Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ampermetru din voltmetru analogic


Guest xena

Recommended Posts

Am si eu nevoie de o solutie la urmatoarea problema:- am facut o sursa reglabila de tensiune 1-30V si 3A- am 2 voltmetre electronice compacte cu led-uri care masoara 0-99.9 V alimentate separat intre 3 si 30V- am pus un voltmetru din acesta la iesirea sursei pentru monitorizarea tensiunii de iesire- vreau sa il folosesc pe al doilea pentru masurarea curentului absorbit din sursa M-am gandit sa pun o rezistenta de mica valoare (ca sa nu-mi influenteze stabilizarea),de putere mare, pe una din ramurile de iesire (+ sau -), de pe care sa culeg o tensiune si s-o aplic voltmetrului. Problema e ca tensiunea este f mica (logic daca e rezistenta mica) si nu poate fi citita de voltmetru.Cum fac totusi sa pot folosi voltmetrul ca ampermetru?Eventual si o schema mica....

post-32218-13982951859_thumb.jpg

Link to comment
  • Replies 36
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Daca tensiunea pe rezistenta este prea mica, trebuie amplificata.Tensiunea poate fi amplificata cel mai simplu cu un operational, la care poate fi setata amplificarea prin reactie.Scrieti ce semnal maxim trebuie prezenta la intrarea voltmetrului si ce domeniu de curent doriti sa afisati cu valoarea rezistentei inseriate pe calea de curent.

Link to comment

As folosi o rezistenta de 0,12ohmi /5W iar domeniul de masura al ampermetrului sa fie 0-5 A. Asta inseamna 0-5V aplicati la intrarea voltmetrului.Tensiunea iesire din alimentator 34V curent 3 -4 A.Pentru simplitate nu as putea folosi un tranzistor sau chiar 2?

Link to comment

Scuze e digital; greseala de exprimare. Se vede si din poza.Practic mi-ar trebui un montaj liniar care ar trebui sa:- primeasca la intrare u=3A*0,12ohm=0.36V- scoata 3V la iesire deci amplificare de 8,3 ori.Rezolutia va fi doar de 0,1A .

Link to comment

As putea dar as inrautati stabilizarea sursei si as creste puterea disipata de rezistenta. Ce mi-ar trebui ar fi un amplificator liniar cu amplificare reglabila in jur de 10 ori. Cred ca un Darlington se preteaza la asa ceva.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines