kappa_ii Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 pentru frezare aluminiu 6061 ce freze se recomanda si la ce turatii ?stiu ca turatia depinde de tipul frezei de avans etc , dar doresc sa stiu care este limita superioara minim necesara . Link to comment
katran Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Freze de carbura ( carbide nano ) , 2 sau 3 dinti , helix 45-60 grade , viteze de avans intre 30 si 60mm/s , adancimi de avans intre 0.5-2mm . Vitezele de avans se coreleaza cu adancimea de taiere si diametrul frezei . La freze mici ( 3-6mm ) , avansezi rapid , iar la freze mari ( 8-12mm ) , mai usurel ... Teoretic , spanul trebuie sa fie gros de 0.1mm , rece . Pulverizezi WD-40 ( mist cooling ) sau gaz , pentru un finish de calitate . Indepartezi spanul din zona de lucru ( canal , gaura , etc ) , sa nu-l mai ameteasca freza inca o data ... Tot ce am spus mai sus se bazeaza pe experienta proprie si nu este neaparat necesar corect . Este posibil ca in functie de puterea si viteza motorului de frezare sa-ti trebuiasca alte valori ... Succes. Link to comment
kappa_ii Posted September 22, 2012 Author Share Posted September 22, 2012 multumesc pentru raspuns .ma intereseaza la ce RPM minim necesar se poate freza . am capul de freza + pensete etc . dar rulmentii lui nu sunt de turatie mare . Link to comment
katran Posted September 22, 2012 Share Posted September 22, 2012 Turatia este direct proportionala cu viteza de avans corelata cu adancimea de taiere . Ca exemplu , eu am frezat aluminiu in conditii decente si la 2500-3000rot/min ... motor de 275W , penseta MT3 , freza de 10mm . Fugeam cu 20-25mm/sec , la o adancime de de 0.4mm . Este adevarat ca trageam de masina cu steppere de 6N/m ( doua longitudinal si unul transversal ) . Se incalzea destul de tare , dar raceam cu WD-40 . Link to comment
kappa_ii Posted September 22, 2012 Author Share Posted September 22, 2012 da suna bine - rulmentii actuali din cite vad sunt la 8000rpm , dar nu cred ca merg la mai mult de 6000 in regim normal .motorul este de 720w - pensete de la 2 la 8mm , motoarele pe freza mea sunt de 11Nm si freza nu este mare - in final are 170mm cu 310mm y-x si 10.5mm pe z . greutate - vre-o 150 kg . eu am nevoie sa frezez ipredominant in duraluminiu 6061 sau 7075 si rar in otel . Link to comment
Recommended Posts