Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

transformator


Guest mihgeo

Recommended Posts

salut baieti am 4 transformatoare de la 220vca la 12vcc.(de prin casa adunate dar functionabile)unul mai mic altu mai mare si mai greu etcintrebarea este cum pot afla cu multimetru pe fiecare in parte cat poate maxim sa duca sa nu-l ard(amperi)?

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

A naibii geometrie! Suprafaţa (aria) cercului e πr2 (pi x r pătrat). Rezultatul îl înmulţeşti cu valoarea medie de 3A/mm2. Nu uita să scazi din diametru grosimea emailului.

Să zicem diametrul sîrmei de 1,5mm. Scadem 0,1mm rămîne 1,4mm, deci r=0,7mm.

3,14x(0,7x0,7)=3,14x0,49=1,5386x3=4,6158A pe aproape faţă de cît ai zis, dar aşa e calculat corect.

Link to comment

multumesc zal pt.calcul si exemplu... :da :31

inainte sa postez m-am uitat aicea:

viewtopic.php?f=66&t=78917

si deasta sunt nedumerit

cum e calculul acolo si discutia pe un fir de 1,5 mm cupru citez:(Dar daca este vorba numai de alimentarea unui consumator cu un cablu de 1.5mmp, atunci se poate merge la o densitate de curent de 10-12A/mmp pt conductor litat si 8-10A/mmp pt conductor masiv.) :tv

deci ma intelegi ca sunt in aer :nas:

4,6 ~ 8A sau 10A NU MAI INTELEG NIMICA :nebunrau:

Link to comment

@mihgeo trebuie sa incerci sa faci diferenta intre diametrul unui conductor si sectiunea acestuia:

 

-Diametrul unui conductor este echivalent cu diametrul unui cerc, si reprezinta suma razelor acestuia, r+r, adica mai simplist spus distanta dintre o margine pana la cealalta, diametrul unui conductor se masoara cu sublerul.

 

-Sectiunea unul conductor este aria acestuia in mm^2 ( milimetrii la puterea a 2-a ) si se afla dupa formula mentionata de @zal.

 

-Densitatea de curent este chiar curentul limita admis printr-un mm^2 de sectiune de conductor si aceasta se alege dintr-o plaja admisa de la 2 la 4A, cu mentiunea ca la aparatele de sudura este permis uneori si ceva mai mult ( 6-8A daca nu ma insel ), ideea ca pentru instalatii electrice de interior ( apartament sau casa ) se pot admite pe 1 mm^2 curenti de pana la 12A este o absurditate care ar trebui evitata, e o chestie foarte riscanta pe care in nici un caz nu o recomand nimanui daca vrea sa fie in siguranta.

 

Stiind acestea, si analizand mai atent calculele exemplificatoare ale lui @zal acum cred ca intelegi mai bine acest aspect.

Link to comment
Guest bluerebelsoul

Mai simplu pentru tine ce traf are sarma mai groasa decat celalalt anseamna ca e mai puternic..si mai simplu ea un o lampa spot halogen 12v si pune pe ele si vezi rezultatul....e doar o opinie baeti :da sa numi sariti an cap :ras:

Link to comment

am fost plecat @ zal la asta ma gandeam si eu poate faceau teste la sigurante :rade: @bluerebelsoul nu am inteles nimica ce ai zis :bataie :92 @marian multumesc :57 p.s. sper ca va place avatarul meu :toothy2:

Link to comment
  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines