LostCell Posted May 31, 2006 Share Posted May 31, 2006 stie cineva vreo relatie intre defazaj si inductanta? adica as vrea sa stiu ce defazaj imi introduce o bobina de anumita inductanta la o anumita tensiune si curent Link to comment
Guest marian_i Posted May 31, 2006 Share Posted May 31, 2006 Iata aici cateva relatii demonstrate la cursul de fizica , sectiunea ?comportarea in curent alternativ a bobinei: 1.)tgα=-2*pi*f*L/R , unde α este defazajul intre curent si tensiune f=frecventa,L=inductanta,R=rezistenta serie a circuitului 2.)I=(Ecosα)/R, E =tensiunea Link to comment
LostCell Posted June 1, 2006 Author Share Posted June 1, 2006 asta cautam.rezistenta?rezistenta circuitului in cc sau reactanta circuitului?si ala ii -2 in fata?si ai si ceva despre comportarea circuitului RL paralel? Link to comment
one Posted June 1, 2006 Share Posted June 1, 2006 Ia cartea de fizica de clasa 11 si ai acolo tot.Rezistenta - da, rezistenta in cc, adica rezistenta bobinei, altfel, pt. o bobina ideala - tensiunea este defazata cu 90° inaintea curentului, iar la condensatorul ideal, invers. Link to comment
Gerula Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 Sincer mi-e greu sa spun aici "povestea defazajului"Dar incerc.Daca aplici o tens pe o bobina intensitate intarzie sa apara.De ce ? Pentru ca tensiune din "primele spire" da o tensiune indusa in "ultimele spire" care, la randul ei sa opune celei care a creiat-o.Astfel intens e defazata in urma tens.Cu cat ?Pai cat e tens autoindusa ?U= - dFlux/dt (Faraday- principiu)dar inductanta e prin definitie:L=dflux/ diU=-L*di/dtElemetul di/dt este derivata intensitatii in raport cu timpul, deci viteza ei de crestere.Dar daca i=...sin(...), e clar ca u=...cos(...) deci defazat cu 90grdO bobina induce un defzaj de exact 90grd indif de inductanta ei.Bine bobina reala, mai are rezistenta, frecv proprie de rez,...Cum poate varia defazajul ?In cazul elemetelor L R C.Inpedanta se scrie sub forma caomplexa ca Z=A+jB unde defazajul,este (parca) Imaginar Z/ Real ZUnde j=rad -1E acum Z ul asta se aduna ca si la rezistente:Serie Z=Z1+Z2+Z3+......Paralel 1/Z=1/Z1+1/Z2+1/Z3+..........Iar pentru bobina iei Z=-jomegaLPentru cond Z=j/omaga CPentru rezistena Z=REx. Pt serie RLC aiZ=-jomegaL+j/omegaC+R=R+j(omegaL+1/omegaC)def= Im Z/ Re Z= (omegL+1/omegC)/RNu mai stau sa vad cum e cu semnele, dar asta e logica.omega = viteza unghiulara Link to comment
Gerula Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 Defazajul, ca unghi, este tangent(Im Z/ Re Z) Link to comment
LostCell Posted June 10, 2006 Author Share Posted June 10, 2006 stiu povestea defazajului doar ca ..defazajul depinde si de inductanta dupa cum zice si marian_i si acuma ma intereseaza comportarea circuitului RL paralel..mai exact tensiunile..sau LR serie.eu stiam ca omega este pulsatia si este egala cu 2*pi*f(frecventa) Link to comment
Gerula Posted June 19, 2006 Share Posted June 19, 2006 Poti spune mai clar ?Ce circuit ? Ce te intereseza la tensiuni ? Cum variza una fata de alata ? Link to comment
Gerula Posted June 19, 2006 Share Posted June 19, 2006 Adica spune - te rog - exact ce montaj experimetal ai facut (cu sursa cu tot) apoi ce masori, si care sunt neclariatile. Link to comment
LostCell Posted June 19, 2006 Author Share Posted June 19, 2006 deci,ma intereseaza sa obtin pe R1 o tensiune cat mai mica posibil L1 este fixa si nemodificabila R1 si L1 valoare fixa nemodificabila..L2 se poate inseria cu R2 sau pune in paralel.L3 este fixa nemodificabila eu vreau sa obtin pe R1 si L1 o tensiune cat mai mica modificand pe L2..sau macar pe R1(sa modific tensiunea)P.S am BAC-ul..nu cred ca mai pun mana pe computer pana peste 2 saptamani :partyman: Link to comment
Gerula Posted June 20, 2006 Share Posted June 20, 2006 Succes la BAC.Pentru o tensiune mai mica pe R1 si L1 micsorezi L2 sau R2.Eu chiar nu vad dificultatea.S-ar putea insa ca acele bobine sa aiba si niste capacitati parazite, si atunci se schimba putin.Bobina se poate micsora fie scotzand miezul din ea,fie scotzand din spire. Link to comment
Gerula Posted June 20, 2006 Share Posted June 20, 2006 Acum mai conteaza si cu ce masori tensiunile astea.Bine ar fi cu osciloscop.Daca n-ai, folosete aparat analogic, ca ala digital sa-ar putea sa fie "pacalit" de "forma" tensiunii alternative. Link to comment
Recommended Posts