Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator cu lm555


Recommended Posts

Salut vreau să fac un generator de undă dreptunghiulară cu lm555 cu o frecvenţă variabilă între 0-500hz să atac o bobină cu el. Am încercat cu calculatoarele astea online dar nu iese. Poate are cineva o idee. Și dacă da să folosească potenţiometru de 100k în calcule(singurul care îl mai am). Mulţumesc!

Link to comment
  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

Mda nu merge.. osciloscopul nu arată nimic. Asta e schemahttp://www.ohmslawcalculator.com/555_astable.php. Circuitele sunt noi.

Schema făcută de mine. Ignoraţi tot ce duce de la pinul 3 lm555 în colo şi valorea componentelor. Se incinge Lm555 dar nu vă unde e buba.

download/file.php?id=28651

LE: merge, dar e normal să se încălzească? nu prea am lucrat cu lm555.

Link to comment

Asa cum am spus, greu de crezut ca se poate ajunge la frecventa dorita cu valorile date, punand rezistente atat de mari reduci drastic frecventa, iata ofrmula dupa care se poate calcula:Aplica-o la valorile prezente in schema ta si vezi ce frecventa ai avea, ai sa intelegi apoi. Pe de alta parte rezistenta dintre pinul 7 si ramura de alimentare ( cea de sus ) R1 trebuie sa fie mult mai mica decat cea de jos ( intre pin 7 si 6+2 ) R2+R5, pentru un delta de 50% ( adica timpi de conductie egali cu timpii morti ) aceasta trebuie sa fie aproximativ o zecime din cea de jos, adica R1=(R2+R5)/10, referinta la schema ta.PS: Nici tranzistorul nu-i bine ales, sau mai bine zis folosit, pentru comutarea unei sarcini in functie de comanda din baza, trebuie un repetor pe emitor, ori ce ai tu acolo se cheama amplificator in tensiune cu emitor comun, n-are nici o treaba cu ce ai tu nevoie, astfel incat iti trebuie un tranzistor NPN si sarcina pusa intre emitorul sau si masa, colectorul legat direct la plusul alimentarii si R6 mult mai mica de atat ca altfel se reduce prea tare curentul din baza si stim ca bipolarii se comanda in curent, D1 n-are ce sa caute acolo ci in paralel cu sarcina inductiva, la cum este pusa acum este normal ca CI-ul sa se incalzeasca.

Link to comment

Știu problema cu tranzistorul de aia am spus să ignori tot ce iese din pin3. dar când se citeşte printre rânduri(e valabil şi diodele)Problema încălzirii am rezolvat-o..... Am reuşit să fac să genereze semnal cum vreau eu. Categoric acolo v-a fi un Bd139.

Link to comment

. Ignoraţi tot ce duce de la pinul 3 lm555 în colo şi valorea componentelor.

Am făcut greşeli de exprimare? :sparge: Am spus ca să vedeţi doar schema şi să ignoraţi ceea ce am citat mai sus. Am modificat valorile componentelor ce generează frecvenţa, acum e în regulă.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines