Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

incarcator pt acumulatori cd-ni.


corneillus

Recommended Posts

salutare colegi. am achizitionat o surubelnita electrica black&decker model KC9036 la care nu am incarcatorul pt acumulatori si as vrea sa fac unul. acumulatorii sun de 3,6 V, cate 3 de 1.2 in serie si banuiesc ca sunt de tipul cd-ni, ca scria CD pe folie si simbolul de la tomberonul taiat cu un X. pot face un incarcator simplu dintr-un traf? e nevoie de filtraj sau direct tensiunea pulsatorie de la puntea redresoare fara condensator ca la acumulatoarele cu plumb? la cat sa limitez curentul de incarcare cu o rezistenta serie? cam cat sa fie tensiunea alternativa, tinand cont de caderea de tensiune de aprox. 1,2 v pe puntea redresoare? ma gandisem undeva pe la 5 Vca sa am in secundarul trafului, apoi puntea redresoare si serie cu rezistenta pt limitare. daca mai pun condensator, tensiunea va mai creste cu 1,4... ce imi recomandati sau ce varianta ar fi mai buna?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

nu stiu capacitatea si nu am gasit nimic pe net. pot incerca cu un curent mai mic de incarcare pt siguranta chiar daca ar creste timpul de incarcare. ce varianta ar merge, cea cu filtraj sau fara?si pe la cat sa limitez curentul pentru siguranta?

Link to comment
Share on other sites

Guest expert_vision

Am facut eu un incarcator pt un pack de 3 accu ni-mh 300mAh. Limiteaza curentul la 30 mA(C/10) si se opreste cand accu ajunge la ~ 4 V (1.3V pe celula).Curentul este limitat la ~ 0.7V/R5. In schema mea ar fi trebuit sa obtin 30mA dar pt ca PWR+ este tensiunea de la un redresor de juma' de sinusoida de 9 V nefiltrat, RMS scade la 20mA.Tensiunea de oprire a curentului este determinata de divizorul de tensiune R6 R7U oprire ~= 0.7*(R6+R7)/R7Pt curenti mai mari de 100mA trebuie schimbat tranzistorul Q2 cu unul de putere tot bipolar.

post-43386-139829523117_thumb.png

post-43386-139829523121_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Am rezolvat sa zic problema... am gasit un "baterry charger" care debiteaza 4,8Vdc la 400 mA care s-a potrivit si la mufa si momentan sa zic ca am rezolvat problema. si acumulatorii sunt un pic obositi asa ca daca ma hotarasc sa cumpar niste acumulatori noi o sa fac si incarcatorul propus de dvs. multumesc mult pentru ajutor, o sa retin schema si o sa o aplic cu prima ocazie. toata stima, cornel.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines