Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator AKAI AM-U61,necesar 2 finali STK 1O8O II


Guest palocsay

Recommended Posts

Guest palocsay

Am un amplificator AKAI AM-U61,care a sosit descompletat ,fara STK-uri.El ar trebui sa contina si 2 buc STK 1080 II;stie vreun coleg unde mai gasesc asa ceva(si la un pret acceptabil)? Multumesc anticipat pentru informatii.

Link to comment
  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Se gaseste STK1080 la 28 RON in Romania, fara transport (am aruncat un ochi in datasheet si par a avea caracteristici electrice asemanatoare).Poate mai bine ar fi sa simulati integratul folosind tranzistoare (schema echivalenta este data in datasheet) avand in vedere ca nu o sa gasiti STK original, ci pocnitori chinezesti.

Link to comment
Guest palocsay

Multumesc de sfat;am fost gasita si eu oferta(in Romania) cu 28 ron si pe alt site cu 32 ron,dar este pt STK 1080(cu 10 pini),iar ce mi-ar trebui mie este 1080 cu II roman(cu 12 pini).Ambele admit alimentare diferentiala de 65 Vcc; si varianta de inlocuire cu tranzistoare este o solutie,dar as prefera STK;mai astept,caci nu e mare graba.

Link to comment

Toate STK-urile din generatia veche erau construite cu o tehnologie defectuoasa , imatura .Erau proaste de noi si folosite doar in aparate low cost , cu performante modeste .In timp se vor distruge toate datorita socurilor termice , de altfel asta a fost chiar scopul producatorilor , care promoveaza societatea de consum .Asa ca poti pune STK-uri originale , amplificatorul ala tot va ajunge la gunoi .Singura scapare ar putea fi trecerea la componente discrete cu tranzistori seriosi , nu basme de net .Vezi ca este unul pe aici , care crede ca STK-urile se defecteaza daca functioneaza cu boxe de 4 ohmi .

Link to comment

palocsay, şi familia STK10xx-II se poate înlocui cu trz bipolare, ca multe alte familii de hibride, depinde numai de locul disponibil şi tensiunea de alimentare.

Norocul tău e că la AM-U61 nu sînt folosiţi mai mulţi pini, cei ptr reglajul extern al superdiodei sau cei ptr forţarea trz finali în clasă A, ca la Technics. Singurele precauţii ar fi să verifici rez de 470 de la pinii 2,5 şi trz din limitatoare, au obiceiul să se ardă împreună cu trz finali interni. La fel înlocuieşte cond electrolitic de pe pinii 7,8 cu unul MKT la minim 100V, sau chiar poţi renunţa la el. De asemenea, adaugă preventiv contra oscilaţiilor cond ceramici de 100...220pF/500V între pinii 1-12, 6-10.

Ai mai jos ataşată o schemă, dacă ai trz cu capsule izolate, mai scapi de ceva manoperă. Trz din tripleţi îi pui direct pe radiator, împreună cu cele cîteva rez adiţionale, iar ptr superdiodă faci o plăcuţă mică, montată mai sus.

Reglajul se face după specificaţiile producătorului din schemă, Ube la trz finali în jur de 500mVcc fără semnal, pinii 7,8 corelat cu pinii 12,10.

Recomand să nu lipeşti iniţial colectoarele trz finali, faci reglajul brut, apoi lipeşti colectoarele şi mai ajustezi dacă e cazul. Cu măsuri de prevedere (rez sau becuri de 24V/2W pe alimentări) şi atenţie vei readuce la viaţă un amplif frumos.

Dacă vei folosi trz finali originali, sau echivalenţi ON, Fairchild, poţi încerca şi boxe de 4 Ohmi, dacă nu, foloseşte doar de 8.

Baftă!

Link to comment
Guest palocsay

Pt: zal : multumesc mult,voi costrui montajul. Eu ii ascult pe toti colegii,ma mai si amuz,dar filtrez toate informatiile,si-mi iau din ele tot ce-i bun;cateodata e chiar nostim forumul,ma simt printre altii, roata la o masa in crasma,si -care-cum are temperamentul si experienta,se pronunta mai vehement sau nu...

Link to comment

Ne bucuram alaturi de tine ca ai reusit sa descoperi adevaratul " spirit la forumului " , adica aceste discutii fara intentii dusmanoase , din care intotdeauna reiese doar partea constructiva .

... as prefera STK;mai astept,caci nu e mare graba.

Bine ca ai renuntat la ideea de a monta STK-uri ! :aplauze
Link to comment

Reglajul se face după specificaţiile producătorului din schemă, Ube la trz finali în jur de 500mVcc fără semnal,!

AS vrea sa vad producatorul care face reglaj duba Ube. :nas: Si la ce temperatura se face reglajul? :) Si la ce curent? Ca nu e chiar liniara functia.Reglaj invechit de pe vremea lampilor, a? :ras:
Link to comment

Ce-ţi mai plac glumele tale...Documentaţia amplifului e accesibilă tuturor, chiar şi clujenilor, cu fainoşag cu tăt.În caz că nu se vede bine, iată detaliul cu tensiunile din schemă şi ca să fiu mai exact, temperatura ambientală care se ia în calcul peste tot în lume e 25*C, iar Ic diferă de la exemplar la exemplar, de la un tip de trz la altul, fabricant (originali sau pocnitori)... etc. În lipsa aparaturii sofisticate, aşa poate şi o gospodină să regleze decent un amplif cu trz bipolari.

Link to comment

Ce-ti mai plac glumele tale...

Documentatia amplifului e accesibila tuturor, chiar si clujenilor, cu fainosag cu tat.

În caz ca nu se vede bine, iata detaliul cu tensiunile din schema si ca sa fiu mai exact, temperatura ambientala care se ia în calcul peste tot în lume e 25*C, iar Ic difera de la exemplar la exemplar, de la un tip de trz la altul, fabricant (originali sau pocnitori)... etc. În lipsa aparaturii sofisticate, asa poate si o gospodina sa regleze decent un amplif cu trz bipolari.

Normal ca se gaseste documentatie, poate fi scrisa si in romana, ca tu tot in chineza o citesti. Vezi ceva joctiune BE sau numarul 0.55V si intri in euforie nu alta.

E clara treaba!

Daca nu faci diferenta intre reglaj si verificare eu n-am ce iti face.

Totodata glumele nu sunt ale mele, sunt ale tale, eu le repet, in batjocura, evident, prostiile tehnice care le propovaduiesti, dar vad ca nu iti plac decat scoase din gura ta. Oare de aia nu ti-a palcut postul meu, ca suna cam aiurea ce spui? ma bucur ca te prinzi! Asa e cand vorbesti fara sa te auzi!

 

Lasa tu clujenii, ca n-au ei treaba. Boc statea el la mai putin de 300m de mine (chiar nu glumesc cu asta). A fost premier si a imbogatit tot Clujul pe spinarea Bucurestenilor care nu practica decat munca cinstita si sunt cei mai harnici din tara! Ca sa il parafrezez pe prietenul tau cel mai bun : sa faci bale la gura ca magaru la...., nu alta!

Tu mergi mai regleaza niste ube-uri repede sa ma imbogatesti pe mine si pe restul cu fainosag, sa putem sta mai bine cu burta la soare. Vine iarna si e nevoie de buget mai mare!

Ardealu-i fruncea! :ras:

 

Later edit:

Ca sa nu se inteleaga gresit. Nu am nimic cu bucurestenii, doar cu Zal. Tot ce spun eu este o parafrazare dupa spusele lui Zal pe un subiect de bodega. Acest distins domn spunea ca Bucurestiul duce in spate toata tara, iar Clujul si restul sunt doar niste paraziti, argumentul forte fiind Boc, un clujean reprezentativ pt tot Ardealul, din punctul lui de vedere. Evident, toate aceste afirmatii facute in mod gratuit, fara ca cineva sa il fi provocat. In acest subiect ii dau dreptate , in gluma, evident, la ce spune.

Nu va luati de mine, ideile sunt ale lui Zal!

Link to comment

"Bine ca ai renuntat la ideea de a monta STK-uri ! :aplauzeToate STK-urile din generatia veche erau construite cu o tehnologie defectuoasa , imatura .Erau proaste de noi si folosite doar in aparate low cost , cu performante modeste .In timp se vor distruge toate datorita socurilor termice , de altfel asta a fost chiar scopul producatorilor , care promoveaza societatea de consum .Asa ca poti pune STK-uri originale , amplificatorul ala tot va ajunge la gunoi .Singura scapare ar putea fi trecerea la componente discrete cu tranzistori seriosi , nu basme de net .Vezi ca este unul pe aici , care crede ca STK-urile se defecteaza daca functioneaza cu boxe de 4 ohmi .Ignora-l , este habarnist 100 % !"scrii de doua ori lucruri neadevarate sau dupa ideile tale preconceputeeu am acasa citeva amplificatoare cu STK,au ajuns la mine in timp,tin sa te anunt ca am un AKAI cumparat de nou,prin anii 80,a participat la multe petreceri ,in blana,ampul functioneaza perfect si acum,cred ca mai sunt si altele care functioneaza perfect,in cele mai multe cazuri sculele se strica din cauza utilizarii defectuaseuite aici tu discuti cu tine sper sa nu stergi postul meu ,sa vada si lumea ce moderatori clonati avem

Link to comment

Sharky, e o vorbă: unde dai şi unde crapă. Ce legătură are Boc şi de ce eşti obraznic pe nepusă masă, nu înţeleg, păreai om mai serios. Răstălmăceşti chestii care nu au legătură cu subiectul, dacă nu-ţi convine ceva din tehnica mea findcă sînt din Bucureşti, pune-ţi mintea cea ageră la treabă şi ajută-l tu pe palocsay că ţi-e vecin, plus că eşti şi moderator aici, deci se presupune că rezolvi orice amplif în doi timpi şi trei mişcări.

 

Ai lipsuri în educaţie.

Link to comment
Ce legătură are Boc şi de ce eşti obraznic pe nepusă masă, nu înţeleg, păreai om mai serios.

Uite legatura:

Documentaţia amplifului e accesibilă tuturor, chiar şi clujenilor, cu fainoşag cu tăt.

Restul sunt doar ideile tale expuse la bodega. Nu e nici o talmacire sau rastalmacire. Asa le-ai prezentat, asa le prezint si eu. Nu iti plac? De ce le-ai scris atunci?

 

dacă nu-ţi convine ceva din tehnica mea findcă sînt din Bucureşti

Am explicat clar ca nu am treaba cu nimeni doar pentru faptul ca sta in Bucuresti sau in Honolulu.

Nu imi convine tehnica ta pt ca nu e ok. Am explicat de multe ori. Din partea mea nu ai decat sa reglezi dupa Vbe inmultit cu numarul de la papuc si temperatura din beci, dar nu avea pretetia asa fiu de acord cu tine. Plus ca justificarile tehnice (nu fainosaguri) date de tine sunt de-a dreptul hilare.

 

Hai, gata cu cearta.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines