Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator baterie bormasina

Recommended Posts

Am o problema mi-am pierdut incarcatorul de la masina de infiletat este una ieftina PowerGT la 12V 5500rpm acumulatorii sunt 10 le numar de 1200mAh si nu stiu cum sa incarc acuma bateriea.Incarcatorul era unul cu 2 leduri la care cand era incarcata complet se aprindea ledul verde.Va rog o schema usoara cam ca si ce am avut inainte cred ca nu erau mai mult de 5 componente un tranzistor(cred ca era stabilizatorul de tensiune) o dioda si vreo 3 rezistente atata era tot incarcatorul.

• Replies 39
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Am un incarcator identic, ti-am copiat schema (valoarea zenerului cred ca e 8v1, se vede rau pe dioda,la fel si tensiunea de alimentare, banuiesc ca e minim 15V), oricum, cateva calcule facute pe acolo nu ar strica..

Alimentatorul a fost folosit tot la un PowerGT cu acumulatori de 12V (acumulatorii fiind "morti" alimentez scula dintr-un acumulator extern de 12V).

Sper sa-ti fie utila.

Posted Image

Schema este gresit desenata/interpretata, pe langa faptul ca zenner-ul D1 n-are ce sa caute acolo ca in felul ala nu influenteaza in nici un fel tensiunea la iesire, nici tranzistorul nu are ce sa caute acolo, si colac peste pupaza, D2 la modul cum este conectata face ca toate celelalte componente sa fie perfect inutile/in plus.

Schema este gresit desenata/interpretata, pe langa faptul ca zenner-ul D1 n-are ce sa caute acolo ca in felul ala nu influenteaza in nici un fel tensiunea la iesire, nici tranzistorul nu are ce sa caute acolo, si colac peste pupaza, D2 la modul cum este conectata face ca toate celelalte componente sa fie perfect inutile/in plus.

Daca schema nu este buna nu a-ti putea sa o refaceti dumneavoastra?

Pun montajul complet la dispozitia oricui doreste studierea acestuia (ca nu cred ca sunt chiar asa de tolomac incat sa nu stiu desena 5 piese intr-o schema......).Bormasina in cauza a ajuns la mine (un schimb tot pe acest forum) cu acumulatorii terminati, am modificat-o incat sa o folosesc la 12V - acumulator auto. Deci NU am testat vreodata montajul din incarcator (nu se vad urme de interventie asupra lui) pentru ca nu am ce incarca......Voi pune astazi (mai pe dupamasa) si cateva poze cu montajul...

riderinblack_tm poti sa fii perfect normal si inteligent dar tot gresesti, foarte usor sa fi gresit pinout-ul la tranzistor, exact asa cum a zis miron1947

Oricum iti spun sigur ca dioda D2 conectata la C-E de la tranzistor sigur e pusa gresit, tranzistorul ala nu mai face nimic acolo pentru ca dioda conduce tot timpul.

Orice circuit pentru incarcare acumulatori presupune si o limitare de curent altfel viata acumulatorilor se scurteaza destul de mult, plus de asta exista riscuri destul de insemnate incarcand fara limitare de curent, si circuitul ala al tau @riderinblack_tm nu are nici un fel de limitare, colac peste pupaza dioda aia conectata CE la tranzistor il face pe acesta complet inutil, evident la fel si cu ledul din baza sa...analizeaza circuitul si ai sa intelegi ca am dreptate. A pus @em2006 un circuit functional si usor de implementat, as sugera ca acela sa se foloseasca si nu improvizatii.

La bateriile NiMH curentul de incarcare poate fi si egal cu capacitatea bateriei la incarcare rapida, in cazul de fata ar fi 1,2A dar nu cred ca duce transformatorul atat, iar dioda 1N sigur nu, uzual aceste incarcatoare pot debita cca.500mA maxim.Daca sunt NiCd pot fi incarcate rapid la cca.750mA.