Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare radio cu germaniu- riscuri sau nu?


Kostas1
 Share

Recommended Posts

Buna ziua!Am urmatoarea problema:Detin 2 aparate cu tranzistori cu germaniu, Alfa S-711T si Pescarus. L-eam atasat mufe jack si le alimentez prin alimentator cu LM 317, deci stabilizat. Ele merg bine, le-am lasat ore bune sa functioneze si nu s-a intamplat nimic. Problema mea este urmatoarea: tot pe acest forum, cineva spunea ca etajul final nu este foarte bine gandit si ca s-a intamplat de multe ori ca acesta sa se ambaleze termic destul de tare cand se monteaza baterii noiviewtopic.php?f=216&t=69863&start=345Alt membru zicea ''exista riscul cand ii pun baterii noi sa se ambaleze. Il monitorizez atent si cand vad ca s-a incalzit il sting. Repet operatia de cateva ori, pana "ajusteaza" bateriile. Oricum pe timp de vara s-a ambalat si la 4.5V''Intrebarile mele sunt urmatoarele:- De ce se AF-ul se ambaleaza termic daca exista termocompensare cu termistor?- Ce risc este sa se ambaleze termic etajul final daca il alimentez NUMAI prin alimentator? Ce pot face ca sa previn acest lucru (montez radiatoare, etc.)?Va multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Nu există nici-un risc cât timp nu depăşiţi tensiunea nominală dealimentare pentru care a fost construit aparatul. Tranzistoarelecu germaniu funcţionează fără probleme până la temperaturi de55-60 de grade. Dacă aparatul a fost cumpărat "de ocazie" e binesă verificaţi ca nu cumva difuzorul să fi fost înlocuit cu altul deimpedanţă mai mică.Deasemenea, mai verificaţi şi starea condensatorului electroliticde ieşire (după atâţia ani e probabil să fie cel puţin parţial declasat).Nu strică nici verificarea curentului de mers în gol (conform schemeide principiu), pe baza căreia se pot trage multe concluzii.

Link to comment
Share on other sites

Dacă are vre-un semireglabil în etajul final, e bine să fie înlocuit cu unul nou.Mai e o ipoteză: termistorii folosiţi au toleranţă mare din fabricaţie şi nu acoperă corect toată banda de reglaj, în funcţie de temperatură. În unele aparate nici nu erau montaţi pe radiatorul trz finali, ci pe placă.

Link to comment
Share on other sites

Nultumesc pentru raspunsuri!De ieri seara l-am lasat in priza pana dimineata, cu capacul din spate desfacut, ca sa vad daca s-au incins tranzistorii. De dimineata erau reci si se auzea bine. Concluzia mea este ca e sigura alimentarea cu alimentator a acestui tip de radiouri.Toate cele bune!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines