Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum alimentez un LED pe casa scarii?


 Share

Recommended Posts

Tot fura becul si sa intamplat sa ma pipai cu un vecin ca sa nu ne dam cap in cap, asa e de intuneric. Am un LED Nichia cu specificatii 3.4V 800mA 283lumeni.Vreau sa-l pun pe un radiator si sa incastrez tot montajul intr-o cutie de plexiglas transparent de 1cm grosime si sa-l prind in dibluri in perete si sa ramana acolo (sper) mult si bine. Am masurat tensiunea pe scara si era 238V.Ma gandesc sa iau in calcul 250V alimentare, 3V pe led si 3-4 sute mA sa fiu sigur ca nu se arde.Banuiesc ca trebuie intai sa redresez tensiunea dar nu stiu ce diode sa folosesc si daca trebuie si ele montate pe radiator...Ma puteti ajuta in continuare...?

Link to comment
Share on other sites

Intai trebuie sa te hotaresti asupra unui led ;cei de la Zexstar dau la ledurile lor cum ca lumineaza aproximativ ca un bec de n wati .

Plexicul frontal trebuie sa fie difuzor de lumina ,ceva in genul sticlei de la lampile stop de la masini. Asta se poate face cu ajutorul unei rigle prismatice din metal care se aplica calda pe pexicul marcat anterior .

Revenind ,ce bec e de inlocuit (puterea) si la ce led te-ai gandit?

Aha, Nichia de 280lm .

Ce configuratie folosesti ?traf/condic/smps

Link to comment
Share on other sites

La 400mA ai 0,6 *283=170 lm , un condensator de 5,6uF/400V (condensator de pornire motoare) urmat de o punte redresoare iar ledul serie cu o rezistenta 6R/5W .Traf.

Link to comment
Share on other sites

Guest pisica matache

Condensatorul e musai sa fie de 5,6 micro.Nu e musai de motor.Poate fi de cc,la cel putin 600V.Poti pune in paralel,valori mai mici,dar toate peste 600V.Nepolarizati,nu electrolitici!Condul se inseriaza cu puntea,de un amper la minim 400V,sau patru diode 1N4007,pe alternativ.La iesirea puntii,legi ledul.Rezistenta o inseriezi unde vrei,ori cu condul,ori cu ledul.Daca folosesti o valoare mai mare de 5,6 micro,poti arde ledul.Daca folosesti o valoare mai mica,vei avea curent mai mic,lumina mai putina.Poti pune in paralel cu ledul,un electrolitic de cateva sute micro.Altfel lumina ledului va palpai cu 100Hz,dublul frecventei retelei.Mare atentie in timpul testelor;exista riscul de electrocutare,montajul fiind conectat direct la 220V.

Link to comment
Share on other sites

Am gasit un cond de ala prin casa dar e prea mare cam cat 2 baterii R20, plus ca e sters si nu se mai cunoaste nimic pe el, dar am dat peste un incarcator Sony Ericsson pe care scrie:INPUT 100-240V ~ 150mA 50-60HzOUTPUT 5.1V - 450mAL-am desfacut si nu ma asteptam sa gasesc asa montaj complicat. Cred ca e ok sa-l folosesc pe asta, nu? Mai ales ca e mic...

post-45158-139829498096_thumb.jpg

post-45158-139829498117_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

As sugera sa mai adaugi urmatoarele componente:

 

- o siguranta de cca 1A, cu timp de raspuns mediu sau lung

- un varistor pentru protectie la supratensiune (altfel trec varfurile direct prin led)

- eventual o rezistenta NTC de limitare a curentului de pornire in serie cu siguranta, de genul asta, trebuie sa se gaseasca si prin Romania asa ceva.

Link to comment
Share on other sites

Siguranta are (nu e de sticla ,e o rezistenta fuzibila) ,varfuri importante dupa bobina de iesire nu cred ca apar dar trebuie inserat un NTC pt inrush current http://www.amwei.com/views.asp?hw_id=64 .

Rezistenta potrivita pt led o gasesti cu Yenka ,tensiunea de iesire al alimentatorului o afli masurand tensiunea la borne a unei rezistente =U/I => 5/0,4=~ 12,5 ohmi (15R).

Link to comment
Share on other sites

Guest pisica matache

As sugera sa mai adaugi urmatoarele componente: - o siguranta de cca 1A, cu timp de raspuns mediu sau lung - un varistor pentru protectie la supratensiune (altfel trec varfurile direct prin led) - eventual o rezistenta NTC de limitare a curentului de pornire in serie cu siguranta, de genul asta, trebuie sa se gaseasca si prin Romania asa ceva.

Cred ca circuitul e prevazut deja cu o ''siguranta rapida'',ledul.Daca condul intra in scurt,ledul se arde instantaneu,''protejand'' restul componentelor.Eu zic ca farmecul schemei consta in simplitate;pe de alta parte,exista surse mai sofisticate care nu sunt protejate cu varistor...In cazul de fata,un electrolitic de 470-1000 micro,in paralel cu ledul ,pe langa filtrarea tensiunii,ar asigura si protectia la eventuale varfuri de tensiune.Oricum s-a renuntat la idee,in favoarea unei surse gata facuta.
Link to comment
Share on other sites

Cred ca circuitul e prevazut deja cu o ''siguranta rapida'',ledul.Daca condul intra in scurt,ledul se arde instantaneu,''protejand'' restul componentelor.Eu zic ca farmecul schemei consta in simplitate;pe de alta parte,exista surse mai sofisticate care nu sunt protejate cu varistor...In cazul de fata,un electrolitic de 470-1000 micro,in paralel cu ledul ,pe langa filtrarea tensiunii,ar asigura si protectia la eventuale varfuri de tensiune.Oricum s-a renuntat la idee,in favoarea unei surse gata facuta.

Din moment ce s-a renuntat la idee, restul discutiei are doar scop didactic, asadar cine doreste se poate opri aici din citit.Insa sunt cateva afirmatii si argumente care necesita corectii, deoarece denota practici ingineresti gresite, precum si unele lacune in cunostinte.1. folosirea unei componente (ledul in cazul de fata) in locul unei sigurante este gresita din punctul meu de vedere din urmatoarele motive:1.a. nu se foloseste o componenta scumpa in locul uneia ieftine pentru a proteja montajul, asta e scopul sigurantei.1.b. siguranta are caracteristici bine definite in ce priveste comportamentul in caz de supracurent, concret: intrerupe circuitul peste un prag bine definit al curentului. Alte componente nu au un comportament deterministic in astfel de cazuri si in cazul de fata e bine de stiut ca cel mai probabil defect al unui led de putere in caz de supracurent este un scurtcircuit si nu o intrerupere (conform Cree si Philips, f. probabil valabil si pentru Nichia). Prin urmare, in caz de supracurent, ledul NU se comporta precum o sigurante.1.c. exista norme de siguranta (in cazul nostru, EN 60231 pentru module cu leduri si EN 60598 pentru corpuri de iluminat) care necesita in mod explicit un comportament sigur (in sensul de a nu prezenta risc de ranire pentru persoane, risc de incendiu, etc) al dispozitivelor in cazul in care apar anumite tipuri de erori . O siguranta corect dimensionata ajuta foarte mult in obtinerea acestui comportament sigur. Probabil ca acest aspect e mai putin interesant pentru aplicatii hobby, iar continutul normelor respective nu e accesibil oricui (accesul la textele normelor costa), insa e bine de retinut acest lucru.2. faptul ca exista surse mai sofisticate care nu sunt protejate cu varistor nu reprezinta un argument valabil, depinde de particularitatile circuitului (cat e de sensibil la varfuri de tensiune, in cazul de fata ) si de foarte sensibil) si de "calitatea" design-ului respectiv. E relativ usor sa creat dispozitive care sa fie conforme cu normele in vigoare, insa adesea realitatea din reteaua de alimentare depaseste cadrul de testare impus de norme si atunci ramane la latitudinea producatorului sa adauge protectie sau sa faca economie. Faptul ca adesea e preferata varianta a doua n-ar trebui sa mire pe nimeni, in prezent produsele electronice de larg consum au devenit foarte ieftine, dar si cu o durata de viata scazuta.Stiu doar ca personal n-as folosi montajul asa cum e desenat mai sus alimentat de la aceeasi priza cu un aspirator ori masina de spalat. Simplitatea e buna doar daca e o simplitate inteligenta si functionala, altfel reprezinta doar un design incomplet.3. Un condensator paralel cu ledul ar ajuta, daca e dublat de altul / altii de capacitati mai mici (si cu ESR-uri mai mici). Dar e mai simplu de folosit 2-3 condensatori in locul unui varistor? Doar pentru eliminarea riscului varfurilor de tensiune nu, pentru filtrarea tensiunii si reducerea / eliminarea flickering-ului pe led, da.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines