fi inlocuit cu o rezistenta fixa de valoare adecvata). De altfel acest potentiometru poate fi introdus si in prima schema, intre emitorul fototranzistorului si masa.

post-29403-139829523361_thumb.jpg

Link to comment

de ars, am ars multe in testele facute pana acum, 3 dimineata , am reusit sa testez prima schema ,, 10v pe intrare , in gol 2.50v iesire , cu sursa de lumina 3V/iesire, diferenta 40-50 mV, la lumina normala merge brici .O sa incerc sa pun o rezistenta variabila in loc la cea fixa, apoi testez ultima schema postata, acum nu mai fac nimic, ma doare capul!

Link to comment

O sa incerc sa pun o rezistenta variabila in loc la cea fixa, apoi testez ultima schema postata, acum nu mai fac nimic, ma doare capul!

Rezistenta variabila nu ziceam ca se pune in loc de cea fixa (2k), ci suplimentar, intre emitorul fototranzistorului (sau baza primului tranzistor) si masa (minusul sursei). Cu cat este mai mica, cu atat va micsora sensibilitatea la lumina.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines