Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

La gaze: doar garnitura, bandă teflon sau pastă cu câlţi?


Guest

Recommended Posts

Am un aragaz (la bloc) racordat cu ţeavă, nu cu furtun metalic.Am văzut scris într-un manual de instalare că, la intrarea în aragaz, pentru etanşeizare se pune doar garnitura aia de carton, fără pastă sau altceva.Când nu trebuie pus nimic?Când se foloseşte pentru etanşeizare banda de teflon?Dar câlţi+pastă din aia verde?Care e regula?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Atunci cand filetul este tesit se foloseste garnitura (vezi vanele de gaz de la ct, aragazele noi, etc), acolo unde filetul este "intreg" ( ar trebui sa fie si conic) cel mai bine este sa folosesti calti cu pasta. Aceasta combinatie iti ofera o orecare flexibilitate, adica daca se misca pozitia ansamblului infiletat nu se pierde etansietatea. Teflonul este si el foarte bun, dar odata infiletat pozitia nu mai trebuie miscata. Racordurile de gaz cu olandez, evident, se monteaza doar cu garnitura. Mai sunt disponibile si alte produse sub forma unor paste/lacuri care se pensuleaza pe filete si care se intaresc. Din experienta va spun etansarea este destul de dificila (adica este posibil sa nu-ti iasa din prima) si desigur dupa intarirea substantei piesa nu mai poate/nu mai trebuie miscata.

Link to comment
Share on other sites

Zic şi eu, nimic deosebit faţă de ce a spus şi colegul tranzistoras, doar o reîntărire a celor spuse.

Acolo unde, constructiv, îmbinarea a fost gîndită ca etanşarea să se realizeze cu garnitură, nu se pune nici pastă, nici cîlţi şi nici teflon.

La îmbinările filetate se foloseşte teflon, pastă de etanşare cu cîlţ, sau soluţiile minune de care amintea colegul tranzistoras. La intalaţiile de gaze naturale precum şi la cele GPL, etanşarea se face numai cu pastă de etanşare şi cîlţ; aşa cum am spus e vorba doar de îmbinări filetate, acolo unde etanşarea a fost gîndită pe garnitură, s-au pe con, nu se pune nimic.

Link to comment
Share on other sites

Daca va referiti la pasta verde "ermetic", ea nu are nici-o legatura cu etansarea, este practic un fel de anticoroziv.Etansarea se face cu canepa (calti) si clingherit.Nimeni nu foloseste teflon (chiar daca unii se lauda cu teflon special ptr gaze), cauciuc sau plastic.

Link to comment
Share on other sites

eu am lucrat 4 ani cu un instalator batran pot zice si el folosea vaselina pe baza de silicon si calti din ambundenta ori avea experienta ori ermetiza perfect ca nu prea am avut de demontat tevi si racorduri facute de el aceasta treaba o facea pe teava neagra filetata care facea el personal filetul cu filiera la racordurile unde se cerea garnitura ungea un pic garnitura cu vaselina

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines