Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect comun de preamplificator audio Hi Fi

hpavictor

Recommended Posts

• Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• zal

4

• doru77

4

• hpavictor

2

• albasete

1

Top Posters In This Topic

Sa vedem schemele la care te gandesti tu Victor :nas: banuiesc ca vei pune intrari nebalansate si balansate , phono .. se vrea a fi un preamplificator versatil? corectiile vor fi realizate analog sa digital? ar fi o treaba sa aiba si o intrare coaxiala pentru semnal digital..

Este binevenita, in completarea proiectelor de amplificatoare. Preamplificatoare nu cred ca au fost abordate ca si proiect comun. Pot participa si incepatorii? (intreb, nu dau cu parul)

Ca utilitate practică, preamplificatoarele sînt depăşite azi, nu mai există surse de semnal mic, gen doză de pick-up, poate doar microfoane dinamice. Tonurile se corectează azi în bucla de reacţie a amplifurilor cu semiconductori, scăpînd de zgomot, alimentări... În plus trebuie precizat de la început cărui tip de amplif i se adresează, cele cu semiconductori se pot lipsi de un preamplif separat, din considerentele de mai sus, iar cele pe lămpi nu au nevoie de corecţii (în marea lor majoritate).

Totuşi, ca schemă bloc ar fi următoarele, de la mufele de intrare spre ieşire:

1. Preamplif de semnal mic (doză sau microfon).

2. Selector surse.

3. Corector de ton.

4. Etaj ieşire, cu controlul de volum, balans.

5. Modul indicator (vu-metru...)

6. Mut.

7. Sursă de alimentare.

Cele cu roşu sînt esenţiale.

Sper să nu fie încă o fumigenă acest subiect.

De preamplificatorul de semnal mic ne putem lipsi, ramanand pentru o abordare separata. Dar va putea fi initiat si un proiect de genul asta pentru cei care mai folosesc platane. Si mai sunt!

Am ajuns la a n-shpea versiune de preamp din care primele 10 nu m-au multumit si au fost un mare fas .Am in vedere selectorul meu de surse si volumul cu r2r, dar pe partea de preamplificare am facut vreo 6 variante cu lampi si vreo 5...6 variante cu opampuri si nici una nu m-a multumit.L-as vedea preapliful cu lampi si cu OP ca sa alegem fiecare ce e mai bun.Versiuni de incercat : 1. Lampa repetor pe catod --->R2R volum/LCD /Telecomanda ---> lampa amplificator 2...10x maxim2. AO NE/LM --->R2R volum/LCD /Telecomanda ---> BUF (de la TI) sau combinatiide ale celor 2 .Ma intreb care ar fi mai bine.NU imi doresc :-zgomot de fond-brum-distosiuniImi doresc :-amplificare in total maxim 10-transparenta-adaptare perfecta la diferiteimpedante/cabluri /deviceeventual un control de volum bass/inalte by-pasabil tot din telecomanda

Personal as renunta la corectiile de ton, dar cu posibilitatea interconectarii unui EQ pentru situatiile cand sursa de semnal sau proprietatile spatiului de auditie ar cere-o. Daca comutarea s-ar face din telecomanda, ar fi si mai bine.

Asta ar fi mai util. Singura observaţie personală, e că digitalizarea excesivă m-ar deranja. Zilele astea se observă la iubitorii de muzică (evit termenul ''audiofili'') o întoarcere la simplitatea comutărilor analogice, care lucrează direct cu semnalul, fără alte piese electronice. Unii evită şi folosirea releelor în calea de semnal.Ideal ar fi un preamplificator pasiv. :rade:

Comutator mecanic versus releu? Banuiesc ca releele Reed lucrand in vid, deci contacte mai putin supuse oxidarii, asigura o mai buna calitate a comutarii. Plus posibilitatea conectarii in paralel a altor circuite, cum ar fi diferite variante de semnalizare a intrarii conectate.

Vreau si eu :rade: .........................1---------.una intrare MM/MC cu selector2--------- 5 intrari line in care 2(balaced xlr) 3----------volum motorizat(telecomandat)4--------- mute5---------- balance6 ----------amplificare globala x107-----------control ton cu bypass8----------- iesire balanced/normala(xlr si rca)9----------- alimentare separata10----------iesirea pe transformator se intelege11----------all tube(eventual J-fet pt MC sau traf ...)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines