Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Timer Backlight LCD


Recommended Posts

buna ziua1. Am un spectrum analizer cu atmega8, totul functioneaza corect dar seara ma deranjeaza putin backlightul la LCD (16x2), ma refer ca uneori ma trezesc deoarece ma deranjeaza lumina care o face dar cand ascult muzica sau ma uit la film o vreau aprinsa.Montajul are la backlight un tranzistor care controlez intensitatea luminoasa a backlightului. Eu vreau sa stiu si daca cineva e disponibil sa ma ajute sa implementez in soft un timer, adika daca analizorul nu are nici o activitate dupa 2-5 minute sa ii stinga automat backlightul.Se poate asa ceva? Ceva cunostinte minime de C am dar nu suficiente incat sa stiu daca e complicat sau nu ceea ce vreau, si nici sa scriu codul , sau sa adaug cod.Am sa postez fisierul basecom daca e cineva binevoitor sa ma ajute!2. O alta intrebare mai este tot sub acelasi subiect, am un montaj cu 3 pga-uri si microcontroler si acelasi lucru, ma deranjeaza backlightul, doar ca aici nu am decat un fisier .hex care l-am urcat in IC, exista vreo varianta ca sa se poata face un montaj separat (preferabil cat mai simplu) pentru a introduce acest timer? Aici mentione ca pe butoane am leduri si vreau doar atunci cand apas din telecomanda sau sunt apasate butoanele montajului sa stea backlightul aprins pentru circa 30 secunde dupa care sa se stinga, si dupa iarasi de la capat!O idee macar de unde sa incep, ma poate ajuta? eu ma gandesc la ceva circuit care cand sesizeaza ca ledul a primit tensiune sa inceapa numaratoarea inversa si sa inchida circuitul pentru backlight (poate si aceeasi idee o pot implementa si la analizor)

Link to comment
  • Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

da costi e o idee, am s-o iau in considerare, dar as vrea totusi ca ca fie destul de puternica chiar si cand ma uit la un film ca nu ma deranjeaza, doar cand dorm ma intereseaza sa se stinga, ca daca adorm la un film sau ceva sa nu ma trezeasca, de aceea vreau doar atunci cand nu se misca la analizor liniile.Daca nu va iesi o alta solutie....am sa fac cu fotorezistorAAAA inca ceva, pentru analizor din soft cred ca e 98% memoria ocupata deja! am uitat cat este, dar am sa revin sa spun daca e mai usor din soft! totusi ar fi mai preferabil un montaj separat pentru backlight ca in felul asta odata conceput il pot folosi si la montajul cu PGA si pe viitor daca ma mai gandesc sa mai fac ceva cu LCD

Link to comment

tocmai de asta am zis de leduri :da ca atunci cand apas un buton fie din telecomanda sau push-buttonul de la montaj se aprinde un led din buton, ledul are pini separati fata de buton si uC-ul ii da tensiunea pe led atunci cand este actionat butonul. De aceea m-am gandit daca se poate ceva circuit ca atunci cand se sesiseaza o tensiune sa zicem 1,5V sa fie ca un fel de countdown de 30-60-90 sec, in functie de cum setez montajul.Nu mai tin exact dar imi amintesc sa fi vazut ceva de genul u cativa ani in urma pe net dar nu mai tin minte cum se numea si unde!Am sa vad in wekend, poate imi pun mintea la contributie putin si poate, daca nu gasesc ceva idee car sa imi placa, caut sa concep eu ceva, eventual tot cu ceva porti sau cu tranzistori de putere mica, ori cu ceva operational.

Link to comment

poate este, dar eu abia daca reusesc sa aprind un led cu un uC (nu am inrcercat inca), ca abia citesc despre C si apoi sa ma joc cu C pentru cipuri, is ceva mai ocupat si doar in weekend ma mai "joc" cu electronica. si deocamdata nu am nici cea mai vaga idee cu sa scriu un soft si de unde sa incep, eventual de facut mici modificari intr-un soft deja scris! :jytuiyu De asta am postat aici! poate ma ajuta cineva si scrie un soft rapid, daca nu e complicat, si il si pun in aplicare in maxim o spatamana. Si sigur mai sunt si alti doritori care vor vrea, daca e deacord sa-l posteze cine il scrie!Eventual si implementarea unui timer atunci cand este actional un buton prin inchiderea lui, in felul asta pot olosi acelasi montaj si pentru PGA si pentru analizor

Link to comment

Domnului yo9hnf, de care schema ati vorbit mai inainte? acum sunt acasa si va pot pune, dar despre care e vorba? cea care vreau eu sa fac la backlight(scheme cu LM555 se gasesc pe internet garla) sau una din cele 2 montaje facute de mine?Am rezolvat, am sa folosesc LM555 sau NE555, ce gasesc la magazin maine si rezolv backlightul LCD de la montajul cu PGA! am sa vad la analizor cum fac pentru ca acolo e vorba de semnalul audio, cand nu mai exista la 30 secunde sa nu mai alimenteze backlightul, posibil un AO pe intrarea LM-ului dar nu stiu daca e chiar bine! Costi, scuze cred ca tu chir vb de ceva LM555 si eu automat m-am gandit la microcontroller, my bad!

Link to comment

http://diy.elektroda.eu/analizator-widm ... 2/?lang=en

 

Eu pe asta am folosit-o si functioneaza bine, singura chestie de care m-am impiedicat eu putin a fost la calibrare dar am reusit intr-un final, dar nu cum mentioneaza acolo pe site, am facut alte setari. are si 5 butoane din care 2 pentru sensibilitate, 2 pentru luminozitate si 1 pentru a schimba modul de vizualizare, uitativa acolo la filmulet. daca aveti nevoie de ajutor va stau la dispozitie!

Link to comment
  • 1 month later...

ce nu mai adaugi un buton si pe un port liber legi o rezistenta de 10 k care duce in baza la un bc 547 emitoru la masa si colectoru la minus backlight plusu backlight printr-o resitenta 47-220 ohm. folosesti un timer pentru timp.eu am facut ceva de genu am un flag care devine 1 cand apas pe un buton cand acel flag e 1 in subrutina timer 1, dau drumu la backlight incrementez o un var cand acel var ajunge la x secunde inchid backlight resetez flagu si aduc la 0 var-u.asta e tot sper sa iti fie de folos.

Link to comment

Am scos-o la capat! Datorita faptului ca sunt incepator in programare m-am descurcat cat ma dus capul si ca sa fiu mai precis am facut un circuit cu ne555 si cu cun bc517 si o dioda 1n4148 (mai neconventional dar functioneaza) in momentul in care am semnal audio de un anumit nivel imi inchide tranzistorul si face cuplarea la ne555 si incepe numaratoarea inversa care dupa calcule am facut-o pentru 90 sec dar cronometrat sunt in jur de 70. asta pentru analizor. Pentru celalat circuit aceeasi metoda doar ca acolo datorita faptului ca la fiecare apasare de buton se aprinde un led am mai pus o rezistenta de 1k si exact la fel se comporta, in felul asta daca apas de la telecomanda sau de la tastatura facuta cu tact-uri incepe numaratoarea si e ok asa. Nu cred ca are rost sa postez schema pentru ca e aceeasi din datasheetul ne555 si pp ca fiecare stie cum sa foloseasca un bc517, totusi daca e cineva interesat sa-mi spuna si am sa postez schema.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines