Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vu-metru cu Lm3915


Postări Recomandate

Salutare!Am facut si eu un vu-metru dupa schema de aici http://www.pira.cz/enbar.htm si am o problema ,nu pot sa il reglez cum trebuie,tot aici pe forum mi s-a sugerat sa dau volumul la max si sa setez vu-metru astfel incat sa mai licare doar 2 -3 leduri.Zis si facut insa cand scad volumul la ~25 % Vu-metru este mort.Ma gandeam sa ii schimb semireglabilul cu unul mai mic de 50K .Va afecta fuctionarea vu-metrului?

 

 

Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am citit pe site-ul de pe care ai luat schema si specifica:

 

Technical specifications

Supply voltage: 12 V

Supply current: 10 mA in stand-by, max. 80 mA

Input voltage: min. 20 mV rms

Indication range: 30 dB

LED currents: 7 mA

Ref. voltage of IC2: 5 V

 

Deci trebuie sa functioneze cu minim 20mV rms la intrare.

Daca ai acces la potentiometrul de volum, conecteaza intrarea vu-metrului paralel pe potentiometrul de volum.

Ceva ca in poza atasata:

 

post-17385-139829486066_thumb.jpg

 

Asa vu-metrul nu mai este influentat de "rotirea" potentiometrului.

Link spre comentariu

Depinde ce vrei sa faci cu el. Daca il folosesti ca indicator al semnalului pentru a asigura un nivel optim (de exemplu pentru inregistrare), il legi dupa potentiometru pentru ca nivelul reglat cu acesta sa poata fi urmarit.Daca e folosit in scop "decorativ", ca un joc de lumini, e preferabil sa primeasca semnal relativ constant, ca "sa fie spectaculos" indiferent de nivelul la care asculti muzica. In acest caz ar fi util accesul la un reglaj propriu al vu-metrului (cum este semireglabilul din schema), ca sa-l poti readuce in domeniul de lucru in cazul unor semnale prea mari sau prea mici.

Link spre comentariu

Normal si normal vu-metrul se leaga la intrarea amplificatorului. Daca i-l legi pe potentiometru,in paralel, cum a sugerat GeoMar, atunci vei avea un "joc de lumini" care v-a fi influentat numai de nivelul sursei de semnal care intra prin potentiometru in montajul audio. Mai exact, daca iei semnal dintr-un DVD player si intri cu 50mV sa zicem, se vor aprinde 5 leduri de exemplu. Daca reduci semnalul la 10mV, atunci ai toate ledurile stinse si nu poti controla vu-metrul. Poti inlocui semireglabilul de 100 K cu un semireglabil multitura, asa ai o stabilitate mai buna, sau, poti iesi cu un potentiometru de 100K pe panoul frontal si i-l reglezi dupa cum vrei.Daca la intrare ai 20 de mV, este fosrte sensibil vu-metrul tau, deci la semnal mic ar trebui sa se aprinda macar 2-4 leduri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări