Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ao cu alimentare asimetrică


Vlad Mihai
 Share

Recommended Posts

Salut, am terminat recent un proiect cu ajutorul lui Ștefan Nicolae, am făcut un V-A metru digital cu pic. Vrea să mă ajutaţi cu o schemă de amplificator neinversor cu alimentare asimetrică(12v) cu amplificarea reglabilă(semireglabil de 100k). am testat tot felul de scheme dar nu ies cum trebuie. Vreau să am amplific căderea de tensiune de şunt ca să o poată citi cum trebuie ADC-ul pic-ului. Dispun de tl082 sau tl074. Mulţumesc!

Link to comment
Share on other sites

Guest pisica matache

Nu cred ca se pot amplifica tensiuni mici,de genul celor celei existente pe sunt,fara alimentare simetrica.Tensiunea negativa o poti obtine usor,nu inteleg de ce eviti alimentarea simetrica.

Link to comment
Share on other sites

Nu ar trebui să fie probleme, există scheme depreamplificatore de semnal mic (chiar de ordinul μV)utilizând un AO alimentat asimetric.Alimentaţi intrarea neinversoare printr-un divizor rezistivformat din două rezistenţe riguros egale între ele (30 K... 150 K),pe intrarea inversoare aveţi la masă grupul RC, iar rezistenţareglabilă din care modificaţi amplificarea o legaţi între ieşireşi intrarea inversoare. Totul alimentat la cei 12 V de care dispuneţi.

Link to comment
Share on other sites

Guest pisica matache

Varianta de mai sus e valabila pentru tensiune alternativa.Aici trebuie amplificata o tensiune continuua nu un semnal audio.Tensiunea negativa se poate obtine cu un convertor simplu,de ex cu 555.Ce tensiune maxima ai pe sunt?

Link to comment
Share on other sites

Da. am găsit ceva cu lm555... Dar trebuie să testez dacă poate şi +-12v. schema care o am eu poate +-5v, dar mă compli cu alt montaj şi mai bin iau un traf mic de 2x9 şi cu zenere de 12v şi gata treaba. Păi şuntul e de 0.05R picul afişează maxim 5A deci ar fi 0.25mV pe el la curent maxim.

Link to comment
Share on other sites

Guest pisica matache

Pe o,o5R la 5A vei avea 250mV,nu 0,25mV.Ce tensiune trebuie sa oferi picului la 5A?Adica ce amplificare va avea AO?Nu cred ca ai nevoie de -12V;o tensiune negativa de cativa volti e suficienta.

Link to comment
Share on other sites

DA, scuzele mele am mâncat un 0. păi amplificarea am regla-o de 20. conform softului. Am făcut montajul cu alimentare simetrică în aer şi merge bine. Dacă mai tare mă complic mai bine iau un traf din ăla mic de prin casetofoane. Sau mă apuc de meşterit la un încărcător de telefon să văd ce iese din el. Idei sunt dar nu vreau să mă complic :limb:

Link to comment
Share on other sites

Vezi schema atasata.Ar trebui sa mearga cu LM358. Daca nu merge, probabil ca va trebui sa folosesti un OpAmp rail-to-rail. Dar eu cred ca merge cu 358 ptr ca accepta tensiune de mod comun egala cu 0.Atentie mare la conectarea masei. Sursa primara NU este la masa iesirii. De asemenea, trebuie analizata foarte bine pozitionarea rezistentelor de 10K in raport cu suntul. La rezistente sunt de 50mOhmi, orice bucata de fir in plus introduce erori f mari.Am presupus ca picul ia 0-5V pe intrarea ADC. Daca vrea mai putin, reduci castigul micsorand rez de 200K Sunt multe presupuneri ptr ca nu ai postat schema, dar ideea e cam p-acolo.Bafta!post-879-139829500957_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

cirip, în schema dată de tine, curentul de măsurat (maxim 5A) e luat din sursa de 12V.

Cum fac dacă vreau să măsor, de exemplu, curentul care trece printr-un bec înseriat cu o baterie de 1.5V?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines