Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

aplicatie panouri fotovoltaice


Guest MaVinde
 Share

Recommended Posts

Guest MaVinde

vreau sa transpun in practica o aplicatie (in scop didactic) formata din: panou fotovoltaic, incarcator solar MPPT, acumulator, consumator de c.c. Sistemul functioneaza la 12V. Acum sunt la etapa de alegere si comandare a echipamentelor. Am rugamintea sa ma lamureasca cineva in urmatoarea situatie: daca am consumator de c.c. de 5W, iar panoul meu furnizeaza 10W la putere maxima, atunci se poate intampla ceva rau cu consumatorul meu (sa se arda de exemplu)? sau controllerul MPPT imi va proteja automat consumatorul ?

Link to comment
Share on other sites

Guest MaVinde

Am inteles, asa banuiam si eu, insa stiti cum se zice: daca nu stii intreaba, iar daca stii intreaba ca sa fii sigur ca stii bine ce stii. Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Guest MaVinde

Mai pun o intrebare, recunosc ca sunt incepator si vreau sa invat. Am cumparat panoul (Vmax=18V, Pmax=10W), intrebarea mea e ce se intampla daca se ating din greseala iesirile din panou (plusul si minusul) intre ele? Cat este tensiunea si cat este curentul in acest caz? poate sa dauneze panoului acest lucru?

Link to comment
Share on other sites

in mod normal curentul maxim se poate calcula plecand de la parametrii cunoscuti: P=UxI, rezulta ca I=P/U.I=10/18=0,55A cu aproximatie. in cazul de fata nu stiu daca dauneaza un scurtcircuit, dar de cele mai multe ori in majoritatea cazurilor un scurtcircuit e distructiv, deci pe cat posibil incearca sa eviti.

Link to comment
Share on other sites

Guest MaVinde

Aha, pai daca este scurtcircuit atunci nu cumva tensiunea este tensiunea de mers in gol inscrisa pe fisa tehnica a panoului (V open circuit =21,73 V) iar curentul este curentul de scurtcircuit Isc=0,61 A ? As vrea sa verific aceste date cu multimetrul dar mi-e teama sa nu distrug panoul daca conectez cele doua iesiri (plusul si minusul), nu de alta dar nu vreau sa arunc banii pe fereastra.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines