Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vu-metru cu Lm3915


cristianvalentin
 Share

Recommended Posts

Salutare!Am facut si eu un vu-metru dupa schema de aici http://www.pira.cz/enbar.htm si am o problema ,nu pot sa il reglez cum trebuie,tot aici pe forum mi s-a sugerat sa dau volumul la max si sa setez vu-metru astfel incat sa mai licare doar 2 -3 leduri.Zis si facut insa cand scad volumul la ~25 % Vu-metru este mort.Ma gandeam sa ii schimb semireglabilul cu unul mai mic de 50K .Va afecta fuctionarea vu-metrului?

 

 

Va multumesc!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 43
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Cu volumul la maxim reglezi potentiometrul din schema astfel ca VU-metrul sa indice maxim (toate ledurile aprinse). Valoarea potentiometrului nu e nevoie s-o modifici.

Am incercat cum mi-ati spus dumneavoastra insa nu merge :sparge: .Am setat ca la volum max toate led-urile sa fie aprinse ,insa cum misc putin potentiometru de volum cum scade brusc :cry:
Link to comment
Share on other sites

Am citit pe site-ul de pe care ai luat schema si specifica:

 

Technical specifications

Supply voltage: 12 V

Supply current: 10 mA in stand-by, max. 80 mA

Input voltage: min. 20 mV rms

Indication range: 30 dB

LED currents: 7 mA

Ref. voltage of IC2: 5 V

 

Deci trebuie sa functioneze cu minim 20mV rms la intrare.

Daca ai acces la potentiometrul de volum, conecteaza intrarea vu-metrului paralel pe potentiometrul de volum.

Ceva ca in poza atasata:

 

post-17385-139829486066_thumb.jpg

 

Asa vu-metrul nu mai este influentat de "rotirea" potentiometrului.

Link to comment
Share on other sites

Depinde ce vrei sa faci cu el. Daca il folosesti ca indicator al semnalului pentru a asigura un nivel optim (de exemplu pentru inregistrare), il legi dupa potentiometru pentru ca nivelul reglat cu acesta sa poata fi urmarit.Daca e folosit in scop "decorativ", ca un joc de lumini, e preferabil sa primeasca semnal relativ constant, ca "sa fie spectaculos" indiferent de nivelul la care asculti muzica. In acest caz ar fi util accesul la un reglaj propriu al vu-metrului (cum este semireglabilul din schema), ca sa-l poti readuce in domeniul de lucru in cazul unor semnale prea mari sau prea mici.

Link to comment
Share on other sites

Normal si normal vu-metrul se leaga la intrarea amplificatorului. Daca i-l legi pe potentiometru,in paralel, cum a sugerat GeoMar, atunci vei avea un "joc de lumini" care v-a fi influentat numai de nivelul sursei de semnal care intra prin potentiometru in montajul audio. Mai exact, daca iei semnal dintr-un DVD player si intri cu 50mV sa zicem, se vor aprinde 5 leduri de exemplu. Daca reduci semnalul la 10mV, atunci ai toate ledurile stinse si nu poti controla vu-metrul. Poti inlocui semireglabilul de 100 K cu un semireglabil multitura, asa ai o stabilitate mai buna, sau, poti iesi cu un potentiometru de 100K pe panoul frontal si i-l reglezi dupa cum vrei.Daca la intrare ai 20 de mV, este fosrte sensibil vu-metrul tau, deci la semnal mic ar trebui sa se aprinda macar 2-4 leduri.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines