Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

ZETA 2 alternativa la av1000

Guest UNaudio

Recommended Posts

Recomand zeta 2:un amplificator pe care l-am construit demult si care se comporta mult mai bine decat av400(atat am auzit eu in tehnologie mosfet), e mult mai stabil(tin minte ca initial am proiectat cablajul cu un milion de bucle de masa si cu iesirile langa intrari si vai de mama lui, dar a functionat impecabil).Cand inca mai era pe Olive.com si avea o pagina dedicata, autorul spunea ca are aceleasi distorsiuni( foarte mici dealtfel) in gama de alimentare +-23v la +-90v, prin urmare am folosit doar doua perechi de finali(irfp450, nu originalii), i-am dat +-55v si n-a avut nimic de comentat pe o boxa kenwood 4 ohmi 150w.Bineinteles ca nu am dat la maxim...Apoi am inlaturat defazorul si am pus cate sase mosfeturi complementare pe ramura(640, 9640), am alimentat la +-72 si parca era mai aerisit , dar nu am avut pe ce sa-l ascult la un volum acceptabil si de atunci n-am mai simtit nevoia sa mai construiesc ceva de putere pt ca mi-am dat seama ca nu am boxe pt asa ceva.Nu stiu cat e de bun in gama lui, dar cu siguranta functioneaza mult mai rece si e foarte stabil.Am facut atunci un test rudimentar cat ma ducea pe mine capul si tin minte ca de la +-72 de v am intrerup alimentarea de la retea, si pe niste conzi sprague generosi am masurat tensiunea, iar la +- 10v inca se auzea extraordinar de clar.

http://www.diyaudio.com/forums/solid-st ... ifier.html

Ar fi interesant de vazut pt cine are alt fel de fet-uri mai bune daca poate ridica o caracteristica uimitoare.Nu ma pricep daca buz-urile sau alf-urile despre care vorbea domnul Tiberiu Vicol ar merge incercate pe acest amplificator.

• Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• hpavictor

3

• franzm

3

• alex mm

1

• Marian

1

Ahaaa , acum m-am lamurit . Nu ma intereseaza niciun proiect cu finali FET .Daca sunt FET-uri de audio sunt prea scumpi iar daca sunt IRF-uri ...ii las pe altii sa piarda vremea .

......... asa cum e schema , crapa la prima punere sub tensiune :speriat deci trebuie modificat neaparat .In primul rand , T12 si T13, de tip BD 136 si BD 135 au Uce doar 45V :da si nu au ce cauta acolo , amplificarea montajului de 100 ori ? Nici 2N5401 si 2N 5550 nu sunt prea siguri la alimentare de -/+ 90V ...... Lipsa valoare la potentiometrul trimer R 8 poate aflam acum . La acest amplificator laudat nu vad nici o protectie , de nici un fel ...... :cry: Numai bine Alex.

zeta audio lc.pdf

Alex, BD-urile rezista fara probleme, ele vad doar tensiunea grila-sursa plus caderea de tensiune pe rezistorul din sursa. Este un fel de diamond BJT-FET; dubletii BJT-FEt seamana cu "Baxandall super pair".MPSA-urile din VAS disipa ca. 110mW. Nu am date despre SOA-ul lor.Etajul final e interesant; singura problema e randamentul scazut din cauza conectarii celor doua rezistoare de 10k (R27 si R34) la alimentarea finalilor. Ar trebui vazut (simulat, masurat) ce efect ar avea niste circuite bootstrap (surse de curent constant) în acest loc.

Merita acordata putina atentie schemei , in varianta adaptarii la finali bipolari . Dar merita modificarea / imbunatatirea ? Exista scheme care permit un nivel al performantelor mai mare decat Zeta2...Oricum alternativa la AVxxx nu exista . Acel concept este un gunoi , care ia mintile manelistilor care viseaza la multi KW audio . Fraierii vor investi bani in continuare in AVxxx , ca de aia sunt fraieri !

Sa nu confundam mere cu pere!Unii vor Chopin, Tori amos, Norah Jones, Deep Purple, altii vor TARE!!!E mult mai ieftin si usor sa obtii puteri mari cu fet-uri decat cu bipolari.Maneaua a aparut acum 400 de ani(cine asculta Radio Cultural pe un Inghelen din '56 cu lampi stie!) si are doua ramuri:tiganesca, nazala si romaneasca, guturala.Zeta e o alternativa la av1000 de luat in seama si cu performante mai bune pur si simplu.Despre proiecte...sper ca ati auzit de ""Ïncremenirea in proiect""asa ca urez succes oricarui individ care vrea TARE, dar atentie pt ca dupa 22:00 chemam politia.Unii mai si muncesc!

Recomand o schema derivata din Electrocompaniet AW120 , cu mult superioara lui Zeta2 sau AVxxx . Nu este o schema simpla...dar merita studiata . Prietenii stiu de ce !