Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum schimb referinta la un semnal ?


mircang9
 Share

Recommended Posts

Semnalul este ca in figura. Referinta este Vdd/2. Vreau sa schimb referinta la 0 adica sa nu oscileze in jurul tensiunii Vdd/2 ci in jurul masei ( 0 V ). Vreau sa fac asta fara sa apelez la o tensiune negativa daca se poate.O schema ceva va rog.Va rog foarte mult sa ma ajutati ***Va multumesc *** :jytuiyu

post-23035-139829496714_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 109
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

nu stie nimeni ? :jytuiyu Vreau ceva simplu, va rogUn separator diferential cu trafo 1:1 n-ar putea face asta ? Semnalul de sus vine bagat pe linie telefonica.Poate scap de schema cu amplif operational si mai ales de tensiune negativa ca nu vreau sa ma complic cu regulatoare 79xx.

Link to comment
Share on other sites

L-am bagat printr-un condensator pana sa postez acest subiect. Am pus un condensator electroliticcu borna de + la intrarea de semnal si cu borna minus spre montajul care preia acest semnal,dar tot nu dispare referinta Vdd/2. Mai exact observ asta intrucat trec semnalul printr-un AOfolosit ca comparator. La intrarea inversoare trebe sa pun un divizor rezistiv ca sa am prgul de comparare la Vdd/2. Daca pun borna inversoare la masa direct nu mai iese nimic din operational.Atasez schema. O sa pun condensatorul invers. O sa incerc si unul nepolarizat.

post-23035-139829496929_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Am pus si invers condesatorul de 1uF electrolitic dar tot degeaba.Am pus un condensator nepolarizat de 2,2 uF dar tot degeaba.Am pus un condensator nepolarizat de 0,1 uF ( 100 nF ) dar tot degeaba.Specific ca cu condensatorul de 2,2 uF iese ceva de genul din figura dar nu e bine. Trebe sa iasa un semnal dreptunghiular. Vreau sa folosesc acest AO pe post de convertor din semnalsinusoidal in semnal dreptunghiular.Cu condensatorul electrolitic si cu cel nepolarizat de 0,1 uF iese zero totdeauna adica nimicdin AO.

post-23035-13982949704_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Merge cu transformator. Legi, in primar la o borna semnalul si la cealalta VDD/2 (referinta). Acuma vezi de unde iei referinta, sa ai impedanta de iesire asortata (cu transformatorul), sa nu bagi direct o referinta din microcontroller, sau de dupa un divizor rezistiv, direct, fara buffer. Cam care e plaja de frecvente si voltajele pe secundarul transformatorului?

Link to comment
Share on other sites

Ideea cu condensatorul "DC blocking" e ca el trebuie sa se incarce cu acel Vdd/2.Intrarea [+] a opamp-ului are impedanta teoretic infinita si deci nu-l incarca, condensatorul comportandu-se ca un simplu conductor, in loc sa se comporte ca o baterie de -(Vdd/2)V. Deci mai trebuie pusa o rezistenta de la GND la condensator, pe partea cu plusul opamp-ului.Dar pentru ca astfel vom obtine un filtru RC trece-sus, trebuie aleasa rezistenta in asa fel incat frecventa semnalului sa fie in banda de trecere a filtrului.Valoarea lui R pentru frecventa de taiere (adica punctul unde se termina banda de taiere si incepe banda de trecere a filtrului) e data de formula:R = 1 / (2*pi*f*C)Dar pentru ca in acea regiune avem deja o atenuare de 3dB, in practica se calculeaza pentru o frecventa de 10 ori mai mica.Inlocuind valorile, iar pentru f am luat 100Hz (de zece ori mai putin decat 1kHz cat am banuit ca iti trebuie), imi iese 159 ohmi. Bineinteles ca se poate pune o rezistenta mai mare, chiar 1k, dar asta nu face decat sa "coboare" mai lent centrul semnalului de la Vdd/2 la 0 la pornire.

Link to comment
Share on other sites

Am citit posturile voastre si mi se par interesante. O sa le pun in aplicare. Mai intai o sa incerc ideea ta cu FTS aplicat pe intrarea neinversoare a AO. Maine dimineata.

 

Ce ma gandisem eu pana sa citesc ultimele voastre doua raspunsuri: >>>

 

Am o placa cu separator diferential cu trafo 1:1 dar care normal este folosit ca circuit sumator de

semnale si care le uneste la iesire. Gama de frecvente este in domeniul audio mai exact vocal:

300 Hz - 4 KHz. Ca tensiuni de lucru ar fi pana in maxim 5V.

 

Ma gandeam sa interpun un filtru de emisie vechi. La receptie pun un filtru digital IIR cu dsPIC33F.

Am observat ca daca pun direct filtrul digital la iesirea din emitator ( care scoate semnalul din prima figura ) deoarece semnalul din emitator nu are ca referinta masa, nu lucreaza evident filtrul digital.

Filtrul de emisie mai vechi este cu bobine de ferita si condensatoare. O sa incerc maine dimineata.

Se poate sa scoata semnalul filtrat si cu referinta la masa si nu la Vdd/2.

 

Curios ca filtrul de emisie vechi analogic face filtrarea chiar daca semnalul de la emitator nu are referinta masa.

 

AO de mai sus vine pe receptor cand am pus emitatorul direct legat la receptorul cu microcontroller care preia semnalul dreptunghiular si masurand perioadele demoduleaza semnalul FSK.

 

Schema este in ordinea urmatoare:

 

Semnal digital-> Emitator FSK ( adaptat la impedanta liniei telefonice de 600 ohm ) -> Filtru emisie analogic cu bobine si condensatoare -> linie telefonica -> Filtru receptie digital IIR Butterworth cu dsPIC33F de ordinul doi -> receptor FSK cu microcontroller PIC16F care masoara perioadele si astfel

demoduleaza semnalul FSK reconstituind semnalul digital aplicat la intrarea in Emitatorul FSK ->

semnal digital reconstituit.

 

Bitii la semnalul digital au ca durata 20 ms adica rata baud ( viteza de transmisie ) este mica

adica 50 bps.

 

Folosind Filtrul de emisie analogic pe post de filtru si de schimbator de referinta de la Vdd/2 la masa poate scap de ideea de a folosi transformatorul diferential.

 

Schema recomandata ( daca am inteles bine ) de 10vid am pus-o mai jos.

Semnalul la intrare modulat FSK contine frecvente de 630 Hz ( pentru 0 logic ) si 690 Hz ( pentru 1 logic ).

Va multumesc foarte mult pentru idei ***

 

:dans:

 

Tot respectul pentru voi ***

 

:aplauze

post-23035-139829497046_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Interesant subiect. Dar totusi nu am inteles urmatorul lucru. Semnalul din prima figura e inainte de filtrul digital, da?. Filtrul digital nu are cumva intrare diferentiala (dsPIC-ul ala)? Vrei sa bagi direct intr-un convertor A/D semnalul ala (de la filtrul digital)?

Da l-am aplicat de dimineata inainte de filtrul digital. Nu s-a stricat. Filtrul digital este perfect functionabil. L-am programat eu. Nu a fost usor dar pana la urma amreusit. Este un filtru IIR Butterworth digital filtru trece banda FTB cu o banda de trecere restransa de ATENTIE !!!! : DOAR 60 Hz. 690Hz - 630Hz = 60 Hz. Restul frecventeloradica cele mai mici de 630 Hz si mai mari de 690 Hz sunt eliminate. Testarea am facut-o cu MATLABu 7.Filtrul digital l-am retestat cu placa de sunet de la calculator. Filtrul digital nu are intrare diferentiala. Filtrul analogic de emisie vechi nu are intrare diferentiala. Ambele filtre au la intrare semnalul si masa.Filtrul digital lucreaza la 40 MIPS ( Fosc = 80 MHz si cu Finstructiune = Fosc/2 = 40 MHz ) cu convertor A/D pe 12 biti. Receptorul FSK cu PIC16F doar masoara perioadele si asa demoduleaza. PIC16F lucreaza la 20 MHz si are Finstr = Fosc/4. Semnalul modulat FSK de la iesire din filtrul de receptie digital trebe sa-l convertesc in semnal dreptunghiular cu amplitudine de 5V si il aplic la un pin de intrare digitala in PIC16F, iar pe un pin de iesire digitalascot semnalul digital demodulat si reconstituit.
Link to comment
Share on other sites

Salut,339 e un pic cam comparator. Nu e chiar operational, dar e potrivit scopului. E posibil sa ai oscilatii la tranzitii. daca e asa, ii mai punem niste rezistente ca sa-i dam niscai histerezis si sa-l vindecam de oscilatii.Pe de alta parte, nu inteleg de ce nu faci demodularea cu dsPICul? Daca filtrezi cu IIR, inseamna ca ai putine calcule de facut si ai timp berechet.daca nu stii (inca) sa demodulezi, macar scoate semnal digital. Daca la iesirea filtrului IIR lucrezi in complementul fata de 2, o simpla citire a bitului de semn si scoaterea la un port al dsPICului face exact ceea te straduiesti sa faci cu 339.

Link to comment
Share on other sites

Persista problema cu filtrul IIR. La teste functioneaza bine adica la testele cu placa de sunet, insa cand il bag pe linia telefonica sa filtreze ca FTB la receptie din linia telefonica nu scoate nimic. Ma gandesc la faptul ca convertorul A/D nu are referinta negativa setata la sub 0V adica Vref+ = Vdd si Vref- = Vss = 0V pe cand semnalul de pe linia telefonica oscileaza in jurul valorii de 0V. In schimbADC converteste doar semnale intre 0V si Vdd ( 3.3V ). Bitii VCFG din AD1CON2 sunt 000. Asta inseamna ca semnalului de pe linia telefonica trebe sa-i schimb referinta ( linia medie de oscilatie ) de la 0V la 3.3V/2 sau AVdd/2 = 1.65V. Asa cum este acum scoate zero mereu cand il leg la linie. Nu stiu cum sa fac aceasta schimbare.Si alta problema legata de faptul ca filtrele vechi pasive cu bobine si condensatoare folosite pana acum ca filtre de receptie trece banda FTB sunt pasive: au doar masa si intrarea si iesirea, pe cand filtrul digital are in plus pinul de alimentare.N-am la dispozitie un osciloscop digital. Folosesc doar osciloscopul din calculator ( un soft ) care arata doar formele semnalului si nu componentele continue AC/DC etc.

Link to comment
Share on other sites

N-am la dispozitie un osciloscop digital. Folosesc doar osciloscopul din calculator ( un soft ) care arata doar formele semnalului si nu componentele continue AC/DC etc.

Nu ai neaparata nevoie de osciloscop ca sa vezi pe ce valoare medie este centrata tensiunea din line. Foloseste un banal multimetru digital comutat pe tensiuni continui. Prin natura executiei masuratorii iti va extrage componenta continua.Intr-adevar, este musai ca semnalul sa fie centrat pe Vcc/2 si amplitudinea sa nu depaseasca Vcc/2. Ceva nu este in regula daca IIRul scoate numai zerouri. Dar repet, poti face masuratori cu un banal multimetru digital.Ca sa discutam mai la obiect, te rog posteaza schema intrarii in dsPIC si tensiunile continue masurate pe calea de semnal cu linia conectata. De asemenea ar fi de interes o captura a buferului de intrare, ca sa vedem si noi "ce vede" ADCul. Bafta!Cirip
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines