Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum functioneaza repartitorul?


Postări Recomandate

Eu nu am mai apucat sa montez repartitoare,am montat centrala in 2005 dar am vazut multa lume chinuita,in special batranii care nu isi permiteau sa puna centrala de apartament.Tineau temperatura camerei pe la 19grade si primeau bonus facturi de 3 milioane lei(vechi). Eu in schimb pornesc caldura la 1 Octombrie si o opresc la 1 Mai,temperatura setata la 23grade,niciodata sub 21 de grade atunci cand nu mai este nimeni in apartament(2 camere).Factura la gaz(includem apa calda produsa si aragazul) a fost intre 150 si 200lei/luna cu un maxim pe la 300lei cand e perioada cu -20/-25grade celsius.Macar am apa calda cand doresc,de incalzit ma incalzesc cat am nevoie si nu ma cert cu vecinul ca a inchis caldura de la subsol.Eu sunt de acord si cu repartitoarele,dar montate acolo unde instalatia de incalzire a fost refacuta de la zero,nu sa te trezesti ca la anul incep sa taie la tevi unul cate unul.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

As dori sa contribui si eu un pic la aceasta tema a repartitoarelor. Anul acesta am avut norocul sa-mi cumpar un apartament de trei camere intr-un bloc cu patru etaje, la etajul doi. Blocul a fost reabilitat termic in septembrie 2011, ceea ce in practica inseamna, ca a fost izolat pe exterior si schimbat toate ferestrele vechi cu termopan.

 

Am demontat doua calorifere (baie si bucatarie) fiindca n-o sa am nevoie de ele. Dupa acest exercitiu nimeni nu mi-a zis, daca trebuie sa returnez cuiva cele doua repartitoare, asa ca le-am pastrat, si fiind un tip curios, le-am desfacut.

 

Poza 1 | Poza 2 | Poza 3 | Poza 4 | Poza 5.

 

Pe primele doua se vede primul senzor, adica un termistor, care "citeste" temperatura caloriferului prin piesa aia de metal. Senzorul al doilea, un LED infra, care "citeste" temperatura din camera, se afla pe cealalta parte a circuitului. Probabil ca prin acest LED se poate conecta un dispozitiv specializat, care poate comunica cu chip-ul principal/memoria flash de pe circuit, astfel putand citi valorile stocate in memorie.

 

Tipul care a venit la mine dupa cumpararea apartamentului, a verificat toate repartitoarele, si mi-a explicat pe scurt, ca repartitorul poate stoca date (nu a specificat ce anume si cat de des) pentru ultimii 48 de luni.

 

Chip-ul principal pare a fi un MSP430F413 (16-Bit Ultra-Low-Power Microcontroller, 8kB Flash, 256B RAM, Comparator, 96 segment LCD) iar termistorul un KTY81 series Silicon temperature sensors.

 

Mai mult nu ma pricep la el. Va rog sa va spuneti parerile, eventual alte informatii despre ele.

 

Am mai observat, ca in cazul in care apas butonul mic de pe repartitor, atunci pe ecran, unul dupa celalalt, se afiseaza diferite valori, ca: numarul de unitati in luna curenta, numarul de unitati in luna precedenta, numar serie repartitor, doua temperaturi (presupun ca unul pentru calorifer iar celelalt al camerei), s.a.m.d. Insa, daca tin apasat butonul timp de cateva secunde, atunci repartitorul afiseaza si alte informatii, despre care habar n-am ce inseamna. O sa incerc sa fac poze/filmulet sau macar sa descriu ce se-ntampla, fiindca sunt tare curios ce face atunci, si sper ca unii dintre D-voastra sa aveti informatii despre asta.

 

Stima!

 

PS: repartitorul este de la ITON (in orasul meu mai sunt si de la TECHEM).

Link spre comentariu

....Am demontat doua calorifere (baie si bucatarie) fiindca n-o sa am nevoie de ele. Dupa acest exercitiu nimeni nu mi-a zis, daca trebuie sa returnez cuiva cele doua repartitoare, asa ca le-am pastrat, si fiind un tip curios, le-am desfacut.....

..Ce pot sa spun este ca prin desfiintarea celor doua calorifere suprafata totala radianta s-a modificat....cu alte cuvinte firma/societatea care "asigura" repartizarea cheltuielilor aferente incalzirii ar trebui sa modifice "programul" dupa care se calucleaza pentru bl. dvs. impartirea/repartizarea cheltuielilor...cat priveste "returnarea " repartitoarelor ...nu cred ca intereseaza pe nimeni ...costurile cu ele au fost recuperate odata cu montarea lor ( si nici sa fie montate in alta parte nu mere....alta serie) deci spor la DISECAT :freaza:PS: ce-mi pare ciudat este faptul ca are doar un simplu port de IR ....get transmitere ...deci nu poate fi interogat pe IR ca la alte modele care stiu de Rx Tx pe IR....
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări