Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme constructie antena


iulidan2
 Share

Recommended Posts

Sunt tentat sa construiesc un aparat de radio, dupa schema de aici - http://makearadio.com/tube/russian-loop-radio.php.

Problema e constructia antenei, pentru care nu gasesc suficiente lamuriri in textul ce insoteste pozele, referito la modul de bobinare al spirelor, problema agravata si de detaliile de aici - http://makearadio.com/tube/loopradio.php, unde se pare ca acea spira tickler, e intercalata intre cele loop main ( se vede o singura spira de alta culoare intercalata acolo ).

Daca are cineva idee de pozitionarea exacta a spirelor, rog putin ajutor.

Link to comment
Share on other sites

Din fotografii ar rezulta ca spira "tinckler" este bobinata, daca pot spune asa, intre cele doua jumatati ale bobinei principale. Asta ar insemna sa bobinezi primele 7 spire pe cadrul din lemn, lasi un gang liber pe toate cele 4 suporturi de colt si continui bobinarea restului de 6 spire. Pe gangul lasta liber treci spira cu pricina.

Link to comment
Share on other sites

Nu conteaza unde este asezata bobina (spira) de reactie, cuplajul cu bobina de acord (antena) este acelasi.Spirele sunt distantate pentru a nu mari capacitatea proprie a bobinei si a reduce astfel acoperirea gamei de UM. Acelasi rezultat se poate obtine si folosind o sarma cu izolatie groasa (PVC). In acest caz spirele se pot aseza lipite una de alta.Schema este foarte simpla si ar trebui sa mearga din prima daca se nimereste faza bobinei de reactie. Daca nu, se inverseaza capetele.Bobina de soc din anod trebuie sa aiba capacitatea proprie cat mai mica. Se va bobina pe ferita scurta, in galeti, cu sarma dublu izolata (email plus matase sau bumbac). Casca trebuie sa aiba impedanta mare, cel putin 2000 ohmi. Ar trebui marita tensiunea anodica, pentoda avand si la 45 V panta mica si curentul anodic mic. Mult succes!

Link to comment
Share on other sites

Eu as folosi 1J29B ca e mai nervoasa si mai potenta.De asemenea as folosi cadrul ca antena efectiva fara spira de reactie si as intercala o bobina mica de compensare circa 80uH(cu miez de ferita) care sa contina si bobina de reactie.Bineinteles in acest caz trebue redus nr de spire al cadrului ca impreuna cu bobina suplimentara sa poti face acordul in gama UM.

Link to comment
Share on other sites

Pot fi si rezultate spectaculoase. Am facut pe vremuri unul reflex cu doua 1T4T (mergea si 1S5T) la 1,5 V si 45 V. In UM mergea mai bine decat un Selena cu aceeasi antena exterioara (nu existau compusi de conversie).Antena cadru se foloseste pentru postul local. Trebuie sa fie pivotanta pentru a nu roti tot aparatul daca trebuie eliminata o sursa de paraziti (TV, PC, etc. etc. etc.). Mai bine se lasa antena cadru pentru aspect si se face aparatul pentru antena exterioara.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines