Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Testare rapida LED-uri


 Share

Recommended Posts

Foarte bine!, altii poate ca nu stiau inca, si nu vii cu un amendament, ceva la discutie?De exemplu, pe schema multimetrelor digitale, ai remarcat ca, atunci cand conectezi LED-ul la bornele C-E cu polaritate corecta (sa deschida jonctiunea), curentul este limitat de un rezistor de doar 10 ohmi? Daca bateria de 9V este proaspata si alcalina, nu cumva se exagereaza cu tensiunea aplicata LED-ului ( si, totodata, cu viata bateriei)? Deci, eu i-as spune rusului, care a improvizat conectorul din agrafe de birou, sa lipeasca pe conectorul exterior un rezistor suplimentar.

Link to comment
Share on other sites

E grea rusa, insa din fotografii se intelege cam totul.Testarea ca dioda (/buzer) aplica LED-ului o tensiune redusa, astfel ca el lumineaza slab si trebuie sa-l observi in umbra, daca esti la lumina zilei. Trece prin el cam 1 mA.Se poate mari curentul/ luminozitatea aplicand tensiune de la C-E, dar cu un rezistor de limitare suplimentar. Oricum, in ambele cazuri afisajul se duce la 1.

Link to comment
Share on other sites

Da, sunt o multime de oferte de traducere, totusi trebuie cautate cele care ofera dictionar tehnic. Eu cer traducerea in engleza sau in franceza, pentru ca traducerea in romana este deficitara.La capitolul joaca: Am improvizat un tester de LED-uri alimentat din deget: 10...15 apasari usoare cu degetul pe traductorul piezo ceramic, apoi conectarea LED-ului, care produce un miniblitz si o stigere lenta in 2...3 secunde. Dupa cateva secunde de odihna (LED-ul deconectat), condensatorul ofera din nou energie, din cea stocata in dielectric. Condensatorul are capacitatea 10...100 microF.

post-28085-139829500903_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest andreimihai3

Mda, rusii ofera multe gratis in timp ce altii iau bani pt un biet datasheet. Pe vremuri Tehnium dadea scheme detaliate, apoi s-a adaptat pietii si a trecut pe reclame. Publicau multe, scheme de prin Elektor, scheme rusesti la care nu modificau valorile. Rusii au inventat multe, daca nu ma insel scheme cu tranzistor cu baza la masa sau elementul Turcenkov si multe altele.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines