Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum functioneaza repartitorul?


dem3ntor

Recommended Posts

Daca a studiat cineva problema. si in mod sigur a studiat-o. il rog sa imi explice si mie cum functioneaza aceasta masinarie de scos banii din buzunar.Eu am centrala, dar to ii aud pe saracii vecini intreband despre functionarea lui si mai nou ma streseaza si pe mine aceasta intrebare :)Apelez la Dvs. ca in electronist are in mod sigur o explicatie mult mai elaborata decat un ziarist sau "blogherist"!Multumesc!

Link to comment

Masoara temperatura radiatorului si cea a mediului ambiant(deci 2 senzori de temperatura), calculand diferenta, aceasta reprezentand valoarea transferului termic de la radiator la mediu(camera).

Link to comment

Valoarea indicată de repartitor NU reprezintă căldura cedată de calorifer mediului; e logic. Poți avea un calorifer cu 5 elemenți și 60cm înălțime sau calorifer de 20 elemenți și 100cm.Valoarea indicată se înmulțeste cu un coeficient; Coeficientul e foarte important, pentru că de corectitudinea lui depinde precizia cu care se face calculul energiei termice furnizate de radiator. Acest coeficient depinde de dimensiunile caloriferului, material, poziționare.În funcție de calorifer, el poate fi mai ușor sau mai complicat de aflat; de exemplu, la radioatoarele de aluminiu, care au multe aripioare pe fiecare element, trebuie știută suprafața radiantă, față de caloriferele din panouri de oțel, unde se ia în calcul înlțimea și lățimea (adâncimea) unui element și numărul acestora.De asemenea, foarte importantă este și poziționarea repartitorului pe radiator; aceasta se face într-un loc bine stabilit, dependent de caracteristicile radiatorului, acordându-se atenție suprafeței de contact dintre radiator și talpa matalică a repartitorului.Deci, acest sistem trebuie instalat de firme care au habar de ceea ce fac și răspund pentru buna funcționare după punerea în funcțiune.În blocul în care locuiesc sunt montate astfel de repartitoare de vreo 5 ani și toată lumea este mulțumită; au fost ceva probleme când un vecin și-a schimbat caloriferele din fontă cu altele de aluminiu, mult mai mari și cu o capacitate de transfer evident superioară, dar a considerat că e ok să cheme un instalator amator ca să mute repartitoarele de pe vechile calorifere, fără să anunțe firma care a montat sistemul și care calculează în fiecare lună consumul pe fiecare radiator din bloc, pe baza caracteristicilor stabilite la montare și indicațiile aparatelor.Periodic se face reverificare instalației din fiecare apartament, de către administrator, reprezentat al firmei și orice locatar care dorește să fie de față.

Link to comment

Valoarea indicată de repartitor NU reprezintă căldura cedată de calorifer mediului; e logic. Poți avea un calorifer cu 5 elemenți și 60cm înălțime sau calorifer de 20 elemenți și 100cm.Valoarea indicată se înmulțeste cu un coeficient

Corect, eu am enuntat doar principiul de masurare nu am intrat in amanunte, ca pozitionarea repartitorului si coeficientii introdusi in functie de marimea si tipul radiatorului care se iau in calcul.
Link to comment

Știu, mi-am dat seama și răspunsul meu nu se vrea a fi un reproș; dar vroaim să explic puțin mai detaliat, pentru cei care au impresia că repartitoarele sunt doar „mașini de scos bani din buzunar”.Se poate și asta, dacă se vrea cu adevărat.

Link to comment

Eu sunt foarte multumit de sistemul acesta cu repartitor, in primul an de utilizare am vazut ca intretinerea a scazut pe timpul iernii la jumatate fata anul precedent.OUna din explicatii ar fi ca platindu-se in functie de cosumul individual, nimeni nu mai risipeste(ca-l costa doar pe el) si scade consumul total pe imobil.

Link to comment

ar trebui ca aceste repartitoare sa fie certificate metrologic?

raspunsul este NU....nu se regasesc pe LO a Metrologiei (Lista oficiala a mijloacelor de masurare care se supun controlului/verificarilor obligatorii metrologice ==> nu este un aparat folosit in tranzactii fiscale!!!)...de fapt ele doar estimeaza "ceva" ...cum s-a spus mai sus.Acum o mare importanta o au cei care gestioneaza aceste sisteme de impartire a cheltuielilor. Folosit foarte mult in Cehia si allte cateva tari mici acest sistem a fost adaptat de romanasi cum au vrut ei....si o mare vina o poarta cei la ANR...SC!(de ex. nu se poate aplica daca nu sunt instalate in toata cladire aceste repartitoare!!! ==> in Romanica se poate :limb: )Eu sut total impotriva lor....a modului cum a fost implementat in RO!!! si care conduce la faze de genul : un locatar mai smecher decat altul.Sistemul de incalzire in RO a fost foarte prost gestionat/gandit de "mai marii nostrii" :sparge:
Link to comment

Sunt utilizate in toata Europa(Germania, Austria, Danemarca,,,,), acolo unde exista un sistem de incalzire centralizat.

...interesati-va un pic de cum au fost implementate acolo
Link to comment

Pai daca Dvs. stiti, spuneti-ne care sunt diferentele.La mine functioneaza din 2005 si s-au amortizat deja de mult prin reducerea costurilor la intretinere.

Link to comment

Pai daca Dvs. stiti, spuneti-ne care sunt diferentele.

una am spus-o mai sus ...restul las pe dvs.

In fine eu mi-am spus parerea mea....nu pot fi folosite in blocuri/cladiri in care exista separari ( centrale termice )....modificari la corpurile radiante (ex.: eliminarea lor etc) ...au apartamente care NU au montate repartitoare.

Tot soful (metoda) de impartire a cheltuielilor cu incalzirea ...cade!!! se poate demonstra

Cu stima

Link to comment

Poate legislatia din statele respective impune o norma in structura instalatiei de incalizire comuna, dar si la mine in bloc sunt o parte dintre locatari care au centrale de apartament si nu mi-au crescut costurile la caldura.Sistemul de contorizare a caldurii cu repartitorul este una din cele doua actiuni , cealalata fiind izolarea exterioara(reabiltarea termica anul trecut) care mi-au redus costurile fara sa-mi diminuez confortul termic in apartament.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines