Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alegere masina CNC

informer

Recommended Posts

Va salut.

Citesc de mai multa vreme topicul referitor la prelucrari mecanice al forumului unde am avut ocazia sa invat o multitudine de lucruri utile, pentru care sunt recunoscator.

Obisnuiesc sa fac mici lucrari mecanice in principal in scopuri legate de cele doua pasiuni ale mele: electronica si pescuitul. Detin in acest scop doua maini despre care-mi place sa cred ca nu sunt ambele stangi plus mai multe scule "miniaturale": strung Einhell MTB 3000, Proxxon KGS80, FKS/E, FBS240/E etc. si o multime de accesorii.

Pasul urmator este sa aleg si sa cumpar o masina CNC, tot de dimensiuni mici, cu masa aproximativ de marimea unei coli A3 sau chiar A4. Doresc sa folosesc masina pentru: frezare / taiere tabla aluminiu, realizare cablaje imprimate suficient de fine pentru componente SMD, diverse operatii de micro-sculptura si gravura pe diverse materiale. Am cochetat cu ideea realizarii unui CNC cu mijloace proprii dar pe de o parte n-am timpul necesar iar pe de alta parte, neavand experienta in acest domeniu ma indoiesc c-as obtine "din prima" o scula cu precizia / calitatile necesare. Deasemenea doresc o scula macar "semi-profesionala", nu o jucarie care sa demonstreze ca CNC-ul exista. :)

In consecinta am studiat atat cat m-am priceput oferta mai multor producatori/distribuitori (GoCNC, AET, CNC-Step, CNC4All, Zen Toolworks etc.) de unde as putea cumpara un kit sau o masina gata asamblata. Bugetul alocat in acest scop ar fi de pana la 2500 euro dar mi-ar conveni sa nu ajung la limita.

M-am oprit la aceasta masina: http://www.cnc-step.de/high-z-cnc-route ... gh-z-s-400

care, cred eu, ar indeplini mare parte din conditiile pe care le-ati punctat ca importante in discutiile referitoare la CNC-uri: suruburi cu bile, axe solide, motoare destul de puternice, viteza buna etc.

Va rog foarte mult sa va spuneti parerea si eventual sa-mi indicati alta masina daca considerati ca alegerea mea nu-i prea fericita. Daca considerati necesar, sunt dispus sa platesc cu o suma rezonabila o consultatie profesionala referitoare la acest subiect.

Va multumesc!

• Replies 21
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• informer

11

• Badman

4

• katran

3

• ionutb71

3

Cu 2500EUR , construiesti ceva mult mai bun decat masina de la cnc-step . Ghidaje profilate , suruburi cu bile , motor de frezare HF ... O sa caut nitel pe bay sa vad ce preturi mai sunt la componente si-ti zic ...

Cu 2500EUR , construiesti ceva mult mai bun decat masina de la cnc-step . Ghidaje profilate , suruburi cu bile , motor de frezare HF ... O sa caut nitel pe bay sa vad ce preturi mai sunt la componente si-ti zic ...

Multumesc katran, astept cu mare interes.As merge totusi pe ceva kit macar, n-as vrea sa cumpar materiale si din lipsa de experienta / timp sa le "risipesc" pe vreun semi-eșec. :)

Poate aveti o parere despre KK1000S de la http://www.cnc4all.at?!?

Asta chiar are suruburi cu bile (spre deosebire de cel standard de la CNC-Step care n-are, asa cum am crezut... eroare de traducere), ii mai mare si mai ieftin (dupa cum spunea concetateanul meu "pirvuti") da` imi da o senzatie de "fragilitate" la dimensiunile pe care le are cu ghidajele alea de 20... aberez? :scarpin

hai sa-ti spun ceva:niciodata nu o sa compari un pc construit din componente achizitionate pe bucati cu unul configurat gata.asa e si cu masinile acestea.intodeauna la produsul de-a gata sunt prezente compromisuri altfel nu ar scoate pretul.Asa e ,e cam firava.Eu zic sa faci altceva.Faci un proiect cu componentele cele mai bune pentru resursele tale si dupa finalizare mai scazi din calitate pe ici pe colo ,prin punctele neesentiale pana te apropii de bugetul tau.

hai sa-ti spun ceva:niciodata nu o sa compari un pc construit din componente achizitionate pe bucati cu unul configurat gata.asa e si cu masinile acestea.intodeauna la produsul de-a gata sunt prezente compromisuri altfel nu ar scoate pretul.

Asa e ,e cam firava.Eu zic sa faci altceva.Faci un proiect cu componentele cele mai bune pentru resursele tale si dupa finalizare mai scazi din calitate pe ici pe colo ,prin punctele neesentiale pana te apropii de bugetul tau.

Ai dreptate ionutb71 dar am doua mari probleme la a face ce-mi recomanzi, nu neaparat ca nu mi-ar ajunge banii:

1. N-am realizat niciodata un CNC ca sa ma cred in stare sa proiectez unul competitiv de la prima incercare.

2. Presupun ca pentru a obtine un anumit grad de precizie al CNC-ului realizat am nevoie de prelucrari mecanice de-o precizie de un nivel superior.

Rezolvarea primei probleme ar putea fi cumpararea unui proiect care a fost deja realizat si testat. Crezi ca exista pe undeva asa ceva de vanzare, la un pret rezonabil?

Rezolvarea problemei a 2-a ar putea fi apelarea la o firma specializata in prelucrari mecanice. Am gasit una aici in Timisoara (http://www.raol.ro/) dar nu cunosc preturile si este foarte posibil sa ies mai scump decat ar parea la prima vedere. Oricum, nu cred ca "din menghina si pila" poate sa-mi iasa o masina precisa (asa cum as dori) indiferent cat entuziasm as avea. :)

Problema de rigiditate o rezolvi dupa ce mai cumperi niste profile pentru masa (ca este goala), sau pui o placa taiata sa intre in interior cu niste profile 20/20 sub placa. La fel procedezi si pe axa x (cea cu z). Dar indicat este sa gasesti ceva cu sine si patine. Poti sa te orientezi dupa cnc-ul asta care este construit de mine, lucreaza foarte bine, si este foarte strong (este superior fata de ce vrei sa cumperi). Are curse de lucru de 750/375/100. Gabi (Katran) l-a vazut si poate sa-ti confirme (este si de vanzare pentru o oferta buna) . S-au mai ai o varianta sa cumperi cnc-ul prezentat in a treia poza (dar este mare 1360/960)complect fara electronica si motoare, cu 2500E. Bine-nteles fara ce este pe el si pe langa el.

Multumesc mincof.Cred ca treaba cu patinele ar fi punctul slab la CNC-ul de la CNC4All.In rest ar cam fi OK, atat cat reusesc eu sa-mi dau seama dupa ce-am citit recomandarile de pe forum (suruburi cu bile, motoare suficient de puternice etc.).Masa cu canale T am de gand oricum s-o iau impreuna cu un suport sub ea... costa undeva pe la 200 euro (parca) la CNC4All.Oare ar fi greu de modificat, daca va fi cazul pe viitor, CNC-ul asta astfel incat sa foloseasca patine/sine pe axa lunga, ce zici?Daca masina mai mica din imagine este de vanzare, spune-mi te rog ce caracteristici tehnice are in afara de amplitudinea maxima a miscarilor pe axe si deasemenea un pret la care te-ai gandit. Nu-s in masura sa fac eu o oferta dar pot incerca sa ma consult cu altii care sunt. Putem discuta in privat, daca doresti.

• Administratori

Nu inteleg dece va complicati cu sisteme cumparate de afara cand aveti aici destule variante la acelasi pret, poate chiar mai mic in unele cazuri si daca nu stiti ceva sau se strica ceva e mult mai usor de obtinut. Uite aici un exemplu unde poti cumpara doar ce ai nevoie sau ce nu poti executa acasa http://www.hi-end.ro/proiect-cnc-p-3513.html

Vasile, multumesc pentru sfat, personal n-am absolut nimic impotriva sa cumpar din Romania, din contra... numai sa gasesc. :)Proiectul de care zici l-am vazut din primele zile insa dupa cum vad eu nu are nici sine/patine de ghidaj, nici suruburi cu bile si nici caracteristici tehnice mai detaliate din care sa vezi ce stie sa faca (viteze de aschiere, viteze de deplasare etc.). Poate multa lume este interesata ca masina sa fie cat mai mare... ei bine pe mine marimea ma intereseaza mai putin (in limite rezonabile), mai mult sunt interesat sa fie o masina precisa, rapida si care sa nu faca doar gravura ci si frezare. ;)

• Administratori

Alea de la cnc step au sine pentru ghidaj ? Au axe de 20mm pe cand proiectul are de 25mm. In filmultetul din prezentare graveaza ? Eu zic ca frezeaza si la o viteza multumitoareKitul ala e putin peste 1000 de euro, nu poti avea pretentii sa lucreze ca o masina de 2500 sau mai mult. La bugetul de care dispui nu vei gasi o masina pe sine de ghidaj(sine nu axe rotunde), cu suruburi cu bile si alte nici macar daca o faci singur toata.

Alea de la cnc step au sine pentru ghidaj ? Au axe de 20mm pe cand proiectul are de 25mm.

In filmultetul din prezentare graveaza ? Eu zic ca frezeaza si la o viteza multumitoare

Kitul ala e putin peste 1000 de euro, nu poti avea pretentii sa lucreze ca o masina de 2500 sau mai mult.

La bugetul de care dispui nu vei gasi o masina pe sine de ghidaj(sine nu axe rotunde), cu suruburi cu bile si alte nici macar daca o faci singur toata.

La ala de la CNC-Step am renuntat din motive de suruburi trapezoidale.

Din ce a spus katran:

"Cu 2500EUR , construiesti ceva mult mai bun decat masina de la cnc-step . Ghidaje profilate , suruburi cu bile , motor de frezare HF"

speram ca totusi pot sa iau ceva cu patine/sine si suruburi cu bile.

Daca nu se poate, asta e, iau ce pot.

Totusi se pot vedea undeva celelalte caracteristici ale CNC-ului din proiect, dupa cum scrie acolo:

"Imaginle sunt doar cu caracter informativ, va rugam sa va referiti la specificatiile produsului."? :)

• Administratori

La toate produsele de pe site scrie ca imaginile sunt cu caracter informativ, asa scrie pe toate siturile unde sunt multe produse ca unele se pot incurca si atunci ai belele cu unii cretini care nu citesc specificatiile dar urla in gura mare ca sunt cetateni europeni si au drepturi.Ce specificatii te intereseaza ? Le dezbatem aici daca vreiCursele de lucru sunt date acolo iar restul specificatiilor se incadreaza in specificatiile componentelor folosite, la piulita trapez exista si reglaj deci jocuri nu ai.La 2500 euro se poate echipa si cu suruburi cu bile ISEL nu chiezarii care au joc de noi si nici un sistem de a regla acel joc.

Ce specificatii te intereseaza ? Le dezbatem aici daca vrei

M-ar interesa: - tipul motoarelor folosite pe cele 3 axe, cuplul si curentul maxim;- diametrul de prindere pentru motorul de frezare;- viteza de translatie maxima;- precizia de pozitionare teoretica si cea garantata;- daca controlerul este strict pentru 3 axe;- daca controlerul are intrari pentru limitatorii de cursa respectiv oprire de alarma. Cate intrari?- daca limitatorii si butonul de oprire de alarma sunt incluse in kitul pt. partea electrica;- pretul pentru masa cu canale T si aparatorile pt. ghidaje/suruburi;- nu in ultimul rand termenul de livrare si termenul de garantie.Multumesc.2500 euro poate nu sunt o suma foarte mare dar cu siguranta, cel putin pentru mine, nu sunt nici putini... de aia v-am solicitat sfatul. :)