Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alegerea sensului tensiunilor


Guest MaVinde

Recommended Posts

Guest MaVinde

salut. vreau sa calculez curentul care trece printr-un om care atinge accidental o faza intr-un circuit de 230 Vca., legat la impamantare. Pt aceasta vreau sa aplic cele doua legi ale lui kirchoff, insa nu imi este clar cum trebuie sa aleg sensul tensiunilor pt circuit. nu am gasit pe internet nimic clar si la obiect despre cum se alege sensul tensiunii. imi poate raspunde cineva cum se alege sensul?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 28
  • Created
  • Last Reply

Cu specificatia ca totusi conteaza si tensiunea.Adica daca iau in mana doua fire cu 12V poate fi sursa aia si de 2000A ca tot nu voi simti nimic.Trebuie ca tensiunea sa fie peste o anumita valoare ca prin organism sa treaca acei 60mA sau cati o fi.Exceptii sunt multe.Am vazut om care tinea lejer in gura faza sau care controla daca are tensiune pe bare in fabrica umezindu-si mana si punana pe bare :bataie .Cand am vazut prima data era sa cad jos din soc.

Link to comment
Share on other sites

Pe vremea comunismului la capatul liniei de troleibuze era un miliampermetru de 10 mA cu un contact la pamant si altul la un cablu cu care se atingea masa vehiculului sa se verifice daca nu exista riscul sa piarda calatorii la urcare sau coborare cand pun mana pe bara si piciorul pe pamant (750V dc).

Descrierea efectelor http://www.electricityforum.com/dangers ... icity.html

Cele mai periculoase sunt traseele care includ inima (de la mana stanga la piciorul drept de exemplu).

Si mai depinde si de organism; s-au vazut "esecuri" si la scaunul electric folosit pe vremuri de americani si proiectat pentru asa ceva; au trebuit repetate socurile la parametrii maximi.

Link to comment
Share on other sites

@dan cod, evident ca conteaza tensiunea, cand am zis ca un anumit numar de mA prin corpul uman este considerat o valoare periculoasa/letala m-am referit la curentul generat de tensiunea la care are loc electrocutarea raportata la rezistenta organismului, intensitatea ( I/A ) nu prea conteaza, asa cum ai spus la 12V pot fi si 2000A nu conteaza, daca presupunem rezistenta corpului la 5K atunci prin organism vor circula 2,4mA ( 12V/5000 Ohm ). Iata un material explicativ cu ceva mai multe detalii:Info.pdf

Link to comment
Share on other sites

In general se ia rezistenta (sau mai bine spus impedanta , vorbim dec.a.) minima a unui corp omenesc la 3000 ohmi , vezi reguli de protectia muncii :da .Sensul tensiunii sau al curentului conteaza mai putin.Pentru problema pusa este de ajuns legea lui Ohm (care , de fapt este un caz particular al legilor lui Kirchoff , avem un singur ochi de retea deci nu avem noduri de retea).

Link to comment
Share on other sites

Asta ar insemna ca pentru cei 30mA considerati periculosi, la 90V ar fi deja o tensiune letala si nu sunt convins ca este asa, pana la urma conteaza atat de la om la om cat si zona in care are contactul cu corpul, cunosteam pe cineva cu mai multi ani in urma care atingea ( de fapt lua in maini de-a binelea ) cabluri introduse in priza si ma cruceam cum naiba nu are nimic, am vazut si pe la TV situatii prin documentare cu oameni care sunt capabili sa suporte tensiuni mari in mod repetat, probabil ca este si o diferenta de toleranta de la om la om... :nas:

Link to comment
Share on other sites

Conteaza , bineinteles , de la om la om.Am cunoscut si eu un caz , electrirician de meserie , care verifica tensiunea cu degetele si nu avea nici pe draq.Am uitat sa spun ca intr-adevar curentul care trece prin tine conteaza si acesta are limita maxima de 60 mA , pentru oameni sanatosi nu pentru cei care sufera cu inima , cum s-a mai spus in acest topic.Rezistenta electrica a corpului uman se ia la minim 3000 de ohmi , tensiunea fiind de obicei cunoscuta , se imparte la 3000 si vezi daca "securitatea muncii" iti da voie sa pui mana acolo.

Link to comment
Share on other sites

Guest MaVinde

Nu am dat toate datele problemei pt ca ma interesa cum se alege sensul tensiunilor (si tot nu m-am lamurit). Problema este foarte practica si este in felul urmator: am un consumator (aparat electric cu carcasa metalica) pe care il alimentez dintr-o priza cu impamantare, si dintr-o "prostie" (izolatii proaste la cabluri) ating carcasa si ma curentez. Vreau sa calculez ce curent trece prin mine, considerand:- rezistenta mea: 1000 ohmi (caz extrem de defavorabil)- rezistenta prizei de pamant: 35 ohmi (caz defavorabil) - tensiunea la priza: 230Vca Vreau sa aflu cat curent trage impamantarea si cat curent trece prin mine. Pt asta cred eu ca am nevoie sa aplic legile lui kirchoff. Cum se alege sensul tensiunii prin sursa, respectiv prin consumatori ?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines