Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Karlson Speakers


Recommended Posts

  • Replies 26
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Merita studiat acest principiu : http://gainclone.com/Karlson/index.php?board=1.0Spor la treaba !

Nu stiu de unde ai mai gasit site-ul despre Karlson!!!Mi-am batut capul cu el la jumatatea anilot '70, cand am stricat si o multime de placaj gros. La acea vreme nu am dispus, din intamplare, decat de cateva schite aduse din State de cineva care lucrase acolo in agricultura si avea si pasiunea muzicii. Fusese incantat de o astfel de incinta echipata cu un Altec Lansing 12" F.R..Pana la urma, un difuzor E.I. a fost cel mai bun din ce am putut incerca.Trebuie mult de "scarmanat" in ea, si, necesita un F.R. bun, care sa usureze experimentele( altfel: timbru = coloratie = distorsiune - un clasic in viata!).Acum vad si o multime de date si se gasesc si difuzoare bune (dar scumpe). Nu merita utilizarea de difuzoare mici sau cu Fs f.jos (de altfel si F.R. si coaxialele mari nu au Fs sub 50Hz asa usor!). Daca gasesc un coaxial bun, poate mai incerc o pereche!Sunt multe de experimentat pentru iubitorii de muzica.
Link to comment

Incinta Karlson nu este o noutate, aparand la inceputul anilor '50. John Karlson a avut ideea, a pus-o in practica (pragmatic, asa cum se obisnuieste in State), studii teoretice fiind facute mai tarziu, pentru a explica matematic, functionarea acustica a incintei.

Incinta este echipata cu un rezonator in lambda/4, inchis la un capat.

La frecvente la care rezonatorul egaleaza lambda/2 sau frecvente mai mari, reflectarea acestor frecvente la capatul deschis este in antifaza, creindu-se un scurtcircuit acustic, rezonatorul lucrand ca un filtru acustic abrupt.Pentru aceste frecvente, radiatia este suprimata aproape complet.

Daca rezonatorul are capatul deschis taiat, acesta nu va mai avea o lungime distincta, efectul fiind de a tesi armonicele impare cu predilectie.

Daca taietura este efectuata pe circa 2/3 din lungimea rezonatorului si este de forma exponentiala, se poate obtine o tesire completa a sinusoidelor impare pana la f5, raspunsul in frecventa fiind liniar.

Pentru a mari efectul de intarire a radiatiei frecventelor joase, Karlson a combinat acest rezonator cu functionarea difuzorului in incinta bass reflex, obtinand un castig si mai mare la frecvente joase.

Rezultatele cele mai bune se obtin cu difuzoare de diametru mare, F.R. , dar si cu difuzoare coaxiale, gen Altec, Tannoy, etc. care dispun de Fs in jur de 40-50 Hz. O imbunatatire a redarii frecventelor joase se poate testa doar cu rezonatorul pus peste un F.R. sau chiar la un aparat de radio.

Pentru aspecte tehnice (si diagrame pentru cei care nu pot fara!)se poate studia articolul lui Poppe aparut in anii '60:

 

http://home.planet.nl/~ulfman/files/poppe_kcoupler.pdf

 

Incinta lasa loc la multe experimentari, are si o varianta la care difuzorul este incarcat TQWT, rezonatorul Helmholtz poate fi tip Reynolds sau distribuit.

Link to comment

Extensia excelenta la frecvente joase nu pune in pericol difuzorul , deoarece functionarea ca BP6 nu implica o excursie asa mare ca la BR , iar randamentul acustic este mult superior fata de BR . Randamentul acustic nu este depasit decat de horn , dar o incinta functionand pe principiul Karlson este mai compacta si mai usor de construit decat un horn .

Link to comment

O minirealizare de proba, din carton gros (1-2 mm), pentru un difuzor mic sau un aparat de radio cu tranzistori releva functionarea si castigul la joase!In plus, specialistii in B.R. au posibilitatea sa experimenteze si altceva legat de acest tip de incinta.

Link to comment
  • 3 weeks later...

Daca gasesc difuzorul care-mi place, un K-coupler va fi proiectul urmator, probabil prin primavara.As vrea sa gasesc un coaxial care sa-mi placa in ceea ce priveste parametrii. Singurul care pare potrivit este coaxialul HX255 Ciare, de altfel, singurul desemnat pentru proiecte home.Ca solutie a incintei, cred ca o varianta care sa inglobeze VTP-ul si K-coupler pare cea mai serioasa sub aspectul castigului, mai ales ca se evita toate defectele clasice ale bass-reflexului.Ar fi interesant de stiut daca cineva a incercat aceasta incinta in ultimii ani, si mai ales in ce varianta!Multumesc lui Victor ca mi-a readus in minte aceasta varianta!

Link to comment

Interesanta incinta.La frecvente joase se poate sa fie buna ... Dar daca difuzorul din interior reproduce si medii si inalte, nu apar reflexii nedorite la aceste frecvente?

La incintele pe care le-am studiat, sunt 2 situatii:- la coaxiale, driverul are iesirea neobstructionata, de obicei are chiar si un horn pentru controlul directivitatii;- la incinta cu woofer si medie + inalta, media si inalta sunt montate separat, peste incinta wooferului, sau, chiar pe aripile exponentiale K-coupler ( solutie pe care personal nu o agreez).Sunt mai multe, alte aspecte, care mi se par necesar de a fi studiate prin teste.Pentru cei care iau in consideratie varianta bass-reflex, sunt si aici multe chestii de testat, mai ales ca tot ce am vazut sunt variante neuzuale, daca numim uzual lada cu woofer si rezonator obisnuita.
Link to comment
  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines