Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sonerie


homer
 Share

Recommended Posts

  • Replies 19
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Un temporizator reglat la 2 secunde, dupa apasarea butonului sa mentina alimentarea circuitului doar 2 sec. Te complici putin, dar intr-adevar e enervant de multe ori sa auzi soneria sunand de trei ori.Am si eu aceeasi sonerie si cred ca am sa fac o modificare cat de curand.Se poate utiliza o schema cu 555, un monostabil care la apasarea butonului alimenteaza un timp dat soneria pe pinul 3. Timpul e modificat prin reglarea rezistorului marcat cu R.Valoarea C se poate modifica si ea dupa necesitati. Recomand si consultarea catalogului de aplicatii al 555.Postez o aplicatie posibila, singurul dezavantaj, 555 are nevoie de 5V, dar e posibil si la 3V cu varianta CMOS numita ICL7555.

post-21106-139829521728_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Foloseste butonul original al soneriei ca sa dai comanda lui 555 si soneria se va alimenta doar pe timpul temporizarii lui 555. Temporizatorul poate fi lasat alimentat, el fiind in starea RESET si nu consuma mai nimica. In locul butonului soneriei, trebuie pus un mic montaj autoreset care sa simuleze contactul butonului la alimentarea soneriei. Nu pune firele in scurt, soneria nu va porni singura la alimentare, am incercat asta. . Trebuie sa masori tensiunea la bornele butonului soneriei si sa marchezi polaritatea pe fiecare fir. In locul butonului inserezi montajul autoreset pe care il voi posta in atasament.Incearca separat functionarea soneriei cu autoreset in locul butonului, ar trebui ca la alimentare sa sune imediat.Eventual tatonezi valorile componentelor, tranzistorul ar trebui sa aiba factor mare de amplificare, ex. BC177C

post-21106-139829521745_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

da, pai asta era, nu intelegeam eu de ce nu se reseteaza si nu functioneaza cum trebuie. Astept schema pt modificarea de autoreset. Mersi !LE: Am reusit sa fac resetul, punand un condensator mic in locul unde veneau firele de la buton si reseteaza circuitul.

Link to comment
Share on other sites

Sunt scheme care simuleaza acest sunet, o sa caut prin revistele mele, dar o sonerie din asta e vre-o 5 lei, nu prea merita sa te chinui s-o faci de la zero. Ai grija cand experimentezi cu ele, sunt foarte sensibile la supratensiuni sau inversari de polaritate.

Link to comment
Share on other sites

da, pai o sonerie e teoretic 5 lei, dar nu stiu unde ca peste tot unde am fost preturile incepeau de pe la 30 ronAm sa incerc primul, ca ultimul l-am incercat si nu prea imi placea cum se aude. 8021 nu stiu daca il gasesc prin magazin.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines