Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare motor punte H solar traker


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca esti interesat , si ai citi topicul , ai vedea ca nu postez scheme ... am dat destule date unde sa o gasesti , mai ales ca nu doresc sa incalc regulile forumului , schema e dintr - o carte cu drepturi de autor ... daca nu vrei sa faci un minim efort in favoarea ta , atunci asteapta in continuare ... sigur apare solutia - minune ...

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Inteleg ca ai rezolvat. Era firesc sa stapungi tranzistorii, trecerea dintr-o stare in alta nu are loc instantaneu, analizeaza functionarea la diferite tensiuni in grile si vei constata ca exista perioade de conductie a tuturor tranzistoarelor. Pentru a o evita, poti folosi divizoare rezistive in grile (ca in ultima schema) care ca determine conductia unui MOS numai la blocarea ferma a celuilalt. Nici ultima schema nu-mi pare ok, dar probabil timpii sunt mai scurti. In mod normal, chiar si conductia simultana pe timpi scurti ar fi salvata de Rds-ul MOS prin limitarea curentului la o valoare anume.

In primul rand,chiar cu riscul de a fi off topic,salut revenirea pe forum dupa o lunga perioada,poate prea lunga din punctul meu de vedere.Revenind la subiect,cred ca o simpla rezistenta inseriata cu mosfetii de pe fiecare punte,calculata astfel incat sa limiteze curentul in cazul conductiei simultane,sub curentul maxim admis,ar rezolva problema.Mai simplu,o rezistenta inseriata spre plus....Daca semnalul de comanda ar fi dreptunghiular,timpul conductiei simultane nu cred ca ar fi distrus mosfetii.Am facut un astfel de experiment si nu s-a intamplat nimic distructiv.Poate cateva oscilograme,daca @silicipi ar binevoi, ne-ar lamuri....
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Sunt intr-o perioada mai neagra in ce priveste timpul. Cand il obtin, pur si simplu dorm, atat e de putin. Si va mai dura ceva. Perioada de abrutizare...Schema e pentru o jumatate de punte:post-1-139829509927_thumb.gifAm sa iau un exemplu. Presupunem ca deschiderea incepe la 3V si maxima se obtine la 5V in grila. La o tensiune de mijloc de 6V la rez. de 1k2, se obtine 2,7V in grile, iar la o tensiune de 12V se obtine 5,4V in oricare grila. Deci nu pot fi deschise ambele niciodata si se poate asigura tensiunea necesara. In plus, exista diodele din grile care scurteaza timpul de blocare dar nu si cel necesar conductiei. E de preferat tensiuni de deschidere cat mai mari. Daca ar incepe la peste 6V, grilele ar putea fi comune, divizoarele n-ar mai fi necesare. Acesta e un exemplu, se poate recalcula pentru alte tensiuni (din pdf). Se pot folosi si zenere. Sau rezistoare mai mari in grile (poate e chiar mai bine privind coincidenta timpilor).Comanda nu e pe diagonala, deci fata de solutia anterioara se admite si 1-1 care va insemna, ca si 0-0, stop. Adica daca pe ambele borne ale motorului apar fie cei +12V, fie masa, motorul nu functioneaza. Comanda 1-1 poate exista pentru scurt timp doar pe baza intarzierilor datorate capacitatilor chiar si la driveri.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Cu siguranta tensiunea GS va depasi 5V;tensiunea in colectorul primului npn,cel ce primeste comanda,variaza intre zero cand e deschis si 12V,cand e blocat.Al doilea npn,e repetor pe emitor;in emitor se va regasi tensiunea din baza,minus 0,7V.Aceasta tensiune,divizata de cca doua ori ,de divizorul 1,2K/1K,ajunge in grila mosfetilor.Citeste cu atentie si ce a scris smilex,in ultimul post.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Cu mare placere as dezvolta-o, dar n-am ce. Un BC care comanda doi darlington, cel npn avand 470 ohmi spre colector. Nu e precizat cum se ataca BC-ul pentru ca n-am habar ce scoate controlerul. Cu precizarea ca e o jumatate de punte si in total se pierd cca. 2,5V din alimentare.Sau sa o completez si cu cealalta jumatate si motorul?

Link spre comentariu

Salutari! Controlerul scoate 5V in starea de comanda si 0V in repaus. Sa inteleg ca in cazul meu daca vreau ca motorul sa se alimenteze la o tensiune cat mai apropiata de cea de alimentare treb sa folosesc mosfeti, iar daca voi folosiii bipolari pierd ffff mult, 2,5V mi se pare ffff mult. Mi-au venit si vreao 10 buc IRF5305, voi incerca sa testez si schema dvs cea cu mosfeti, insa tinand cont ca tensiunea de comanda e de 5V, fara PWM si alte minuni, pot face schema simplificata? Precizez ca as dorii sa protejez puntea in cazul de comanda simultana pe ambele canale.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

In ambele cazuri comenzile gen 0-0 si 1-1 inseamna stop, fara alta influenta asupra functionarii sau fiabilitatii.Pentru ambele cazuri e necesar un divizor in baza BC spre masa de 2k2+2k2 presupunand ca acel controler e capabil de 2mA la iesire.Am inteles ca motorul e pentru o tensiune mai mare dar merge la 12V, in care caz va merge si la 10V cred.Revin: trebuie verificat dar parca BD darlington are incorporat dioda antiparalel pe jonctiunea CE, e nevoie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări