blazeu Posted September 12, 2012 Share Posted September 12, 2012 Am incercat initial sa continui o discutie pe tema apropiata, insa nu am gasit nimic pe un subiect cat de cat apropiat (intr-un timp rezonabil).Problema: am un monitor NEC model FE1250, cu CRT; ecranul e complet plat, are diagonala mare si culori foarte placute (motiv pentru care l-as reanima!) A suportat deja remedierea unui stabilizator prin care se alimenta procesorul de baleiaj (model prost ales, motiv pentru care s-a produs un buletin tehnic privitor la inlocuirea lui). Dupa un timp a inceput sa dispara imaginea (inegrirea ecranului cu simptom clar de scadere a FIT-ului), la inceput in cateva minute, si in cateva teste durata s-a redus pana la lipsa completa a imaginii. In timpul acestor teste s-a observat ca tensiunea pe rezistorul de supraveghere a curentului prin traful de FIT crestea mult, ceea ce bloca semnalul catre tranzistorul de putere care comuta primarul acelui trafo, insa la testul cu rezonanta al primarului, traful da "bun", de unde am dedus ca am o strapungere prin secundar (fie in una din infasurari sau diode de FIT, fie poate vreun condensator de FIT), cuplajul mai slab intre infasurarile acestui gen de trafo si mai ales tensiunea indusa mica fiind sub cea de strapungere. Motiv pentru care mi-am pus problema inlocuirii trafului, insa m-am lovit de alta problema: traful original a fost "custom design" si nu se mai fabrica, monitorul a fost produs in serie relativ mica si tovarasii chinezi nu fac nici ei un inlocuitor.Fiind o constructie cu baleiajul pe orizontala separat de generarea FIT (si a tensiunilor focus si screen), m-as incumeta sa inlocuiesc traful cu altul alimentat la aceeasi tensiune (80 volti in acest caz), cu o modificare a legaturilor la pini. Problema care ramane e insa cea a reactiilor din secundarul transformatorului care produce FIT, care sunt (o parte), aplicate unui integrat care comanda tranzistorul de putere, cu indicativul BA 9762F. Prima problema e ca nu am gasit nicaieri datasheet pentru acest integrat!Un BA 9761F este utilizat pe acelasi sasiu in sursa in comutatie care alimenteaza finalul de baleiaj orizontal (un circuit separat, eliminand astfel efectele de variatie a amplitudinii curentului de baleiaj produse de variatia de consum pe FIT, datorata luminozitatii variabile pe ecran), acest integrat avand aceeasi schema-bloc, datasheet-ul gasit fiind insa intr-o limba asiatica.Pe schema exista 3 circuite de reactie: am recunoscut supravegherea curentului de fascicul pe un rezistor inseriat pe calea spre masa a infasurarilor pentru FIT; celelalte sunt inseriate pe calea spre masa a divizoarelor rezistive pe circuitele Focus ( tubul are 2 circuite, D.Focus si S.Focus?), acestea intrand in cele 2 comparatoare din integrat. A patra intrare e supravegherea de curent mentionata mai sus, 3 din ele declansand un "tiristor" compus din 2 tranzistoare, care sunteaza semnalul "pilot" iar cel de la S.Focus blocand iesirea in interiorul integratului.Imi cer scuze pentru aceasta polologhie: sunt curios ce relevanta au curentii (tensiunile produse pe rezistorii spre masa) prin cele 2 divizoare rezistive care produc tensiunile Focus???Cu stima, un depanator ocazional: Florin Link to comment
BUGHIU Posted September 12, 2012 Share Posted September 12, 2012 Un....mic ajutor; schema monitorului: http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/ ... E1250.html Link to comment
Recommended Posts