Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lanterena cu leduri


Recommended Posts

  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Salut. LED-urile sunt consumatori neliniari, deci trebuie limitat curentul prin ele (o rezistenta de exemplu). In multe chinezarii LED-urile sunt puse in paralel si alimentate direct de la baterii (se mizeaza pe faptul ca bateriile livreaza curenti mari, putin timp, cand sunt noi, dupa care curentul scade). In cazul in care folosesti acumulatori, acestia, livreaza un curent mult mai mare cand sunt noi ei (dupa fiecare incarcare), curentul scazand cu vechimea acumulatorilor. Din experienta iti spun ca la lanternele cu multe LED-uri montate in paralel, cel mai sensibil, intai incepe sa palpaie, dupa care se arde. Ca sa scapi de aceste probleme faci serii de LED-uri la care limitezi curentul. Acestea, poti sa le pui in paralel, cate vrei tu. Ca sa lungesti viata LED-urilor, la calculul rezistentelor de limitare, trebuie sa iei in calcul curentul si tensiunea date in catalog pt. tipul de LED folosit.

Link to comment

Daca vrei sa faci o treaba ca lumea, intai te documentezi. Daca te uiti in cataloage ai sa vezi ca LED-urile de culoare galben, verde, rosu si portocaliu au tensiuni de lucru cuprinse intre 2 si 3V pe cand cele de culoare alb si albastru au tensiunea de lucru mai mare de 3V. Consumatorii neliniari (ca de aceea se numesc asa) au la tensiunea U un consum I, iar la o tensiune cu putin peste U curentul consumat este foarte mare ceea ce poate duce la distrugerea lor.

Link to comment

... mai bine faci un pwm, cu 555 de pildă, și alimentezi ledurile alea...senzația luminoasă o să fie cam tot aia (depinde de frecvența pwm-ului, geme netul de calculatoare de 555), dar consumul de curent o să fie mult mai mic, comparativ cu alimentarea ”clasică”, cu rezistențe de limitare...

Link to comment

nu există led de 3V. LED-ul e făcut pentru un curent maxim in funcţie de care tensiunea se stabilizează la o anumită valoare.Poate că led-ul tău funcţionează la 3V dar face asta la o anumită temperatura, dacă se încălzeşte tensiunea scade sau în cazul tău fiind fixă creşte curentul prin led incalzindu-l si mai mult distrugînd ledul în final. Bateria ta nu are 3V până în ultima clipă....si LED-urile de brichetă au dispersia tehnologică foarte mare (eu cred că-s rebuturi).Vfw la ledurile de "brichetă" e în jur de 3.3Hcea mai eficientă metodă e să pui ledurile în serie si să le alimentezi cu o sursă de curent constant evident BOST.

Link to comment

Aseara am pus bateria la incarcat si am vrut sa vad cand este plina daca merg ledurile. Am pus 4 leduri cu rezistenta de cate 150 pe fiecare si 4 leduri cate 2 in serie cele care au fost in serie s-au ars cele care au fost cu rezistenta merg si acuma dupa aproape 24 de ore de fuctionare intruna.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines