Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

depanare invertor lampa videoproiector


Recommended Posts

Salutari,Proiectorul de care dispun tocmai ce a incetat sa mai functioneze si afiseaza mesajul "lamp fail". lampa este ok, inlocuirea ei nu rezolva nimic, acelasi defect se intampla si cu alta lampa.Am suspectat invertorul. Este alimentat in curent continuu, cam 350 volti, in mod normal avea un bazait specific cand pornea lampa (impulsul initial pentru a face arcul electric) acum nu mai face nimic. Placa de baza/cip dmd si roata colorata a proiectorului sunt ok, am facut un bypass peste invertor si am pornit proiectorul asa, cu o lanterna in locul lampii se vad ok prin obiectiv imaginile cu meniul/logo etc. Placa de baza pare de asemeni sa trimita semnalul de pornire catre invertor.Ramane deci invertorul. N-am reparat niciodata asa ceva, cum de altfel nu prea mi-am bagat mainile in surse in comutatie, nu stiu ce anume sa verific. Nu am gasit nici invertor de cumparat (pt optoma hd65 - proiectorul in cauza) si nimeni sa se uite la el pe aici. Desi il voi inlocui probabil cu ceva lampi xenon auto sau led-uri de putere cu ocazia asta, as dori totusi sa incerc sa-l repar, mai ales ca lampa lui este aproape noua.Rog nitel ajutor referitor la ce anume ar fi de suspectat la un astfel de invertor si cam cum se verifica. Evident nu pot pur si simplu pune un multimetru in iesirea de lampa si verifica daca "da" impulsul de start. In caz ca nu gasesc alta cale, singura solutie ar fi sa iau la mana cam tot ce e semiconductor de la mare la mic si sa sper ca gasesc o problema. Vizual totul arata ok, nu negreala, nu miros, nimic umflat etc.

Link to comment
  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

SigurInvertorul este un hitachi, model ps272 serie ps72a-ls-200-18h, de 180w Mosfeturile sunt un 2sk3505 si un 2sk3561Proiectorul este un optoma hd65 Ca si integrate sunt un tl494 si o ciudatenie 2901 7v33 (nu stiu ce este) astea sunt pe o placuta mai mica atasata la placa principala a invertorului, respectiv partea de comanda Mai am inca un pe placa principala inca o ciudatenie, n-am gasit nimic despre ea mip3e1, nu stiu exact ce fel de integrat este. Restul, diode, comp pasive etc par ok la masuratori. O sa atasez si o poza cu el cand am acces la o camera. In principiu invertorul pare se functioneze ok la masuratori, executa corect secventa de start, respectiv incearca sa trimita impulsul de pornire a lampii dar esueaza sa o aprinda. Nu am un aparat capabil sa masoare direct la iesirea pentru lampa deci nu stiu exact daca poate furniza tensiunea corecta la iesire. Partea de comanda pare insa ok inclusiv comunicarea cu placa de baza a proiectorului.

Link to comment

Da, sunt ok toti, nimic devalorizatPe placa am si 2 electrolitici mici, si aia sunt ok.Asa cum vad eu pana acum, invertorul merge, incearca pornirea lampii dar probabil tensiunea de la iesire nu este suficient de mare pentru a aprinde un arc in lampa. De asemeni nu se mai aude nici zaraitul a la de inalta frecventa ce se producea inainte cand invertorul aprindea lampa.

Link to comment

Terminat alta runda de verificari, nu merge igniterul din invertor, respectiv nu primesc in iesire tensiunea aia mare de cateva zeci de mii de volti necesari pentru a face un arc electric. Am folosit un aparat de masura de sacrificiu si l-am legat in iesire, la momentul cand placa de baza a comandat pornirea lampii la iesirea invertorului am avut doar aprox 350 volti cateva secunde apoi 0 deoarece partea de comanda s- prins ca nu s-a aprins lampa dupa cam 30 sec mai incearca o data, tot 350v in iesire, apoi 0 si tot asa pana cand proiectorul se inchide. Toate semnalele de comanda sunt ok, tranzistorii par ok, ceva in partea de putere nu merge. Din ce-am citit pe google invertoarele astea includ si un circuit igniter pentru prima faza a aprinderii lampii. Asta nu merge la mine. Am mai gasit pe placa o dioda legata cu catodul la un o infasurare a trafului din iesire, pe placa este notata cu scr01 (google zice ca e semiconductor controlled rectifier) dar are doar 2 pini si pe ea scrie GV475 (n-am gasit ce neam de dioda este). In sensul de conductie are cam 20megaohmi, nu o pot masura cu un tester de diode pentru ca probabil conduce incepand cu o tensiune mai mare decat da testerul de diode - sau e defecta, repet habar n-am cum merg genul asta de circuite. In alte invertoare am gasit pe net montate spark gap-uri in locul diodei asteia, acest invertor n-are asa ceva.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines