Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

ce anume am gresit ?


Guest mumbus

Recommended Posts

salutare tuturor ! am o masina vechiutza din 94 si vreau sa ii schimb luminile de deasupra capului cele care se aprind cand deschizi portiera , sau le aprinzi cand vrei tu ... in fine ...cu LED-uri , am facut un sablon de 21 de LED-uri 7 in lung 3 in jos ocupa cam tot spatiul necesat , toate legate in paralel, Led-uri albe de 1w , ok am facut un regulator cu un 7805 si un rezistor de 5.6 de 5w , ok totul bn nu s-au ars LED-urile am masurat si da am 5v la iesire dar , nu se aprind LED-urile ... care sa fie problema ? e ceva ce imi scapa ? este cumva amperajul care imi joaca feste sau exista o schema mai usoara de atat? sau mai buna ?

post-29140-139829509046_thumb.jpg

Link to comment
  • Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

21 LED de 1W in paralel au nevoie de peste 7A, ceea ce nu poate da un 7805. Solutia pe care ai ales-o e ineficienta(consuma cam 50W si necesita un radiator mare). Incearca mai bine sa faci grupe de cate 2 Led-uri inseriate alimentate cu un stabilizator de curent facut cu lm317 iar eficienta va fi dubla. Pentru a avea o lumina buna in habitaclu ai nevoie de maxim 6 led-uri de 1w adevarate,puse pe radiator! , care consuma sub 1A si dau lumina cat un bec de faza scurta :)

Link to comment

Eu as folosi 3 leduri inseriate cu acel regulator de curent pentru ca 3 leduri albe au tensiunea minima undeva la 10V, mai aproape de tensiunea bateriei si asa randamentul este mai mare. Dl. yo7lhe a recomandat acel LM317 si cred ar fi de preferat unul doar pentru o singura serie de leduri pentru ca trebuie sa iei in calcul tensiunea maxima a acumulatorului de 14,4V (15V) si asa LM-ul va fi obligat sa disipe 5V (caderea de tensiune pe LM) x 350mA (curentul maxim prin led) da cam 1,75W. Ca radiator poti folosi carcasa lampii, daca o faci din metal, dar atentie ca firul de iesire este conectat la partea metalica a regulatorului (pui pad termic sau de mica).

Link to comment

Mare atentie si la ce conductor se foloseste pentru alimentarea montajului de LED-uri daca se pastreaza toate cele 21, in acest caz se vorbeste deja despre un consum de peste 6A, si daca firele care aduc curentul de pe la bord sau de la instalatie ( sau unde sunt ele conectate ) sunt prea subtiri cu siguranta nu vor face fata si risti sa te trezesti cu fum sau mai rau foc, cablurile care alimenteaza in mod normal becul ala sunt subtiri devreme ce trebuie sa suporte in mod normal un curent mic, sub 1A, ma indoiesc ca vor suporta noul consum, si cum stim cu totii ca de obicei improvizatiile sunt cauza multor incendii auto, problema este una cat se poate de reala.

Link to comment

Va multumesc foarte mult ... m-am pus deja pe treaba si am sa tin cont de sfaturile voastre asa k am schimbat design-ul , decat sa ma complic si sa dau si foc la masina am gasit benzi luminoase care functioneaza la 12v facute pentru pus pe langa faruri sau altele , si voi pune doua benzi dinacelea.....

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines