Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

hidrofor fara ejector


Guest ady-petco
 Share

Recommended Posts

Guest ady-petco

Am primit un hidrofor de adancime cu ejector.Adancimea de aspiratie este de 6 m. Problema este ca am o singura teava pana la fantana.Se poate folosi hidroforul fara ejector si cum?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Monteaza ejectorul sus, in apropierea pompei, conectand o teava de 1 1/4" si una de 1". Teava pe care o ai in fantana o cuplezi la ejector in orificiul de 1" care a ramas neconectat. Bineinteles ca in fantana trebuie sa-i pui sorb. In felul acesta ai transformat pompa intr-una care aspira de la maxim 9m.

Link to comment
Share on other sites

Orice hidrofor e mai bun la "impins" decat la "tras". Cel cu ejector are al doilea "parametru" imbunatatit pe seama unui randament mai redus (creste adancimea de extractie de la cei 6-9 metri ai aspiratiei libere pana la vreo 25 si poate si peste).Motiv pentru care multi (si eu!) recomanda instalarea hidroforului LINGA fantana. Constructia unui camin ingropat (cat mai adanc), aduce multiple avantaje (in primul rand tehnice): se reduce pana la eliminare riscul de inghet, se mareste adancimea maxima de aspiratie cu adancimea caminului, se maximizeaza debitul si se reduce astfel consumul de energie, si poate mai sunt si altele.Minusurile acestei solutii: o investitie suplimentara si/sau un efort organizatoric si/sau chiar de munca (eu am facut personal o parte din sapatura, zidarie si turnat betoane), uneori zona e nesigura (cand fantana e in afara proprietatii dv. apare risc de furt sau vandalizare), poate alte probleme.Tehnic, sectiunile de pompare (pompa de aspiratie si cea de refulare, de care nu ai nevoie, desi nu mi-e foarte clar acest aspect) pot fi izolate? In acest caz se lasa pompa de refulare fara apa, in gol.Insa eu cred (nu am avut ocazia sa vad cum arata interiorul acestei pompe duble), ca nu e posibil, deci se produc niste pierderi prin simpla infundare a caii de refulare (teava "mica"); pe de alta parte, nici montarea ejectorului "langa hidrofor" nu mi se pare o solutie buna...Totusi pretul unui hidrofor simplu incepe pe la 300-350 lei...

Link to comment
Share on other sites

Nu exista la pompele de mare adancime "pompa de aspiratie""si "pompa de refulare. Functionarea acestor pompe este relativ simpla: se utilizeaza principiul lui Venturi. O parte din apa ce ar trebui sa iasa pe refulare catre consumator este trimisa catre ejectorul care contine in interiorul lui un sistem Venturi. Folosindu-se efectul Venturi se poate mari adancimea maxima de la care pompa de suprafat poate aspira apa.

O pompa de suprafata are o adancime maxima teoretica de aspiratie de maxim 10.3 m. Cu acest ejector se poate mari adancimea de aspiratie pana la valori de maxim 50 de metri.

Exista doua tipuri de ejectoare si anume E20 si E30. Aceeasi pompa va avea o adancime de aspiratie mai mare dar un debit mai mic cand este echipata cu E30 fata de situatia in care este echipat cu E20.

Daca se astupa orificiul de 1" care duce apa catre ejector si se incearca aspiratia pe o singura teava, cea de 11/4", pompa va avea o adancime maxima de aspiratie mica(6-7 metri) si presiune mica de refulare (adica aproximativ 2 bari). Valorile anterioare sunt valabile pentru pompele monoetajate cu puterea de 750W.

Prin montarea ejectorului in apropierea pompei se obtine o pompa autoamorsanta cu aspiratie de la maxim 8.5-9m.

Pentru maximizarea debitului obtinut se recomanda utilizarea duzei si tubului Venturi de tip E20. (ejectoarele E20 si E30 au corpurile de fonta identice, diferentele de performante fiind date de duza si tubul Venturi).

Principiul Venturi asa cum este el utilizat la pompele de suprafata de mare adancime este explicat in desenul urmator:

Posted Image

Link to comment
Share on other sites

Guest MISU ATU

Pentru a nu deschide alt topic dar in legatura tot cu hidrofoareleam si eu o intrebare:am gasit pe piata un hidrofor METABO cu inoxla pompa propriu-zisa, cu pretul de 650 de lei.Am cautat-o pe net siam gasit-o la850 de lei.As dori sa stiu daca merita sau sa caut altceva...Mentionez ca o sa-l folosesc la o casa de vacanta unde n-o sa fie asa solicitat...am avut o pompa italiana de la Romstal si din cauza ca nu a fost folosita des s-a blocat din cauza malului si s-a ars, oricum am folosit-o 5 ani...Va multumesc anticipat de raspuns!

Link to comment
Share on other sites

Este greu sa primesti un sfat util daca nu spui in ce conditii va lucra hidroforul si ce model de Metabo este acesta:- adancimea de aspiratie;- diferenta de nivel intre put si locuinta;- numarul de nivele pe care il are locuinta;- debit de apa necesar(numar de consumatori, debit/consumator etc).

Link to comment
Share on other sites

Guest MISU ATU

Asa este ,aveti dreptate:-hidroforul este METABO model HWW3000/20 S -putul este sapat la a 2-ua panza freatica adica 38m,dar conform principiului vaselor comunicante luciul apei este la 7 mdiferenta de nivel este 0,casa nu are etaj...-consumatori nu am decat bucataria si baia,scurgerea am facut-ocu o fosa septica italiana cu enzime asa ca am pus si o cada mare... cu jacuzzi doar e casa de vacanta...

Link to comment
Share on other sites

Hidroforul Metabo este facut in China si ambalat frumos in plastic colorat. Pentru brandul Metabo platiti in plus cam 30% fata de cat face un hidrofor similar pe piata. Aveti luciul apei la 7 m si conform principiului vaselor comunicate apa va urca in teava pana cand nivelul se va echilibra cu cel din put. Dar in momentul in care hidroforul functioneaza vor apare pe teava de aspiratie pierderi dinamice de presiune care vor fi simtite de hidrofor ca si cand ar aspira de la o adancime mai mare decat cea reala.Ce puteti face:- alegeti un hidrofor cu aspiratie de la max. 9m si nu de la max. 7 cum este acesta,- sapati exact langa put un camin cu o adancime de 2m sau mai mare,- puneti pe aspiratie teava supradimensionata adica daca pompa are orificiul de aspiratie de 1" atunci puneti-i teava de 1 1/4" sau chiar 1 1/2". Teava o reduceti la 1" imediat in apropierea hidroforului. Punand teava supradimensionata veti reduce pierderile dinamice de presiune de cateva ori astfel ca influenta lungimii tevii asupra perfomantelor de aspiratie a pompei va fi minima.Alegeti un hidrofor care sa intre in bugetul alocat iar furnizorul sa aiba service si piese de schimb.Ideal ar fi un hidrofor Grundfos, Ebara, Pedrollo dar puteti gasi si produse mai ieftine decat cele mentionate de mine si care au un nivel de calitate bun.

Link to comment
Share on other sites

Guest MISU ATU

Asa si am caminul la 2m adancime si teava de 1si 1/4 din pp negru de exterior,problema care am avut-o cu hidoforul vechi a fost malul .nisipul fin pt. ca nu am avut nici un filtru ,fiind casa de vacanta ,si nefiind folosita tot timpul ,cand am venit asta toamna sa scot apa din instalatie, pompa s-a blocat si s-a ars pt. ca scot sigurantele cand plec si la venire am cuplat tot si apa am verificat-o mai tarziu ,pompa era deja incinsa...Acum vreau sa mai maresc caminul si sa montez 2 filtre(pahare modelul cel mai mare) unul cu sita si al 2-lea cu panza (ata) ,daca puteti sa-mi spuneti ar fii necesar si un ejector?Daca da atunci unde sa-l montez inainte sau dupa filtre?Va multumesc de sfaturi, un ajutor nepretuit!

Link to comment
Share on other sites

Nu va trebuie ejector. Nu puneti sub nici o forma filtru pe traseul de aspiratie. Filtrul se va infunda total sau partial si veti distruge elementele interne ale pompei. Puneti filtru doar pe refulare.Ca sa nu vi se infunde pompa va recomand sa curatati putul.Oricum ar fi o mare greseala sa puneti pe aspiratie filtru. Pentru a proteja hidroforul puteti sa-l echipati cu un presostat de minima presiune. Acesta va decupla imediat ce va sesiza ca pe refulare nu aveti presiune deci va va proteja impotriva lipsei apei din put, impotriva blocarii pompei(pompa blocata nu face presiune) si a functionarii cu pompa dezamorsata.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines