Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Impuls electric 1kV 3 kA


Guest PereuIon

Recommended Posts

Guest PereuIon

Salut tuturor. Eu ma numesc Ion. Ma ocup de ceva timp de proiectarea dispozitivelor electronice insa comanda care am primit-o de la un doctor in fizica m-a mirat chiar si pe mine. El mi-a spus sa-i fac un aparat care sa aiba la iesire 3000A la 1000V. El mi-a spus ca are nevoie de citeva impulsuri mici (mai precis un impuls rectangular timp de 3*10^-5). Nu am facut niciodata un aparat la asa putere. De aceea as avea foarte mult nevoie de ajutorul vostru. Astept idei, sugestii. Orice parere conteaza.

Link to comment
  • Replies 31
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest PereuIon

o idee ar fi incarcarea unor condensatori de capacitate mare iar daca timpul de descarcare cu maxim de sarcina e de fractiuni de secunda e realizabil. trebuie construit un montaj ridicator de tensiune gen triplor si un montaj trigger

Mersi mult. Dar o problema cam mare mai este si gasirea pieselor care rezista la asa putere
Link to comment

El mi-a spus sa-i fac un aparat care sa aiba la iesire 3000A la 1000V.

Mie mi se pare o gluma. Puterea, chiar si pentru o perioada scurta de 3*10^-5 (Ce or fi astea? Zile, ore, litri? Sa presupunem ca secunde :) ) este de 3 Mega Watti. O casa are sigurante de 10A, deci putere maxima in jur de 2KW, dar daca faci un scurt-circuit la priza, bubuie ca la Verdun.

 

Astept idei, sugestii. Orice parere conteaza.

Energia eliberata in 3*10^-5s ar fi de 90J. Asta s-ar inmagazina intr-un condensator de 180uF la 1000V.

Ca sa obtii 3000A chiar si in scurt circuit, ar trebui ca ESRul condensatorului acela ipotetic sa fie de 0.3 Ohmi. Exista asa ceva? Daca da, la ce pret?

 

Parerea mea e sa nu-ti pierzi timpul abordand un astfel de proiect.

Link to comment
Guest PereuIon

Referitor la buget asta nui treba mea. El o spus sai proiectez schema si sai spun ce sa cumpere restu ii treaba lui.

Acum referitor la schema: am gasit metoda ca sa optin pe o perioada scurta curent de 3000A la 1000V

(Ideea e aproximativ ata http://www.cqham.ru/uu1.htm ). Si stiu cum pot sa fac impulsuri ractangulare. A mai ramas de combitat acestea (cred ca asta e si cea mai mare problema). Asta e intradevar foarte greu pentru ca nu exista asa tranzistor care sa tie asa putere. De aceea mam gindit sa folosesc citeva tiristoroare (pentru cei care nu stiu cei asta http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0% ... 0%BE%D1%80 ). Sper sa mearga.

Link to comment
Guest Mircel

mam gindit sa folosesc citeva tiristoroare (pentru cei care nu stiu cei asta... Sper sa mearga.

...Oroare, Ioane din Pereu!

Tu-ţi baţi joc de noi sau de tine?

Link to comment

Fiti mai ingaduitori, colegul este din Rep. Moldova si a fost multi ani obisnuit doar cu lb.rusa, asa au fost vremurile. Mai bine i-ati da o solutie practica la ce solicita, sau eventual un aviz negativ (despre sansele de reusita la nivel de amator).

Link to comment
Guest Mircel

despre sansele de reusita la nivel de amator...

La nivel de amator nu are nicio şansă. Practic, este imposibil.Poate să-l refuze elegant pe d-l doctor fără ca acesta să aibă vreun motiv de supărare.
Link to comment

Se numeşte tiristor, sau tiristoare dacă sunt mai multe.

 

Ce vrei tu să obţii e imposibil de făcut la nivel de amator. În plus, este foarte periculos să experimentezi cu tensiuni şi curenţi aşa de mari. La asemenea puteri, cunoştinţele despre electronică nu mai sunt suficiente. Ai nevoie şi de cunoştinţe foarte avansate despre energetică şi fizică.

 

Nu ai şanse să duci treaba la bun sfârşit, aşa că îţi pui viaţa în pericol degeaba.

Sfatul meu este să abandonezi proiectul ăsta.

Link to comment

...(Ideea e aproximativ ata http://www.cqham.ru/uu1.htm ). ...

Nu cred ca e prea inspirata ideea asta, multiplicatoarele de tensiune se intalnesc in aplicatii de curenti mici, e dificil de gasit componente.

... De aceea mam gindit sa folosesc citeva tiristoroare...

Asa da, cu asta sunt de acord. Tiristoarele sunt cam singurele componentele accesibile cu care te-ai putea gandi sa te arunci la tensiuni si curenti atat de mari. Asta, bineinteles, numai sub forma de impuls. Tiristoarele, in montaj cu transformatoare de impuls.Totusi, mai intreaba-ti fizicianul daca n-a gresit ceva privitor la ordinul de marime (intensitate, durata).Iti dau totusi un punct de plecare, o idee pusa in practica la scara mai mica, 5KVolt la 5A, obtinuti cu tiristoare rapida se mica putere in ideea de a o aplica la scara mai mare, vezi pana unde te poti intinde cu componente gasibile:post-7511-139829501486_thumb.jpgpost-7511-139829501513_thumb.jpgMontajul a fost realizat practic de catre dl. ing. Andrei Ciontu (cu care am colaborat un timp).PSSper ca ai inteles ideea.Impulsurile le culegi din secundarele unor transformatoare.Mai multe transformatoare, comutate de tiristoare.Bine ai venit pe forum, si scuze pt ironiile colegilor, e mai usor sa ironizezi decat sa explici cu frumosul.Chiar daca ai dificultati cu limba romana, ai putea fi totusi mai atent cand scrii, reciteste textul inainte de a posta, eventual corecteaza-l cu Edit, daca ai apucat sa postezi. Greselile gramaticale fac impresie proasta.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines