Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aproximare putere motor electric


Recommended Posts

Am un motor care sta de mult timp prin atelierul de acasa si nu stiu nimic peste el.Statorul e aprox cat jumatate de pet de 2,5l, 11 cm diametru si 14 cm lungime.E trifazic dupa cutia cu borne, are 6 borne, am masurat sarma statorului si are 0,35mm diametru.Daca cineva imi poate spune ce putere aproximativa are, deoarece a stat intr-un mediu destul de umed si carcasa era oxidata, iar datele au fost pansonate de un tip foarte anemic.Daca ar fi sa judecam dupa curentul admis de conductor, ar fi de 0,3A , la 380V ar fi 115W.Puterea se inmulteste cu cele 3 faze, deci aprox 350W?

Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Tin sa multumesc tuturor pentru raspunsuri.Statorul are 24 canale si spatiul din mijlocul unei bobine e de 4 canale.Deci partea stanga a bobinei e in canalul 1 si cea dreapta in canalul 6.Eu vreau sa-l alimentez monofazat, din ce am observat asa a si fost alimentat candva, problema e ca nu cunosc valoarea condensatorului de defazaj ce era folosit.

Link to comment

Dupa indicatiile de bobinare pe care le dai, motorul este bobinat pentru 1450 rpm. Masoara distanta dintre cele doua gauri de pe aceeasi talpa a motorului. Pentru motoarele de 0,3...0,37 kW/1450 rpm, aceasta distanta este de 80 mm. Daca distanta este de 100 mm, atunci puterea poate fi de 0,55...0,75 kW/1450 rpm. Dupa ce ai restrans domeniul de puteri in acest mod, daca motorul este functional, atunci scoate toti consumatorii din casa de sub tensiune, pune o fulie de orice diametru pe arbore, porneste-l la sfoara si lasa-l sa functioneze o ora. Facand diferenta pe contoar, obtii puterea motorului in gol, pe care o notezi cu P0. Daca motorul apartine domeniului 0,3...0,37 kW/1450 rpm, atunci puterea nominala, va fi cu aproximatie P=1,985P0. Daca motorul apartine domeniului 0,55...0,75 kW/1450 rpm, atunci puterea nominala, va fi cu aproximatie P=2,6365P0. Bineinteles ca puterea nominala reala, va fi valoarea standardizata cea mai apropiata de cea care a iesit din calcul. Dupa ce ai determinat puterea nominala in acest mod, revin-o cu rezultatul pe topic si iti voi da principalii parametri probabili ai motorului tau. Stiind apoi curentul la sarcina nominala, poti calcula condensatorul de pornire. In acest scop consulti topicurile pe aceasta tema existente pe ElForum.

Link to comment

Distanta dintre 2 gauri de pe aceeasi talpa e de 80mm, distanta dintre gaurile de pe cele 2 talpi e de 100mmDeci motorul se incadreaza pe la 350W, varianta cu inregistratul consumului pe contor pica deoarece am o gospodarie mare si e greu s-o las fara energie electrica o ora.Vreau sa fac din el un minicircular pt diverse lucrari de bricolaj, unde cred ca se incadreaza cu brio.Avand in vedere ca lacul e intact pe infasurari consider ca motorul e functional.

Link to comment

Cel mai raspandit motor avand aceste dimensiuni este cel de 0,37 kW. La turatia de 1450 rpm, trebuie sa ai urmatorii parametri probabili: I=1,98 A (curentul la conectarea in triunghi la tensiunea de 220 V) η=0,675 si cos(φ)=0,74. Motorul complet asamblat, ar trebui sa aibe aproximativ 6,5 kg. In concluzie, trebuie sa montezi strapurile specifice la cutia de borne, pentru conexiunea triunghi, apoi iti determini condensatorul de pornire.

Link to comment

...Dupa ce ai restrans domeniul de puteri in acest mod... ... Dupa ce ai determinat puterea nominala in acest mod....

Daca ne spune si cate canale are si pasul de bobinaj...

Interesant (original) mod de abordare.Logic si tehnic.Nu degeaba se zice "Daca n-ai batrani, sa-i cumperi!"...M-a binedispus lecturarea topicului. :dans: Stima!
Link to comment

Intrebandu-ma ce anume l-a binedispus pe colegul @em2006, am remarcat ca dizertatia mea din care a citat, este valabila pentru o retea trifazata. Totusi, avand in vedere ca randamentul motorului este acelasi indiferent de tipul retelei, relatiile postate acolo raman valabile. Nu se va obtine insa puterea nominala constructiva in regim trifazic, ci una mai mica datorata functionarii in reteaua monofazata. Scuze pentru omisiune.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines