Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Confectionare L-pad filtre Dyfp 20


Guest sergiu_91

Recommended Posts

Guest sergiu_91

Salut!M-am hotarat impreuna cu un prieten sa ne facem niste sateliti.Configuratia lui: EW10EP + comp25 + dyfp12Configuratia mea: EW1003 + comp34s + dyfp20Intrebarea mea este ce rezistente(exact modelul daca se poate...) trebuiesc pentru confectionarea unui L-pad cu o atenuare de 6 db pe driver.Din ce am calculat pe net ar trebui - Rlinie= 4 ohmi ; Rparalel= 8 ohmi- dar nu stiu de cati watti....Multumesc anticipat!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 23
  • Created
  • Last Reply

neavand date la comp-urile alea ,nu poti decat sa speri ca va iesi ceva bine...eu as zice 3r3 cu 6r8rez bobinate ceramiceputerea lor adunata sa fie cam de puterea driverului,impartita cam 2/3 la rezistenta serie si 1/3 la cea paralel

Link to comment
Share on other sites

Guest sergiu_91

Pai am ceva date la comp 34... dar nu stiu daca vorbesti despre astea sau trebe si altele....

Pun un link... pt ca pdf-ul e prea mare ca sa il atasez: comp34s

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest sergiu_91

Mi-am dat seama ca am gresit putin la calcule. Am deja 2 db atenuare, deci mai trebuie inca 4(nu 6). Deci am nevoie Rserie=3 ohmi, Rparalel=13.7 ohmi. Am luat 1r-10w si 2r2-10w pentru serie si 6r8-10W + 6r8-10w pentru paralel. Din ce am inteles, ar trebui ca Rserie sa fie vreo 20w iar Rparalel 10w. Este ok ce am cumparat? Din cate banuiesc eu, la cele 2 puse in serie pt 3.2 ohmi puterea disipata nu se aduna, nu?

Link to comment
Share on other sites

daca mai exista deja atenuare,de ce nu pui schema poate merge sa faci in asa fel incat sa nu mai pui atatea rezistenteadica sa inlocui pe cele existente,sau adaugi ceva pesteputerea rezistentelor in serie se aduna,dar nu in sensul ca se dubleaza(decat in cazul cand sunt de valori egale) deoarece pe cea de valoare mai mare va cadea mai multa tensiune.

Link to comment
Share on other sites

schema arata cam aiurea cu valorile scrise pe acolonu stiu la ce difuri se potriveste,dar o sa te rupa mediile(pe joase valorile par pt difuri de 4 ohmi)schimba urgent condensatorul mic,ala maro,o sa fie prima victima(vezi ceva 'caramele' la 250v)atenuarea cu care vine default e mult mai mare de 2 dbai 5r serie +10r paralel (deci undeva la 4-5db)

Link to comment
Share on other sites

Guest sergiu_91

Am incercat sa pun schema pe foaie ca sa inteleg mai bine. Dar atenuarea aia facuta de ei ma cam baga in ceata. Eu vroiam sa fac atenuarea mai mult pt protectia driverului(com34s) dar vad ca rezistentele alea sunt de 20w...deci cred ca ar fi ok. Voi ce ziceti, sa mai modific sau pun direct, fara l-pad?

Schema

Link to comment
Share on other sites

Guest sergiu_91

Atunci pun o intrebare mai complexa.... care are nevoie de un factor uman, o parere in functie de niste parametrii personali. Sansele ca parametrii mei sa semene perfect cu ai unuia de pe google sunt foarte mici.

Am calculat frecventa de taiere in functie de valorile componentelor de pe placa si am observat niste greseli. Ori nu ma picep eu ori au facut astia filtru cu anumite compromisuri.

Atenuarea facuta(2 dB zic ei) a fost facuta cu 5r in serie si 10r in paralel...si daca la asta conectam un driver de 8 ohmi(comp34s in cazul meu) am o impedanta echivalenta(per total) de 9.44 ohm. Din cate banuiesc ar trebui ca rezistenta echivalenta a lpad-ului+driver trebuie sa fie egala cu a driverului.

Cat despre frecventa de taiere, daca aplic formulele pt filtru Butterworth de gradul 2 imi iese ceva de genul:

calculele mele

cu formulele de aici:

tutorial

Este cam mare valoarea pentru C2(10uF in dyfp20) si este si polarizat. Ma gandesc sa il schimb cu o caramea de vreo 5uF ca sa urc frecventa de taiere de la 1400 la vreo 2500-3000. Deci? ce parere aveti?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines