Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Siguranta separata pe nul?


Recommended Posts

Bun, ma tot cert cu cineva pe motivul urmator:el zice ca se poate monta o siguranta separata pe nul pt ca asa erau pe vremuri tablourile cu sigurante fuzibile pe faza si pe nul.Eu sunt cel putin enervat de chestia asta, cand sare siguranta ori intrerupe numai faza ori pe ambele, intreruperea nulului fara a intrerupe faza mi se pare periculoasa.Ps evident acum vorbim de sigurante automate.

Link to comment
  • Replies 16
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Exista intreruptoare bipolare care intrerup si faza si nulul, si intreruptoare monopolare care se monteaza separat.De aceea este de preferat cele bipolare pt ca intreruperea se face pe amandoua instantaneu.Nu este de ajuns sa se spuna ca asa se montau pe timpuri trebuie insotite de argumente serioase.Am intalnit la cineva,ca siguranta fuzibila generala era legata pe nul si existau sigurante fuzibile in tablou abia cand se impartea circuitele in casa, a trebuit sa lucrez sub tensiune,se pare ca nu tot ce a fost era si bine facut.

Link to comment

Pentru circuite monofazice se pot utiliza sigurante monopolare, una pe faza, una pe nul sau una pe faza si nulul comun, sigurante faza+nul (care in majoritatea cazurilor sunt denumite in mod gresit bipolare) si foarte rar sigurante bipolare.La circuite trifazice se interzice montarea de sigurante pe nul.

Am vazut si berbeci care au pus o tripolara si o monopolara pe nul pentru ca nu aveau o tetrapolara la ei.

 

De obicei bipolare sunt denumite cele care au siguranta pe faza, intrerupator pe nul si ocupa un post in tablou

Vedeti aici ce si cum http://www.vysblog.ro/2011/05/24/echipa ... -electric/

Link to comment

Inainte se montau sigurante si pe nul pentru ca unii electricieni dadeau destul de des pe la biserica ca sa bea agheazma (se intelege aluzia la licoarea lui bachus) si astfel mai inversau faza cu nulul la instalatiile casnice. Asa, oricum ar fi inversat, totdeauna era o siguranta pe acel fir care devenea faza. Aceasta explicatie am gasit-o cautand raspuns la aceeasi intrebare. Pana sa-mi schimb tabloul de distributie, pe nul am pus siguranta de 25A si pe faza am pus 10A respectiv 16A. Din ce cunosc, la tablourile de distributie industriale, pe stil vechi, nu era necesara montarea sigurantelor pe nul, nu neaparat in circuite trifazice.Plus ca, in anii intrecerii socialiste, la blocurile in constructie erau doi meseriasi si restul elevi practicanti asa ca sa nu va mire daca jumatate de apartament are intrerupatoarele pe faza iar cealata jumatate le are pe nul.

Link to comment

E vorba de sigurante automate simple monopolare prin care trece doar un singur fir.Deci nu vorbim de niciun alt tip, nu de "bipolare" adica 1P+N sau alte chestii.Omul sustine ca e ok sa se monteze o astfel de siguranta pe nul si una pe faza; iar eu sustin ca intreruperea nulului fara a intrerupe si faza e cam nasol

Link to comment

eu stiu asta dar omul asta vrea sa faca un tablou ca pe vremuri adica siguranta si pe faza si pe nul evident total independente.Cum sa il fac sa inteleaga ca nu e bine ce vrea sa faca.El nu se refera la nicio combinatie din care ar rezulta o declansare a ambelor sigurante simultan, nici legare mecanica nici folosire de sigurante "bipolare"El stie ca pe vremuri se facea cu sigurante fuzibile separate si acum crede ca decat inlocuieste sigurantele fuzibile cu automate, ca daa asa se facea pe vremuri de ce sa nu mearga si acum.

Link to comment

Dr.L are dreptate!

În instalațiile monofazate rezidențiale, se folosesc siguranțe 1P+N; nu 2P, nu 1P+1P, nu altceva!

Adică sistemul de protecție la scurtcircuit și suprasarcină se află pe fază, iar la nul există doar un contact simplu, legat mecanic de sistemul de acționare a fazei.

Există normative și legi care reglementează aceste lucruri; și există electricieni care au autorizație și atestat pentru așa ceva... sau alții care n-au - nici atestat și nici habar. :96

Link to comment

Tot clientii sunt de vina pt asta, pt ca apeleaza la zidari pt a le face instalatia electrica, si atunci spun ca nu mai are rost sa cheme un electrician autorizat pt ca poate sa faca oricine asta, si peste un timp isi vede casa la sitiri ca a luat foc din cauza unui scurcircuit.

Link to comment

Spune-i ca, procedura nefiind recomandata in normative, daca moare unul in casa aia in care a schimbat acel tablou el e vinovat. Faptul ca nu a patit-o pana acum tine de noroc si nu de altceva. Descrie-i cum arata bratarile acelea stralucitoare in dotarea standard a politistilor. Mai spune-i ca daca ramane faza in instalatie, daca decupleaza nulul, riscul sa poarte acele bratari creste. Normativul spune de decuplarea fazei si daca acesta este cel actual atunci pe acesta sa-l respecte. Si eu am montat sigurante monopolare pe faza si pe nul, situatia a fost de asa natura, dar le-am conectat mecanic la parghie astfel ca sa declanseze simultan. Mai spune-i ca, daca nu vrea sa respecte regulamentele actuale ori e carpaci ori sa foloseasca fuzibile si sa stea la pensie nu sa omoare lumea. Orice varianta ati alege este posibil ca acesta sa nu accepte faptul ca un "*utoi" ii da lui lectii si sa nu mai discute cu dv. Totusi nu am gasit ceva care sa scrie negru pe alb ca este interzisa folosirea a doua sigurante monopolare pe acelasi circuit (una pe faza si una pe nul), atat timp cat sunt conectate mecanic. Poate colegii au mai mult noroc la cautare si asa ii puteti aduce "mosului" argumente solide. Un punct de plecare ar fi din I7-2011 care la punctul 4.1.4.1.2 spune ca "un dispozitiv de protectie trebuie sa intrerupa automat alimentarea conductorului de linie ... " si tradus, acest lucru inseamna ca daca declanseaza siguranta de pe nul nu se respecta normativul iar la 5.3.4.5.1.1 se specifica clar ca toate conductoarele, inclusiv nulul, trebuie intrerupte la declansare.@high_voltage_tm : puteti scrie articolul de unde ati luat aceasta informatie referitoare la 1P+N? Pentru ca, in cazul sigurantelor 2P, declansarea se face identic la un curent de suprasarcina pe oricare din conductoare si are aceleasi functiuni ca si 1P+N.Si mai exista o categorie de electricieni: cei care nu au atestat dar au habar de normative, asta daca vreti sa fiti corect fata de toate categoriile (pe cei care au atestat si nu au habar nu ii pun la socoteala, aceia sunt inconstienti). Nu trebuie sa ai o hartie la mana ca sa faci o lucrare corecta, doar sa respecti normele actuale de realizare a acesteia. Ca atestatul iti permite punerea sub tensiune si remunerarea financiara a lucrarii e alta poveste.

Link to comment

Legat de 2P, nu se interzice în mod expres utilizarea lor, spre deosebire de 1P+1P; dar din motive economice, se folosește varianta 1P+N (este mai ieftină, se înțelege dece). 2P este destinată circuitelor bifazate sau de curent continuu.Disjunctoarele 1P sunt destinate a fi folosite în circuitele secundare, adică după întrerupătorul general, dacă în acel circuit nu există altă sursă de tensiune decât cea de dinainte de „general”; astfel, 1P se montează doar pe conductoarele active (respectiv 3P la trifazat), conductoarele de nul fiind legate direct din reglete comune de masă - vezi de exemplu un dulap de alimentare/automatizare dintr-o instalație industrială.Legat de electricienii fără atestat, aceia nu sunt electricieni! Nu mă refer la autorizație (ANRE, de exemplu), ci la orice document prin care să se ateste că acea persoană are pregătirea/calificarea de electrician; adică a făcut o școală sau curs de pregătire în domeniu.În caz contrar, dacă totuși e un fel de minitehnicus cu oarece aptitudini și-i place „să-și bage nasu'”, o poate face, dar pe propria răspundere, la el în ogradă.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines