Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

aplicatie panouri fotovoltaice


Guest MaVinde

Recommended Posts

Guest MaVinde

vreau sa transpun in practica o aplicatie (in scop didactic) formata din: panou fotovoltaic, incarcator solar MPPT, acumulator, consumator de c.c. Sistemul functioneaza la 12V. Acum sunt la etapa de alegere si comandare a echipamentelor. Am rugamintea sa ma lamureasca cineva in urmatoarea situatie: daca am consumator de c.c. de 5W, iar panoul meu furnizeaza 10W la putere maxima, atunci se poate intampla ceva rau cu consumatorul meu (sa se arda de exemplu)? sau controllerul MPPT imi va proteja automat consumatorul ?

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Guest MaVinde

Am inteles, asa banuiam si eu, insa stiti cum se zice: daca nu stii intreaba, iar daca stii intreaba ca sa fii sigur ca stii bine ce stii. Multumesc.

Link to comment
Guest MaVinde

Mai pun o intrebare, recunosc ca sunt incepator si vreau sa invat. Am cumparat panoul (Vmax=18V, Pmax=10W), intrebarea mea e ce se intampla daca se ating din greseala iesirile din panou (plusul si minusul) intre ele? Cat este tensiunea si cat este curentul in acest caz? poate sa dauneze panoului acest lucru?

Link to comment

in mod normal curentul maxim se poate calcula plecand de la parametrii cunoscuti: P=UxI, rezulta ca I=P/U.I=10/18=0,55A cu aproximatie. in cazul de fata nu stiu daca dauneaza un scurtcircuit, dar de cele mai multe ori in majoritatea cazurilor un scurtcircuit e distructiv, deci pe cat posibil incearca sa eviti.

Link to comment
Guest MaVinde

Aha, pai daca este scurtcircuit atunci nu cumva tensiunea este tensiunea de mers in gol inscrisa pe fisa tehnica a panoului (V open circuit =21,73 V) iar curentul este curentul de scurtcircuit Isc=0,61 A ? As vrea sa verific aceste date cu multimetrul dar mi-e teama sa nu distrug panoul daca conectez cele doua iesiri (plusul si minusul), nu de alta dar nu vreau sa arunc banii pe fereastra.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines