Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Capilar metalic din otel in piesa de alama


Postări Recomandate

Salutari,

 

Dati-mi, va rog, o idee referitoare la piesa din alama din imagine.

 

http://imageshack.us/a/img833/376/photo0112u.jpg

 

Posted Image

 

 

In interiorul piesei din alama este introdus un tub subtire din otel (capilar) de 0,7 mm, de fapt un ac de seringa.

Din partea din stanga a tubului s-a rupt o bucata de circa 5 mm, prin urmare tubul trebuia inlocuit.

Am incercat sa-l trag, sau sa-l imping, dar n-am reusit decat sa-l indoi.

 

Cum a fost introdus tubuletul in piesa, caci nu este sudat la capete ?

Cum pot sa scot bucata care a ramas ?

 

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

....Cum as putea "lipi" cele doua bucati de tubulet ? Se poate face un manson dintr-un ac de seringa mai gros, in care sa incerc sa introduc capetele fortat ?

...nu cumva aplicatia unde este folosita aceasta piesa necesita un "tubulet" continuu.? fara lipituri strangulari de diametru interior....modificari de rugozitate...etc?PS: daca gresesc ...nu dati cu "paru" va rog
Link spre comentariu

...nu cumva aplicatia unde este folosita aceasta piesa necesita un "tubulet" continuu.? fara lipituri strangulari de diametru interior....modificari de rugozitate...etc?PS: daca gresesc ...nu dati cu "paru" va rog

Cred ca e cam adevarat.Prin tub circula lichid. La capatul din dreapta este un tub flexibil imersat intr-un lichid.Piesa face parte dintr-un nebulizator (nu exista in dictionar cuvantul acesta; se formeaza aerosoli). Ceva de genul din imagine:http://www.chemistry.nmsu.edu/Instrumen ... ulizer.jpgCapilarul se afla intr-o incinta. Pe langa tub circula un gaz sub presiune iar lichidul este absorbit prin tubul flexibil.Diametrul exterior al tubului nu cred ca va influenta prea mult.
Link spre comentariu

Varianta fara riscuri: confectionat la un atelier de strungarie niplul din alama, gaurit, introdus unalt capilar, etansat prin interiorul niplului cu rasina epoxi.Varianta cu riscuri: incalzit niplul, tras cu patentul acul afara, introdus alt capilar (tub ac seringa),etansat cu epoxi. Riscul rezida din faptul ca tubul capilar se poate rupe si parte din el sa ramana in continuare presat in niplu.Mansonarea prin exterior poate perturba dinamica curentului de gaz afectand pulverizarea.

Link spre comentariu

Si eu cred ca cea mai sigura solutie ramne refacerea piesei, problema in cazul asta cred ca va consta in procurarea unui burghiu de 0.7 lung de peste 25 mm cat are piesa. Chiar si gaurirea cu un astfel de burghiu pe un alt strung decat cel de ceasornicarie e o provocare.Pt recuperarea piesei actuale ma gandesc ca o solutie ar fi si incercarea gaurii acului actual cu un burghiu de 0.7 cu riscul ruperii burghiului, caz in care piesa devine complet inutilizabila. Eventual sa se foloseasca solutia asta ca solutie finala dupa ce s-a incercat cea cu incalzirea piesei si extragerea acului cu patentul.

Link spre comentariu

Si eu cred ca cea mai sigura solutie ramne refacerea piesei, problema in cazul asta cred ca va consta in procurarea unui burghiu de 0.7 lung de peste 25 mm cat are piesa.

Piesa se poate gauri cu un diametru mult mai mare, doar cei 2-3 mm dinspre capatul din care iese capilarul vor fi gauriti cu 0.7 mm.
Link spre comentariu

Solutia este confectionarea piesei, iar diferenta dintre diametre, trebuie sa fie de vreo 2 sutimi de mm, adica un ajustaj cu fretare - strangere speciala. Acul de seringa se va raci in congelatorul frigiderului, cu termostatul reglat la frig maxim, iar piesa din alama se va incalzi la rosu, adica la vreo 600...700 de grade Celsius. Dupa aceasta manevra acul trebuie sa intre usor, cu mana. Se vor folosi manusi de protectie.

Link spre comentariu

Refacerea intregului ansamblu este, cred, o solutie disperata. Din poza rezulta, se pare, ca un capat al acului (cca. 8 mm) s-a rupt din incastrare si nu e loc de pus un manson. Acul ramas ar trebui scos si inlocuit, dar nu prin gaurire, deoarece otelul inox este mai dur decat alama si burghiul o ia pe alaturi. Acele de seringa se monteaza in alama prin strangerea alamei in jurul lor la unul din capete sau la amandoua. Ar trebui sa se vada urma de presare in jurul iesirii acului din piesa de alama. Se poate incerca prelucrarea (pe strung) cu un cutitas a zonei presate, pe adancimea de 1 - 2 mm, iar acul trebuie sa iasa usor.

Link spre comentariu

...Acele de seringa se monteaza in alama prin strangerea alamei in jurul lor la unul din capete sau la amandoua. Ar trebui sa se vada urma de presare...

Operatia se numeste sertizare. Se foloseste doar acolo unde este nevoie de etansare, dar nu sunt presiuni foarte mari. Se utilizeaza spre exemplu, la montarea in locasuri a supapelor de la pompele de alimentare auto. Personal nu cred ca este adecvata acestui tip de montaj, dar se poate incerca o strunjire a alamei pe o adancime de 1...1,5 mm, in jurul capetelor tubului. Chiar daca s-a utilizat acest tip de montaj, oricum va trebui confectionata alta piesa din alama. Va fi foarte greu de facut o sertizare in adancimea craterului care se formeaza. Sertizarea se face cu niste poansoane speciale, denumite buterole si ca sa iasa montajul etans, trebuie ca forta aplicata sa fie continua. Va trebui deci gasita o presa hidraulica. O simpla bataie cu ciocanul, de regula nu rezolva problema, deoarece zona sertizata va fi neuniforma in jurul tubului.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări