Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Capilar metalic din otel in piesa de alama


norad
 Share

Recommended Posts

Salutari,

 

Dati-mi, va rog, o idee referitoare la piesa din alama din imagine.

 

http://imageshack.us/a/img833/376/photo0112u.jpg

 

Posted Image

 

 

In interiorul piesei din alama este introdus un tub subtire din otel (capilar) de 0,7 mm, de fapt un ac de seringa.

Din partea din stanga a tubului s-a rupt o bucata de circa 5 mm, prin urmare tubul trebuia inlocuit.

Am incercat sa-l trag, sau sa-l imping, dar n-am reusit decat sa-l indoi.

 

Cum a fost introdus tubuletul in piesa, caci nu este sudat la capete ?

Cum pot sa scot bucata care a ramas ?

 

Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 36
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Multumesc pentru sfaturi.O sa incerc sa incalzesc sa vad la ce rezultate ajung.Inca o intrebare:Cum as putea "lipi" cele doua bucati de tubulet ? Se poate face un manson dintr-un ac de seringa mai gros, in care sa incerc sa introduc capetele fortat ?

Link to comment
Share on other sites

....Cum as putea "lipi" cele doua bucati de tubulet ? Se poate face un manson dintr-un ac de seringa mai gros, in care sa incerc sa introduc capetele fortat ?

...nu cumva aplicatia unde este folosita aceasta piesa necesita un "tubulet" continuu.? fara lipituri strangulari de diametru interior....modificari de rugozitate...etc?PS: daca gresesc ...nu dati cu "paru" va rog
Link to comment
Share on other sites

...nu cumva aplicatia unde este folosita aceasta piesa necesita un "tubulet" continuu.? fara lipituri strangulari de diametru interior....modificari de rugozitate...etc?PS: daca gresesc ...nu dati cu "paru" va rog

Cred ca e cam adevarat.Prin tub circula lichid. La capatul din dreapta este un tub flexibil imersat intr-un lichid.Piesa face parte dintr-un nebulizator (nu exista in dictionar cuvantul acesta; se formeaza aerosoli). Ceva de genul din imagine:http://www.chemistry.nmsu.edu/Instrumen ... ulizer.jpgCapilarul se afla intr-o incinta. Pe langa tub circula un gaz sub presiune iar lichidul este absorbit prin tubul flexibil.Diametrul exterior al tubului nu cred ca va influenta prea mult.
Link to comment
Share on other sites

Varianta fara riscuri: confectionat la un atelier de strungarie niplul din alama, gaurit, introdus unalt capilar, etansat prin interiorul niplului cu rasina epoxi.Varianta cu riscuri: incalzit niplul, tras cu patentul acul afara, introdus alt capilar (tub ac seringa),etansat cu epoxi. Riscul rezida din faptul ca tubul capilar se poate rupe si parte din el sa ramana in continuare presat in niplu.Mansonarea prin exterior poate perturba dinamica curentului de gaz afectand pulverizarea.

Link to comment
Share on other sites

Si eu cred ca cea mai sigura solutie ramne refacerea piesei, problema in cazul asta cred ca va consta in procurarea unui burghiu de 0.7 lung de peste 25 mm cat are piesa. Chiar si gaurirea cu un astfel de burghiu pe un alt strung decat cel de ceasornicarie e o provocare.Pt recuperarea piesei actuale ma gandesc ca o solutie ar fi si incercarea gaurii acului actual cu un burghiu de 0.7 cu riscul ruperii burghiului, caz in care piesa devine complet inutilizabila. Eventual sa se foloseasca solutia asta ca solutie finala dupa ce s-a incercat cea cu incalzirea piesei si extragerea acului cu patentul.

Link to comment
Share on other sites

Si eu cred ca cea mai sigura solutie ramne refacerea piesei, problema in cazul asta cred ca va consta in procurarea unui burghiu de 0.7 lung de peste 25 mm cat are piesa.

Piesa se poate gauri cu un diametru mult mai mare, doar cei 2-3 mm dinspre capatul din care iese capilarul vor fi gauriti cu 0.7 mm.
Link to comment
Share on other sites

Solutia este confectionarea piesei, iar diferenta dintre diametre, trebuie sa fie de vreo 2 sutimi de mm, adica un ajustaj cu fretare - strangere speciala. Acul de seringa se va raci in congelatorul frigiderului, cu termostatul reglat la frig maxim, iar piesa din alama se va incalzi la rosu, adica la vreo 600...700 de grade Celsius. Dupa aceasta manevra acul trebuie sa intre usor, cu mana. Se vor folosi manusi de protectie.

Link to comment
Share on other sites

Refacerea intregului ansamblu este, cred, o solutie disperata. Din poza rezulta, se pare, ca un capat al acului (cca. 8 mm) s-a rupt din incastrare si nu e loc de pus un manson. Acul ramas ar trebui scos si inlocuit, dar nu prin gaurire, deoarece otelul inox este mai dur decat alama si burghiul o ia pe alaturi. Acele de seringa se monteaza in alama prin strangerea alamei in jurul lor la unul din capete sau la amandoua. Ar trebui sa se vada urma de presare in jurul iesirii acului din piesa de alama. Se poate incerca prelucrarea (pe strung) cu un cutitas a zonei presate, pe adancimea de 1 - 2 mm, iar acul trebuie sa iasa usor.

Link to comment
Share on other sites

...Acele de seringa se monteaza in alama prin strangerea alamei in jurul lor la unul din capete sau la amandoua. Ar trebui sa se vada urma de presare...

Operatia se numeste sertizare. Se foloseste doar acolo unde este nevoie de etansare, dar nu sunt presiuni foarte mari. Se utilizeaza spre exemplu, la montarea in locasuri a supapelor de la pompele de alimentare auto. Personal nu cred ca este adecvata acestui tip de montaj, dar se poate incerca o strunjire a alamei pe o adancime de 1...1,5 mm, in jurul capetelor tubului. Chiar daca s-a utilizat acest tip de montaj, oricum va trebui confectionata alta piesa din alama. Va fi foarte greu de facut o sertizare in adancimea craterului care se formeaza. Sertizarea se face cu niste poansoane speciale, denumite buterole si ca sa iasa montajul etans, trebuie ca forta aplicata sa fie continua. Va trebui deci gasita o presa hidraulica. O simpla bataie cu ciocanul, de regula nu rezolva problema, deoarece zona sertizata va fi neuniforma in jurul tubului.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines