Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezistor ars !Cer ajutor!


Recommended Posts

  • Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nu exista la rezistente culoarea negru ca drept prima din cod, acesta incepe cu maro, si nici macar de 2 ori alb la a 2-a si a 3-a banda, ceea ce sugereaza ca nu ai identificat corect culorile, rezistentele cand se carbonizeaza/innegresc/ard, isi pot modifica culorile benzilor inscriptionate.

Link to comment

Repet, nu exista cod al culorilor la rezistente care sa inceapa cu negru, si doar pentru ca tu nu stii asta nu inseamna si ca tre sa devii agresiv :da Daca te uiti mai atent ai sa vezi ca are de fapt 5 benzi, si prima culoare este verdele, din pacate din poza nu se pot distinge foarte bine si urmatoarele 3 culori care decid gradul de multiplicare al lui 5.

Link to comment

Vad ca posesorul ace3stei componente aparent necunoscute este un banal multimetru digital din ala simplu de 10 lei parca, aveam si eu o astfel de placa dar nu o mai gasesc, iti putea spune ce si cum, oricum daca e sa ne luam strict dupa valori ar fi un rezistor de o valoare imensa, ma indoiesc ca este cazul, ceea ce probabil sugereaza faptul ca intr-adevar ar putea fi bobinat desi la cat de subtire este...nu sunt asa sigur.O posibila solutie este sa spui tipul aparatului si sa rogi un coleg care detine ceva similar sa defaca jucaria si sa confirme valoarea rezistorului.

Link to comment

Acel consum este in functie de sarcina aplicata pe secundar/secundare, si maximul in primar este dat de maximul de consum posibil din secundar ( in functie de puterea trafului ) la care se adauga coeficientul de randament, in gol consumul ar trebui sa fie destul de mic, in cazul lipsei unui ampermetru poti inseria pe firul de faza de la alimentare o rezistenta de putere pe post de sunt, stiind valoarea ei in Ohm masori tensiunea ce pica pe bornele rezistentei si aplici legea lui nenea om', atentie insa ca este vorba despre tensiunea de retea, care prezinta pericol letal de electrocutare, asadar nu incurajez deloc folosirea acestei metode decat in situatia in care stii foarte bine ceea ce faci si cum sa te feresti de a fi electrocutat, in nici un caz nu se ating bornele rezistentei inseriate pe fata prizei cu mana, se folosesc cabluri cu conectori tip crocodil, cuplati anterior alimentarii.

 

Nu se poate folosi orice valoare a suntului, nici la rezistenta in Ohm nici la puterea disipata, trebuie anticipat consumul aproximativ dupa care se calculeaza o rezistenta cat mai potrivita spre a folosi drept sunt, in exemplul tau sa zicem ca se poate ajunge la un consum maxim de 1,5A, daca alegi o rezistenta de 10 Ohm atunci pe ea vor pica la cei 1,5A, 15V si o putere de 22W, atunci pentru a micsora puterea disipata micsorezi si valoarea rezistentei, la 1 Ohm pe rezistenta vor pica 1,5V si 2,3W, asadar o rezistenta de 1 Ohm si 5W poate fi folosita cu succes.

Link to comment

:sparge: Si o mica poza

Rezistenta are culorile (dupa cum s-a vazut desfacand aparatul):negru-alb-alb-gri(argintiu)-verde ceea ce da un 0.99ohm la 0.5% precizie.Asa e marcata si poate fi 0.25W. Langa este cea alb-negru-negru-gri(argintiu)-verde aparent functionala (adica ne afumata :rade: ).Cred ca acel rezistor este cu rol de siguranta...PS: pentru Marian care zicea ca prima dunga nu poate fi negru, este posibil mestere :ciuda: ! D-aia se codifica 0R1 sau negru-culoare-culoare-etc...
Link to comment

@thunderer imi place sa cred ca cunosc destul de bine codul culorilor, nu prea am avut vreodata nevoie sa consult cataloage/tabele/google pentru a decide ce culori tre sa aiba o anumita rezistenta, sau invers ce valoare ar avea in functie de culorile prezente, tocmai de aceea am mers din instinct spunand ca nu exista culoarea negru la inceput ( o afirmatie eronata si pripita din partea mea pentru care imi cer scuze ), bazandu-ma pe ceea ce stiam, si din cate vad pe gogu nici el nu gaseste prea multe surse cu negru fiind prima culoare.Insa atentie, Gri nu este in nici un caz acelasi lucru cu argintiu asa cum sugerezi tu la a 4-a banda, gri-ul ofera acolo o rezistenta de 9900M, in timp ce inlocuind-o cu argintiu ar fi doar 0,99Ohm, o diferenta majora.Oricum uitandu-ma mai bine pe poza concluzionez si pe baza spuselor autorului temei ca acea rezistenta era folosita pe post de sunt la masurarea mA, si cred ca se poate inlocui cu una de 1 Ohm in caz ca nu se gaseste valoarea originala.

Link to comment

...

Insa atentie, Gri nu este in nici un caz acelasi lucru cu argintiu asa cum sugerezi tu la a 4-a banda, gri-ul ofera acolo o rezistenta de 9900M, in timp ce inlocuind-o cu argintiu ar fi doar 0,99Ohm, o diferenta majora....

Ai dreptate, gri si argintiu nu-i acelasi lucru. Dar (asa cum se vede din tabloul atasat), ambele sunt indicatori de precizie (si ce diferenta: 0.05 la 10%), si nu multiplicatori. Eu zic ca-i bine, am gresit dar am invatat ceva, gratie chestionarii tale asupra afirmatiei mele.

 

Posted Image

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines