Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

reglaj senzor miscare lampa?


turcu_dan
 Share

Recommended Posts

Salutare. Am o lampa tip felinar cu senzor de miscare/crepuscular. Lampa este prisa pe peretele casei undeva la inaltimea de 3m (are un unghi de detectie de 120 si 2 reglaje 1 pt crepuscul si 1 pt timp). Interbarea mea este urmatoarea: exista cumva posibilitatea de a regla sensibilitatea senzorului de pe circuitul senzorului pir? Mentionez ca inca nu am desfacut carcasa senzorului , pentru a stii daca gasesc sau nu un semireglabil sau ceva de unde sa pot regla sensibilitatea. Problema este ca un ultima vreme nu mai detecteaza prezenta unei persoane de la distanta si de cele mai multe ori aprinde becul doar atunci cand treci pe sub ea sau cateodata treci de ea si nu se aprinde. Am mai citit cate cava si despre senzori pir si am gasit cateva informatii cum ca acestia sunt afectati de caldura mediului. Adevarul este ca iarna functioneaza destul de bine ... in parametrii dar vara e aproape fara rost. Are cineva vre-o idee ? Cam ce s-ar putea face pt a functiona in parametrii?

Link to comment
Share on other sites

Nu ai ce sa faci, e o problema de principiu de functionare. Si nici nu am vazut vreun reglaj interior.Detectia se face la modificarea imaginii termice pe vare o "vede" senzorul. Vara partile neacoperite de haine ale omului au cam 33-35 grade C; pe masura ce mediul se apropie de aceasta valoare va scadea sensibilitatea de detectie pana la zero, fiindca nu mai exista contrast intre fundal si subiect.Raman alte principii (detectia miscarii in imaginea video etc.)

Link to comment
Share on other sites

Sa inteleg ca nu am ce sa-i fac? Ma gandesc ca totusi a costat ceva si nu e chiar o chinezarie..... cel putin asa cred. Vreau sa zic ca mai am unul in curtea parintilor ... nemtesc doar senzorul... functioneaza de vre-o 7 ani fara sa intampine problemele pe care le are cel mentionat. Detectia o face la fel de bine si in serile calduroase. Pot sa-i schimb doar acel senzor pir?Oare s-ar imbunatati situatia? Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

Aparatul cumuleaza performantele lentilei, senzorului si ale montajul electronic. Ar trebui sa scrie in foia tehnica a fiecarui aparat ceva de genul:

"Detectie sub un unghi de ... grade, de la distanta de ... metri, pentru o diferenta de temperatura de minim ... grade Celsius".

Daca la cele doua aparate difera caracteristicile s-ar explica diferenta de sensibilitate. Pot sa difere si conditiile de detectie (solul si vegetatia vara raman mai reci decat constructiile).

Ai putea sa aduci aparatul de la parinti sa vezi daca functioneaza atunci cand al tau refuza.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines