Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator bipolari 1,2 kw +pcb


nicky_l

Recommended Posts

  • Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Cred ca e o gluma mai degraba...nu conteaza cine a proiectat schema aia dar sa pretinzi ca un amplificator atat de banal poate fi alimentat de la 45 la 95V fara a fi afectat e doar o utopie...colec peste pupaza de la +/-95Vcc nu poti spera decat la un maxim de 1KW, nu se pune problema de 1,5...dar facand abstractie de chestiunea asta, pentru ce ai nervoie de o asemenea putere, ai ideie cat inseamna 1200W audio? pe de alta parte ai ideie ce sursa ai avea nevoie pentru a alimenta un amplificator stereo de acest fel? si nu in ultimul rand ai ideie ce radiatoare ar fi necesare pentru a raci asemenea amplificator? ca sa nu mai zic de capacitatea de filtrare care ea insasi ar costa o mica avere.

Link to comment
Share on other sites

Nici n-as indrazni sa recurc la interogatoriu, n-am nici un drept la asa ceva.Ok, sa discutam serios atunci, si pentru cei 95V asa cum am specificat se pot obtine aproximativ 1000W in sarcini de 4 Ohm, asadar un amplificator stereo ar produce 2000W putere audio utila si asa cum am spus pe la alta tema asta cere o sursa de minim 3KW ( De fapt undeva pe la 3,2KW ), deci pentru cei +/-95Vcc este nevoie de un traf de 2*65VCA/23A, un mic monstru de altfel.In alta ordine de idei, diferenta dintre puterea livrata de sursa 3KW si puterea audio utila livrata de amplificator catre sarcini se va disipa pe tranzistoare in radiatoare, adica 1000W disipatie, si asta datorita randamentului slab inerent al clasei de lucru, asadar inca 2 mici monstrii pe post de radiatoare.

Link to comment
Share on other sites

Doar pentru ca MJ-urile permit o putere disipata mai mare asta nu inseamna ca se poate folosi un radiator mai mic, puterea disipata propriu zisa va fi aceeasi indiferent de finalii folositi, diferenta va consta in faptul ca unii o vor putea suporta altii nu, insa radiatorul va trebui sa fie la fel de solid in ambele cazuri deoarece exista caracteristica power derating care scade drastic puterea disipabila o data cu cresterea temperaturii.Schema este intr-adevar functionala, nu cred ca a negat cineva, numai ca eu unul nu vad pentru ce ar fi nevoie de o asemenea putere cu exceptia sonorizarilor mai importante, altfel investitia masiva nu cred ca-si are rostul, sa nu mai amintim ca lucrul cu asemenea tensiuni/curenti/puteri necesita o experienta cat de cat decenta in domeniu deoarece este deja riscant nivelul tensiunilor.

Link to comment
Share on other sites

Cred ca e o gluma mai degraba...nu conteaza cine a proiectat schema aia dar sa pretinzi ca un amplificator atat de banal poate fi alimentat de la 45 la 95V fara a fi afectat e doar o utopie

:rade: Nu eu am spus asta!Deci: fara prea multa filozofeala si vorbarie, e un amplificator FUNCTIONAL.... a intrebat cineva, ceva de radiatoare? NUIn discutie este schema. Atit. Se poate incerca o simulare de catre specialistii forumului in simulari si ar trebui sa asteptam rezultatele preliminare.Cine se apuca de simulat schema?
Link to comment
Share on other sites

Stai putin Boss ca este o chestie de interpretare, da imi asum acea afirmatie, dar nu scrie acolo ca as cataloga schema ca nefunctionala ci doar ca gama de tensiuni de lucru la care este evaluata ca ar putea lucra normal fara modificari este prea mare, adica diferenta, ceea ce nu inseamna ca este o schema nefunctionala ci doar ca nu este recomandat sa se foloseasca chiar orice alimentare.Stiu ca prin afirmatiile mele par un gica contra dar nu o fac din rautate, Doamne fereste ce drept as avea? nu fac decat sa incerc sa atrag atentia ca asemenea puteri desi foarte tentante vin totusi cu un pret bine definit si o realizare de asemenea anvergura necesita pregatire suficienta si o investitie pe masura, daca autorul detine ambele, si are reala nevoie de acea putere atunci n-are nici un motiv sa nu se apuce de el, cum de asemenea nu are nici un motiv nici sa nu ceara sfaturi aici si evident ca datoria celorlalti va fi sa il ajute pe cat posibil.PS: M-am lecuit demult de simulari, sunt in mare parte departe de adevar, ma mai folosesc de ele la unele chestii de rutina :da

Link to comment
Share on other sites

nicky_l a propus o discutie, asteptand obiectii, a primit obiectii.In ce priveste alimentarea, nu vad care e problema. Etajul de intrare e polarizat cu surse de curent constant care vor tine curentii de emitor, respectiv colector la o valoare relativ constanta, ceea ce inseamna tensiune aproximativ tot constanta pe rezistentele din colectoarele etajelor diferentiale. La cresterea tensiunii de alimentare, vor creste tensiunile CE pe cei 4 tranzistori din etajele diferentiale. Restul ramane neschimbat si nu cred ca trebuie recalculat nimic pentru 45 pana la 95 V. Ganditi-va cum functioneaza toate operationalele in plaje mari de tensiuni de alimentare: pentru asta se folosesc sursele de curent constant in polarizarea lor, pentru a conferi o imunitate mare la variatii ale tensiunii de alimentare, imunitate masurata in parametrul PSRR (power supply rejection ratio) adica factorul de rejectie a sursei de alimentare.Schema o fi functionala, dar mi se pare absurd sa incepi sa construiesti asa ceva. La resursele necesare pentru constructie in mare, e culmea sa faci rabat pe partea cea mai importanta, adica pe topologia amplificatorului, pe numarul de componente de fapt. E necesara o schema in clasa G sau H (care o fi care, si care e mai buna, stiti voi mai bine), pentru a obtine un randament mai bun.Randament care nu inseamna doar reducerea consumului pentru salvarea planetei de la incalzirea globala, ci o crestere a fiabilitatii si stabilitatii montajului. Poate chiar ar oferi o reducere a costului total, permitand folosirea unor radiatoare si ventilatoare mai mici.Varianta scurta a rantului de mai sus: nimeni nu va construi montajul asta pana la capat (cu sursa, radiatoare, carcasa, stadion pentru ea).

Link to comment
Share on other sites

Ca sa ramana stabil la tensiunea de alimentare de +/ - 95V trebuie facute " cateva " modificari ...Amplificatorul este OK , dar proiectul nu a fost gandit folosirii in domeniul Pro , ci pentru " auditii " la mici petreceri ...Are nevoie de racire extrem de serioasa , protectii etc .Nu il recomand incepatorilor !

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines