Kostas1 Posted October 17, 2012 Share Posted October 17, 2012 Buna ziua!Am nevoie de (mult) ajutor intr-o problema.Posed un aparat de radio ''Pescarus S'' si vreau sa-i adaug un indicator de acord cu LED care sa se APRINDA cand detecteaza un post. Am descoperit intr-o revista unul facut pentru situatia in care minusul radioreceptorului este la masa iar LED-ul SE STINGE la detectarea unui post.Pe mine ma intereseaza urmatoarele:-LED-ul sa se aprinda la detectarea postului;-schema sa fie adaptata la situatia cu plusul la masa.Am rugamintea ca cine ma ajuta sa imi faca modificarile pe schema (ex. cu Paintbrush) ca sa vad clar ce am de facut (folosesc un tranzistor de tipul X sau Y). Adica nu explicatii la modul general ''inlocuiesti un tranzistor NPN cu unul PNP si gata''.Atasez schema, care este aparent simpla, precum si schema radioreceptorului sus-mentionat.Va multumesc anticipat! Link to comment
cristian_draghiescu Posted October 17, 2012 Share Posted October 17, 2012 Totuşi mi-e mai uşor să vă explic decât să vă desenez.În schema pe care aţi preluat-o din cartea lui I.C. Boghiţoiu(Electronica peste tot) nu trebuie decât să schimbaţi întreele poziţiile T1 şi T2, sensul lui D1 şi al LED-ului(şi bineînţeles, polaritatea alimentării montajului).R1 se va conecta în anodul diodei detectoare din schemareceptorului "Pescaruş" (respectiv R205-C208).Vi se pare complicat ? Link to comment
Kostas1 Posted October 17, 2012 Author Share Posted October 17, 2012 Pai cam da, un pic complicat, desi schema este simpla. Am facut si un desen din recomandarile dvs. , asa cum le-am inteles. In caz ca ce am inteles nu e bine, as vrea totusi daca se poate sa faceti modificarile pe desenul meu, ca e mult mai usor asa. De asemenea, daca polaritatea, LED-ul si D. Zenneer sunt pozitionate corectMultumesc! Link to comment
cristian_draghiescu Posted October 17, 2012 Share Posted October 17, 2012 Diodele zener se polarizează invers, deci catodul acesteiatrebuie poziţionat spre masă (+). Invers faţă de desen. Link to comment
Recommended Posts