Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest 1onic

Hitachi CL 2559- porneste la sfoara !

Recommended Posts

Guest 1onic

Salut ! Am un tv Hitchi CL 2559 care nu porneste decat daca pe finalul de linii , intre E-C, ii conectez, pentru 1-2 secunde un bec de 100 W, dupa care tv-ul functioneaza normal. Fara bec , sursa(UC 3844, BUZ71, SCSIF344) functioneza fluctuant toate tensiunile de iesire avand maxim 70-80% din valoarea normala . Pe pinul de alimentare al integratului UC 3844 tensiunea este si aici fluctuanta . Am inlocuit cam toate piesele din sursa electrolitici, diode, integratul. Fenomenul se intampla numai daca este deconectat de la retea, daca este oprit in stand-by porneste normal. Daca las numai becul ca sarcina, fara tanzistorul de linii, sursa scoate tensiunile corecte. Care credeti ca poate fi buba ?

Link to post
Share on other sites

Care credeti ca poate fi buba ?

Nu stiu precis dar daca am vazut ca nu raspunde nimeni la post m-am gandit sa iti spun ceva folositor. Ideea e ca dupa cum ai descris tu manifestarea respectiva ..CI din sursa nu da startul sursei incearca sa o porneasca dar nu reuseste de aceea tensiunea de alimentarea a Ci din sursa fluctueaza..incearca sa absorba un curent de start (tensiunuea scade din cauza caderi de tensiune mai mari pe rezistentele de alimentare a CI din borna de 300V, cadere de tensiune cauzata de absortia unui curent mai mare prin acele rezistente decat cel de functionare normala. Curentul de start are o valoare mai mare decat cel normal de functionare si este dat in catalogul CI respectiv)...dar nu reuseste sa o porneasca , si ciclul se repeta .Curentul de start este curentul absorbit de la borna de 300V cc si este curentul care deschide prin CI, tranzistorul final.Acest curent nu mai este necesar dupa pornire pt. ca Ci va fi alimentat dintr`o infasurare a choperului cu o tensiune mai mica aprox. 10 - 15 V, care va asigura si curentul de functionare a CI si de deschiderea a tranzistorului final comutator (curentul de baza sau drena dupa caz daca ai un FET sau un bipolar) .Asta se petrece in principiu, restul il rezolvi singur .S-ar putea sa ai ceva rezistente devalorizate de ordinul mili Ohmilor ..Ohmilor, diode care au pierderi de comutatie...Bafta !
Link to post
Share on other sites
Guest 1onic

Multumesc pentru explicatie I.Dani83, insa asa cum am spus mai sus, sursa porneste fara nici-o retinere daca in locul trazistorului final de linii ii conectez un bec de 100W. Banuiesc ca este o protectie care intervine atunci cand consumul din BO nu este cel normal , curios, pentru mine cel putin, este ca trebuie sa-l ajut cu un consumator auxiliar ca sa poata porni. Problema mea este ca nu am nici schema plus ca mai este un optocuplor intre sursa si restul si nu pre stiu de unde si ce informatii ii da sursei. O schema va rog daca se poate !

Link to post
Share on other sites

Problema mea este ca nu am nici schema plus ca mai este un optocuplor intre sursa si restul si nu pre stiu de unde si ce informatii ii da sursei. O schema va rog daca se poate !

De regula in unele aplicatii optocuplorul da informatii sursei pentru o functionare corecta in stand by, in regimul de burst .DAr nu totdeauna asta e singura aplicatie a optocuplorului .Depinde de CI care alcatuieste sursa ..citeste documentatia CI di sursa si iti dai seama ce rol are optocuplorul .
Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru explicatie I.Dani83, insa asa cum am spus mai sus, sursa porneste fara nici-o retinere daca in locul trazistorului final de linii ii conectez un bec de 100W. Banuiesc ca este o protectie care intervine atunci cand consumul din BO nu este cel normal , curios, pentru mine cel putin, este ca trebuie sa-l ajut cu un consumator auxiliar ca sa poata porni. Problema mea este ca nu am nici schema plus ca mai este un optocuplor intre sursa si restul si nu pre stiu de unde si ce informatii ii da sursei. O schema va rog daca se poate !

Parerea mea fara sa am schema:schimba toate cond.electrolitice din primarul sursei plus trebuie sa fie un zenner in circuitul bazei,grilei(?) de 3-4 volti cu o rezistenta si cond. ,etc ,deci trebuie verificat si circuitul respectiv ..
Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru explicatie I.Dani83, insa asa cum am spus mai sus, sursa porneste fara nici-o retinere daca in locul trazistorului final de linii ii conectez un bec de 100W. Banuiesc ca este o protectie care intervine atunci cand consumul din BO nu este cel normal , curios, pentru mine cel putin, este ca trebuie sa-l ajut cu un consumator auxiliar ca sa poata porni. Problema mea este ca nu am nici schema plus ca mai este un optocuplor intre sursa si restul si nu pre stiu de unde si ce informatii ii da sursei. O schema va rog daca se poate !

Parerea mea fara sa am schema:schimba toate cond.electrolitice din primarul sursei plus trebuie sa fie un zenner in circuitul bazei,grilei(?) de 3-4 volti cu o rezistenta si cond. ,etc ,deci trebuie verificat si circuitul respectiv ..
Link to post
Share on other sites
Guest 1onic

Sa rezolvat ! Era un semireglabil din circuitul emitator al optocuplorului, avea oxidate contactele de pe cursor . Multumesc pentru sfaturi !

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines